Cumartesi Sarayda Karadeniz pidesi

Sarayda Karadeniz pidesi

09.12.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çırağan Palace Kempinski, Karadeniz Yemekleri Festivali'nde Trabzon'un ünlü pidecisi Çardak Lokantası'nı ağırlayacak

Sarayda Karadeniz pidesi

Karadeniz Yemekleri Festivali'nin mönüsü pidelerin yanı sıra sütlü mısır çorbası, hamsili pilav, güveçte kurufasulye, etli karalahana dolması, mıhlama, Laz böreği ve süt aşuresinden oluşuyor. Çırağan Palace Kempinski'nin düzenlediği "Türkiye Mutfak Turu"nun yeni konuğu Trabzon'dan gelen Çardak Lokantası. Otel bünyesindeki Tuğra Restoran 17 Aralık'a kadar Karadeniz bölgesinin yöresel yemeklerini ve Çardak Lokantası'nın ustasının hazırladığı Trabzon pidelerini sunacak. Otel, Karadeniz Yemekleri Festivali'ne davet edecekleri lokantayı seçerken gurme Artun Ünsal'a danışmış. Ünsal 40 yıl önce kurulan, Trabzon'un ünlü pidecisi Çardak Lokantası'nı önermiş. Lokantanın sahibi Erol Zıvalıoğlu, Çırağan'a konuk olmayı kabul edince ustalarını ve malzemelerini alıp İstanbul'a gelmiş. Zıvalıoğlu "Pide Trabzon bölgesinde bir kültürdür. İstanbullular, büyükşehirdekiler brunch yapar, Karadenizliler özellikle de Trabzonlular pazarları pide günleri düzenler. Kahvaltı, öğle veya akşam yemeği ayrım yapmadan pide yerler o gün" diyor. "Hamuru kalın olur" Zıvalıoğlu "Karadeniz'de pek çok pide çeşidi var. Trabzon pidesinin farkı nedir?" sorumuzu şöyle yanıtlıyor: "Trabzon pidesinin hamuru daha kalındır. Karadeniz'den batıya gittikçe pidenin hamuru incelir. Giresun, Ordu ve Samsun'da daha ince olur pide hamuru. Ayrıca Trabzon mutfağında sadece iki çeşit pide vardır. Peynirli ve kıymalı. Biz pide hamurunu yaklaşık 1,5-2 saat dinlendiriyoruz. Sonra fırına sokuyoruz. Fırında 12-13 dakikada pişiriyoruz."Çardak Lokantası'nın pidelerinde kullanılan peynir Trabzon yaylalarında üretiliyor. Bu peynirin ismi imansız. Zıvalıoğlu "Peynirin adı, yağının önceden alınmış olmasından ötürü böyle" diyor. Karadeniz mutfağı denince akla tereyağı gelir. Çardak Lokantası'nın peynirli pidesi bol tereyağlı. Tereyağı Hamsiköy'den alıyorlar. Zıvalıoğlu, Karadenizlilerin Gürcülerden öğrendikleri pide tarifini geliştirdiklerini anlatıyor: "Tatlar farklı. Hem onların pidesi yuvarlakken bizimki uzun hale getirilmiş."Zıvalıoğlu'nun söylediğine göre Çardak Lokantası'nın müdavimleri Hollanda'ya, Avustralya'ya pide götürüyorlar. "Misafirlerime pide ikram edeceğim, paket olsun lütfen" diyerek. Özel olarak paketlenen ve uçak yolculuğunda bozulmayan bu pideler derin dondurucuda altı ay boyunca muhafaza ediliyor. nTel: (0212) 259 03 94 İmansız peynirle yapılıyor