Siyaset ‘Cumhur İttifakı’ başta ‘Millet İttifakı’ sonda

‘Cumhur İttifakı’ başta ‘Millet İttifakı’ sonda

21.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

24 Haziran’da yapılacak 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde kullanılacak oy pusulasında “Cumhur İttifakı” birinci, “Millet İttifakı” ise altıncı sırada yer alacak.

‘Cumhur İttifakı’ başta ‘Millet İttifakı’ sonda

Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK), ittifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapıldı. Seçime AK Parti, BBP, BTP, CHP, DP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi olmak üzere 11 siyasi partinin katılacağı açıklanmıştı. Ancak, “Cumhur İttifakı”na destek veren BBP ile “Millet İttifakı”na destek veren DP, seçimlere tek başına katılmama kararı aldığı için pusulada yer almayacak.

Haberin Devamı

Dün yapılan kura sonucuna göre listenin ilk sırasında “Cumhur İttifakı”, son sırasında ise “Millet İttifakı” yer alacak. Pusulada HÜDA PAR ikinci, Vatan Partisi üçüncü, HDP dördüncü, BTP ise beşinci sırada bulunacak.

İttifak yapan partilerin kendi aralarındaki yerlerinin belirlenmesi için yapılan kuraya göre de “Cumhur İttifakı” bölümünde AK Parti birinci, MHP ikinci sırada yer alacak. “Millet İttifakı” bölümünde ise CHP birinci, Saadet Partisi ikinci, İYİ Parti üçüncü sırada bulunacak.

59.3 milyon seçmen

YSK Başkanı Sadi Güven, kura çekimi öncesinde yaptığı açıklamada, 20 Mayıs itibariyle yurt içinde 56 milyon 329 bin 38, yurt dışında ise 3 milyon 47 bin 409 olmak üzere toplam 59 milyon 376 bin 447 seçmenin bulunduğunu belirtti. Güven, yurt içindeki tahmini sandık sayısının 180 bin 874 olduğunu söyledi. -ANKARA Milliyet

Liste tesliminde son gün

24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için siyasi parti genel merkezleri, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait milletvekili aday listelerini bugün saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verecek. YSK kararına göre, seçime Ak Parti, BTP, BBP, CHP, DP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Vatan Partisi ile HÜDA PAR girecek. Siyasi parti genel merkezleri, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini bugün en geç saat 17.00’ye kadar YSK’ye verecek. Bağımsız milletvekili adayları da en geç saat 17.00’ye kadar il seçim kurullarına başvuru yapacak. Siyasi partiler, aday listeleri ve bağımsız adayların başvuru evrakındaki eksikleri 25 Mayıs’a kadar tamamlayacak. Milletvekili geçici aday listeleri, YSK’ce Resmi Gazete’de 26 Mayıs’ta yayımlanacak ve itirazlar başlayacak. Geçici aday listelerine itirazlar 27 Mayıs saat 15.00’te sona erecek ve 23.59’a kadar itirazlar karara bağlanacak. YSK tarafından milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibarıyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarına ve Resmi Gazete’ye 30 Mayıs’ta gönderilecek. -ANKARA Milliyet