Cumartesi Yeni yıla ağız tadıyla girin

Yeni yıla ağız tadıyla girin

26.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılbaşı her türlü endişeyi bir geceliğine askıya alıp her şeyin iyi olacağına inanmak istediğimiz bir zaman. O geceyi iyimserlikle geçirmenin baş koşulu, ağız tadıyla yiyip içeceğimiz bir sofranın etrafında toplanmak...

Yeni yıla ağız tadıyla girin

Yılbaşı akşamı yakınlarımızla evde olmanın konforu, birçoklarımız için bu seçeneği birinci sıraya oturtuyor. Bütçenizi zorlamadan eşiniz dostunuzla bir araya gelmek için mümkün olduğu kadar ön ikramları uzatıp ardından gösterişli bir yemekle salata ikram edebilirsiniz. Konuklarınız çok yakınlarınız ise bir menü belirledikten sonra soğuk yenecek salata, zeytinyağlı, hatta tatlı yapma işini gelenlere paylaştırabilirsiniz. Eğer tamamını kendiniz yapacaksanız, zaman önemli bir faktör. Olabildiğince bir gün önceden hazırlanabilin ki son gün perişan olmayın.

Haberin Devamı

Dipler ön ikram olarak ideal. Baz olarak yoğurt, labne gibi malzemelere kurutulmuş domates, keçi peyniri, avokado vb. ekleyerek fark yaratmak mümkün. Mısır Çarşısı’ndaki Ucuzcular Baharat’ın Anadolu, Yeniçeri, Osmanlı gibi baharat karışımları diplerde kullanmak için ideal. Bazılarını sadece yoğurtla karıştırıp servis etmeniz bile yeter. Beraberinde şerit şerit kesip fırınladığınız lavaş çubuklarını ikram edebilirsiniz. Aynı çubuklar zeytinyağı sürülüp baharat serpildikten sonra fırınlanırsa, kendi başına da çok lezzetli olur.

Marine edilmiş zeytinler, küp küp doğranıp kekik ve kırmızı bibere bulanmış beyaz peynir, haşlanıp kesildikten sonra sarılarını peynir, taze soğan, karabiber ve naneyle ezip tekrar içine doldurduğunuz yumurtalar, bol ekmek ve baharatla hazırlayıp domatesli sosla servis ettiğiniz mitite köfteler, haşlanmış ve halka kesilmiş patatesleri üzerine birer ançüez ve maydanoz yaprağı koyarak kanapeye dönüştürmek, bütçeyi yormayacak ikramlar.

Haberin Devamı

Hesaplı ve görkemli yemekler

Meze uzun bir akşam için akıllıca bir seçenek. Salatalık ve minik domatesler, minik turplar, roka, tere gibi otlar, taze soğan, bu tür sofralara renk ve lezzet katar. Beyaz peynir, fava, humus, muska böreği, acılı ezme, haydari, pilaki, patlıcan-biber kızartması, marine hamsi, her türlü zeytinyağlı dolma uzun saatler zaman geçirilen bu tür bir sofrada zevkle tüketilir.

Ana yemek olarak çok hesaplı ama bir o kadar da görkemli bir yemek perde pilavı. Sekiz kişiye bir tavuk hesabıyla, haşlayıp didiklediğiniz bir bütün tavuğu, suyuna pişirdiğiniz bademli bir iç pilavla harmanlayıp yufkaya sararak fırınlayacaksınız. Nar gibi kızaran ve nefis aromalar barındıran bu lezzet yanına sadece bir yeşil salata ister. Tavuk yerine bir kilo minik doğranmış kuşbaşı kuzuyla, içinde taze otlar, baharatlar ve kuzu eti olan bir pilav yapıp salatayla servis edebilirsiniz. Biraz daha uğraşmayı göze alırsanız, aynı etki 1.5 kilo hamsiyle hazırlayacağınız hamsili pilavla da yaratılabilir.

Tatlı olarak portakallı revani ve küçük cam kaplarda çikolata soslu muhallebi hazırlayabilirsiniz. Kahvenin yanına Kahve Dünyası’nın çikolatayla kaplı portakal çubukları, kuru vişneleri ve fıstıklı lokumlarıyla bir tabak hazırlayabilir, çocuklar için Malatya Pazarı’ndan leblebi şekeri, cevizli sucuk, cezerye gibi eğlenceli atıştırmalıklar alabilirsiniz. Kocaman bir çanağı da mandalinayla doldurursanız, konuklarınızın midesini de gözünü de hakkıyla doyurursunuz.

Haberin Devamı

Kuş sütü eksik sofralar

Hiçbir masraftan kaçınmadan misafir ağırlayacaksanız, sonsuz seçeneklere sahipsiniz. Bu durumda her şeyi kendiniz yapmakla uğraşmanız da gerekmez. Önden içilecek içkiye göre zengin bir peynir tabağı ya da deniz ürünleriyle bir başlangıç yapılabilir. Cankurtaran Gıda, Eataly, Antre, Namlı, Gözde Şarküterigibi adreslerde yerli/yabancı en iyi peynir çeşitleri satılıyor. Kantin’in soğan marmelatı ve cevizli ekmeği, Hacıbekir’in ayva şekeri, birkaç çeşit üzüm ve Beşiktaş’taki Tarihi Aynalı Fırın’ın çeşit çeşit krakerleri bu ikramı zenginleştirir.

Haberin Devamı

Lakerda, mumlu balık yumurtası, erik turşusu, minik bliniler ve ekşi krema ile servis edeceğiniz somon füme ve somon havyarı da farklı tarz bir ön ikramın seçenekleri.

Sofraya geçildiğinde jumbo karides, ıstakoz gibi kabuklu deniz mahsulleri ya da bıldırcınla hazırlanmış bir başlangıç yemeği etkileyici olacaktır. Ardından kök rezene, pancar, mango gibi malzemelerin lezzet kattığı birkaç farklı salatayla ana yemeğe hafif bir geçiş yapılabilir. Portakallı hindi, kestaneli iç pilav ve elmalı kırmızı lahana gibi bir yılbaşı klasiğinde gönlünüz yoksa, Eataly’de satılan meyve sızmalarından biriyle pişirdiğiniz bir kuzu budunu yanında morel, porcini gibi güçlü kuru mantarlar kullandığınız bir pilavla servis edebilirsiniz. Bir diğer seçenek, kuzu etlerini kuru meyvelerle pişirerek sade bir pilavla üst üste servis tabağına yerleştirip, etrafını ve üstünü bol fıstık ve bademle bezemek.

Tatlı olarak likörle pişmiş ılık meyveler ya da ılık bir kekle servis edilecek bir dondurma, tropik meyvelerle çikolata fondüsü, Pare Baklava’dan alınmış değişik türde fıstıklı baklavalarla zengin bir büfe oluşturabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kahvenin yanına Selamlique’tan çeşit çeşit şekerlemeler ve lokumlar eşlik edebilir. Çocuklar ise Malatya Pazarı’nın leblebi şekeri kadar şeker Pababubble’ın rengarenk şekerlemelerinin de tadını çıkarabilirler.

Davete giderken...

En iyi tekne, arkadaşınızın teknesidir, en güzel yılbaşı yemeği de davetli gittiğinizdir! Sizi mutlu eden ev sahibini siz de mutlu etmek istiyorsanız,Selamlique’tan karışık aromalı çikolatalarla kaplı krokanlı şekerleme ya da Bebek Badem Ezmecisi’nden karışık fıstık-badem ezmesi ideal seçimler. Bonaise’in meyvelerle lezzetlendirilmiş tüy gibi hafif badem ezmeleri de özel tatlar.

Daha zengin bir armağan için hediye sepetleri var ve bunların en caziplerinden biri Nar Gourmet’ninkiler. Örneğin 205 liralık Yeşil Bahçe Yuvarlak Kutu’da bergamot çeşnili zeytinyağı, çiçek balı, böğürtlen reçeli, portakal kabuğu reçeli, organik pul biber, Türk kahvesi, erken hasat zeytinyağı gibi ürünler var. Daha ufak bir seçenek olan 76 liralık Kırmızı Kutu ise Tek Bahçe’den zeytinyağı, kırmızı biber çeşnili zeytinyağı, vişne reçeli ve portakallı lokum içeriyor.

Yeni yıla ağız tadıyla girin


Evin dışında yılbaşı

Yılbaşı akşamını dışarda geçirmek isteyenler, genelde eğlencesine göre yer seçiyor. Ama burada hedef kitlemiz damak tadının peşinden gidenler. O konuda da seçenekler, damak zevki kadar bütçeye göre de belirleniyor.

-Naif:Bir servet ödemeden, hoş bir atmosferde, lezzetli yiyeceklerle yeni yılı karşılamak için önerim Naif. Şef Seray Öztürk’ün yılbaşı menüsü kişi başı 170, gece boyunca limitsiz içecek (meşrubatlar, şarap, rakı, bira, Absolut, Beefeather Gin, Jameson, Olmeca, Havana
Rom) kişi başı 210 lira.

-NIcole:Yılbaşını şehrin en müthiş fine dining lokantalarından birinde, olağanüstü lezzetler ve manzara eşliğinde geçirmek için Nicole’den cazip bir yer yok. Şef Kaan Sakarya ve Aylin Yazıcıoğlu’nun harikalar yarattığı Nicole’ün yılbaşı menüsü kişi başı 475 lira. Şarap eşleşmesine (6 kadeh) 175 lira, tüm içecek menüsüne ise (Şarap eşleşmesi, XO Cognac veya Armagnac, su, kahve) 250 lira ödüyorsunuz.