Cumartesi Tiramisunun hikayesi

Tiramisunun hikayesi

04.09.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Günümüzün popüler tatlılarından tiramisunun ilk kez nasıl yapılmaya başlandığını biliyor musunuz?

Tiramisunun hikayesi

Efsaneye göre, baştan çıkarıcı özelliklere sahip olduğu ortaya çıkınca, bu tatlı saraylıların en çok tercih ettikleri tatlı olur ve her romantik buluşma öncesi bol miktarlarda tüketilmeye başlanır. Sonra "dükün tatlısı" isim değiştirir ve herkes tarafınan bilinen "tiramisu" adını alır... Bu İtalyanca kelimenin Türkçesi "Beni kaldır" demek. Biliyor muydunuz? Lezzetli olduğu kadar gizemli, ayrıca afrodizyak olma özelliği taşıyan İtalyan tatlısı tiramisu ile ilgili birçok efsane vardır. En yaygın hikayeye göre, tiramisu ilk kez 17nci yüzyılın sonlarında yapılmaya başlanmıştır. Bu tatlı, Toscana Dükü III. Cosimo De Medicinin birkaç günlüğüne taşınmaya karar verdiği Siena şehrinde doğar. Sienalı pastacılar dükün onuruna, asaleti temsil eden özellikler taşıyan bir tatlı hazırlamayı kararlaştırırlar. Bu, içinde basit ama lezzetli malzemeler bulunan, asiller hayatın tatlarını çok sevdiğinden aynı zamanda gösterişli ve afrodizyak bir tatlı olmalıdır. Böylece o zamanlar dükün onuruna yapıldığından "dükün tatlısı" adı verilen ve şimdi tiramisu denilen tatlı ortaya çıkar. Dük, Sienalı pastacıların el becerilerine ve tatlının lezzetine hayran kalınca, tarifi Floransaya götürür. Böylece "dükün tatlısı" iyice ünlenir, hatta şöhreti Toscana sınırlarını aşıp Venedike, oradan da tüm İtalyaya yayılır. Asırlar geçtikçe de oradan tüm dünyaya... Malzemesi (Dört kişilik): 400 gr. mascarpone80 gr. şeker4 yumurta250 gr. savoiardi bisküvisi1 büyük fincan espresso1 bardak Marsala şarabıyettiği kadar acı toz kakao. Yapılışı: Yumurtanın beyazını sarısından ayırın. Beyaz ve köpüklü bir krema elde edebilmek için sarı kısmını şekerle karıştırın. Yumurta ve şeker bileşimini, tahta kaşıkla mascarponeye ekleyerek iyice karıştırın. Yumurtanın beyaz kısmını bir tutam tuzla birlikte, mascarpone ve krema karışımı ile özenle ve dikkatlice karıştırmaya devam edin. Soğutulmuş kahveye Marsala şarabını ve gerekiyorsa bir kaşık suyu ekleyin. Savoiardi bisküvilerini bu karışımda ıslatın (Bisküviler yumuşamış olmalı ama tamamen ıslak olmamalı, aksi takdirde eriyebilirler). Tepsinin tabanına bir kat savoiardi bisküvi olacak şekilde sıralayın ve üzerini bir kat krema ile örtün. Bu işlemi malzemeleriniz tükenene kadar devam ettirin. Daha sonra hepsinin üzerini acı çikolata ile kaplayın. Misafirlere ikram etmeden evvel en az altı saat buzdolabında bırakın. İşte bu, klasik tiramisunun gerçek tarifi. Ama isim yapmış her tatlıda olduğu gibi, değişik malzemeler kullanılarak da yapılabiliyor. Savoiardi bisküvileri yerine pandispanya, Marsala yerine brendi, mascarpone yerine yumuşak ve hafif tatlı başka bir peynir kullanmak gibi. Ayrıca yukarıda yazdığım malzemeleri İtalya dışında bulmak güç olabiliyor. Seçim sizin... Ben yine de size eğer doğru malzemeleri bulamazsanız bildik İtalyan restoranlarından birinde tatmanızı tavsiye ederim! donatellapiatti@hotmail.com Tiramisu