Cumartesi “Tamamlayıcı besinlerde ilk tercihimiz muhallebi”

“Tamamlayıcı besinlerde ilk tercihimiz muhallebi”

27.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bebek beslenmesinde ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi gerektiğini vurgulayan beslenme ve diyetetik uzmanı Muazzez Garipağaoğlu: “Altıncı aydan itibaren bebeğe verilecek tamamlayıcı besinlerde ilk tercihimiz muhallebi. Hem sindirimi kolay hem tadı güzel”

“Tamamlayıcı besinlerde ilk tercihimiz muhallebi”

Beslenme herkesin özenerek üstünde durduğu konulardan biri. Bebek beslenmesi gündeme geldiğinde ise konunun hassasiyeti iki katına çıkıyor. Uzmanlar bebeklerin sağlıklı bir gelişim göstermesi açısından ilk altı ay yalnızca anne sütü verilmesi gerektiğini sürekli vurguluyor. Altıncı aydan itibaren geçilmesi öngörülen mamalara ve ardından pek çok bebekte görülen demir eksikliğini gidermeye sıra gelince ise annelerin kafası biraz karışıyor. Bu noktada annelerin yardımına yine doktorlar yetişiyor. Biz de İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Muazzez Garipağaoğlu’ndan annelerin zihnini meşgul eden bu konudaki soru işaretlerini gidermeye yardımcı olabilecek öneriler aldık.

Haberin Devamı

“Demir eksikliğinde akla ilk kırmızı et gelmeli”
* Biz annelere ilk 6 ay boyunca bebeklerine anne sütü haricinde
bir şey vermemelerini öneriyoruz. Eğer anne sütü yoksa veya anne bebeğine yeterince zaman ayıramıyorsa bebekler için özel üretilmiş hazır mamalar var, beslenme onlarla desteklenebilir.
* 6-12 aylık, yani tamamlayıcı beslenme dönemi olarak adlandırdığımız dönemde anne sütünün tamamlayıcısı gıdalar verilebilir. Bu besinlerde ilk tercihimiz muhallebi. Çünkü muhallebi türü gıdaların kıvamı kolayca yedirilebilir, sindirilebilir, tadı güzeldir, alerji ve gaz yapmaz. Dileyen anneler evde kendi imkanlarıyla muhallebiyi hazırlar, dileyenler ise ticari muhallebilerden yaparak bebeklerine verebilir.
* Muhallebiden sonra anne, bebeğine farklı besinler vermeyi deneyebilir. Yavaş ve az az vereceği besinlerle bebeğinin nelere alerjisi olduğunu, kabız ya da ishal yapıyor mu gibi etkenleri de böylece görebilir. 15 günde bir bu tamamlayıcı besin değiştirilebilir. Sebze çorbaları ya da püreleri ikinci tamamlayıcı olabilir. İlk denemede bunun içine patates konabilir, sonrasında pirinç eklenebilir.
Havuç ise 365 gün eklenebilecek bir besin kaynağıdır. Ancak bebeklere sebze püresi yedirmek
ve alıştırmak biraz daha zordur çünkü sebzeler genellikle gaz problemi ortaya çıkarır.
* Tamamlayıcı besinlere demir eksikliğini kapatması açısından mutlaka bir hayvansal ürün eklemek gerekir. Bu noktada akla ilk kırmızı et gelmelidir. Anneler genelde sebze çorbalarına et suyu koyar, bunun yanında o çorbanın içinde bir kepçe kadar bebeğin yiyebileceği küçüklükte et parçaları da mutlaka olmalıdır. Çünkü bebeğin demir deposunu doldurması gerekir ve
bu da ona verilecek etlerle sağlanır.
* Bebeklerin mevcut demir depolarına takviye yapmak için bazı demir içerikli bebe bisküvilerinden çok sık olmamak kaydıyla arada bir verilerek de beslenme desteklenebilir. Ancak bu tek başına yeterlidir demek çok zor.
* Demir eksikliğini tamamlamak adına pekmez de çok önemli bir besindir. Pekmez dediğimiz madde meyvenin özüdür. 1 yaşından sonra tahıllı gıdalar ya da o yaş için hazırlanan hazır gıdalardan da verilerek takviye yapılabilir. Bunlarla çocuğun kahvaltısı hazırlanabilir.

“Ev yoğurdunu özellikle tercih ediyoruz”
* Yine altıncı aydan itibaren sabah kahvaltısında haşlanmış yumurta sarısı da çok önemlidir. Buna ek olarak tuzsuz peynir verilebilir veya kahvaltısına bir miktar reçel eklenebilir.
* Öğle yemeği için sebze çorbası, püre verilebilir. Bunlara ev yoğurdu eklenebilir. Ev yoğurdu olmasını özellikle tercih ediyoruz çünkü içinde çok daha canlı ve yararlı bakteriler var. Üstelik bağırsaklar için de çok faydalıdır, kabız ya da ishal yapmaz.
* Akşam öğününde ise muhallebi yedirilebilir. Hem tok tutar hem rahatsız etmez.
* Anneler evde bebeklerine basit mamalar hazırlamayı da deneyebilir. Örneğin yoğurdun içine muz ezip yedirilebilir. Altıncı aydan itibaren armut, elma gibi meyveler püre yapılarak verilebilir ve bunların içine her zaman olmamak kaydıyla birkaç bisküvi kıtırı eklenebilir.

Haberin Devamı

Farklı mama tarifleri

Haberin Devamı

“Bebeler ve Püreler” kitabının yazarı Çiğdem Bakırcıoğlu Arslan’dan farklı mama tarifleri arayan annelere yönelik birkaç tarif...

Haberin Devamı

Elma-armut püresi

Malzemeler
l 1 küçük boy elma
l 1 küçük boy armut
l 1 tatlı kaşığı portakal suyu
(İsteğe göre tarife birkaç bebe bisküvisi de eklenebilir.)

Hazırlanışı: Elma ve armudu iyice yıkayıp çekirdeklerini de çıkardıktan sonra kabuklarıyla birlikte7-8 dakika buharda pişirin. Meyveler yumuşayınca ocaktan alın, kabuklarını soyun ve bir çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin. Üzerine portakal suyunu ekleyerek karıştırın.

Kahvaltı püresi

Malzemeler
l 4-5 bebe bisküvisi
l 1 küçük çay bardağı anne sütü ya da formül süt l 1 tatlı kaşığı pekmez
l 1 kibrit kutusu tuzsuz pastörize beyaz peynir l 1 çay kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Bebe bisküvilerini sütle yumuşatın ardından bütün malzemeyi bir kaba koyun ve çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin.

Kıymalı ıspanak püresi

Malzemeler
l 1/2 patates l 1/2 havuç
l 1/2 kabak l 3-4 yaprak ıspanak
l 1.5 kaşık tam pirinç
l 1.5 kaşık kıyma
l 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Patates, havuç ve kabağı iyice yıkayın, kabuklarını soyun ve küçük küçük doğrayın. Ispanakları iyice yıkayın ve küçük parçalara ayırın. Ardından sebzeleri, önceden yıkadığınız pirinci ve kıymayı bir tencerede, üzerini örtecek kadar suyla haşlayın. Piştikten sonra bir çatal yardımıyla ezin, zeytinyağını da ekleyerek iyice karıştırın.

Yazarlar