Siyaset Cumhurbaşkanı Afrin müjdesini Çanakkale’den verdi: O gün galip geldik bugün de zafer bizim

Cumhurbaşkanı Afrin müjdesini Çanakkale’den verdi: O gün galip geldik bugün de zafer bizim

19.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümü törenlerinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin kent merkezinin saat 08.30’da n itibaren tamamen kontrol altına alındığını belirterek, “Şu an orada Türk bayrağı dalgalanıyor” dedi

Cumhurbaşkanı Afrin müjdesini Çanakkale’den verdi: O gün galip geldik bugün de zafer bizim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili müjdeyi Çanakkale Zaferinin yıl dönümü töreninden verdi. Erdoğan, “Afrin şehir merkezinde artık terör örgütünün paçavraları değil, huzurun ve güvenin sembolleri dalgalanıyor. Şu anda orada Türk bayrağı dalgalanıyor, Özgür Suriye Ordusu’nun bayrağı dalgalanıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Stadyumu’nda düzenlenen 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıl dönümü törenindeki konuşmasında, “Bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum” diyerek Afrin şehir merkezinin tamamen kontrol altına alındığını açıkladı. Erdoğan “Afrin şehir merkezi Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin desteğindeki Özgür Suriye Ordusu mensupları tarafından bu sabah 08.30 itibarıyla tamamen kontrol altına alınmıştır. Teröristlerin çoğu zaten kuyruklarını kıstırıp kaçmışlardır. Kalan kılıç artıklarını ve geride bıraktıkları tuzakları da özel birliklerimiz ve Özgür Suriye Ordusu mensupları temizliyorlar. Afrin şehir merkezinde artık terör örgütünün paçavraları değil, huzurun ve güvenin sembolleri dalgalanıyor. Şu anda orada Türk bayrağı dalgalanıyor, Özgür Suriye Ordusu’nun bayrağı dalgalanıyor. Bizlere bugünleri gösteren Rabbimize hamdediyorum, kahraman Mehmetçiklerimize şükranlarımı sunuyorum. Ülkelerinin hürriyeti ve aydınlık geleceği için canla başla mücadele eden Özgür Suriye Ordusu mensuplarına şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Afrin müjdesini Çanakkale’den verdi: O gün galip geldik bugün de zafer bizim

"ORTAK ZAFER"

Daha önce Cerablus’ta, Rai’de, El Bab’ta, Azez’de ne yapıldıysa, Afrin’de ve çevresindeki yerleşim yerlerinde de aynısının yapılacağını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Teröristlerin izlerini silerken aynı zamanda altyapısından üstyapısına bölgeyi yaşanabilir hale getirecek tüm adımları atacağız. Halen ülkemizde veya diğer yerlerde yaşayan bölge halkının en kısa sürede yurtlarına, evlerine kavuşmaları için gereken her türlü adımı atacağız. Türkiye’nin ve milletimizin, Suriye’nin ve Suriyelilerin bu ortak zaferi, terör örgütlerini aramıza bir hançer gibi sokmaya, bin yıllık kardeşliğimizi zehirlemeye çalışanlara verilmiş en güzel cevaptır. Bu zaferin bir kez daha hem ülkemize hem de Afrin bölgesindeki kardeşlerimize hayırlı olmasını Allah’tan diyorum.”

Erdoğan, ecdadın Çanakkale’de yürütülen mücadelenin ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini, bunun adeta varını, yoğunu ortaya koyarak Çanakkale’yi geçilmez hale getirdiğini kaydederek “Bugün biz de terör örgütleriyle ve arkalarındaki güçlerle sınırlarımızın içinde ve dışında, bu verilen mücadelenin anlamını çok iyi biliyoruz. Türkiye’ye yönelik terör dalgası, bir asır sonra Çanakkale saldırısının yeniden horlatılma çabasından başka bir şey değildir” diye konuştu.

"ÇANAKKALE CESARETİ"

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi o kadar cesaretleri olmadığı için özel olarak eğitip donattıkları dünyanın en alçak, en eli kanlı, en zalim terör örgütleriyle üzerimize geliyorlar. PKK’dan FETÖ’ye, DEAŞ’tan PYD’ye tüm örgütler işte bu amaçla kullanılmakta. Sandılar ki bu milletin Çanakkale’deki cesareti geride kaldı. Sandılar ki bu milletin Çanakkale’deki azmi artık kalmadı. Sandılar ki bu milletin inancı o günkü kadar kavi değil ama attıkları her adımda yanıldıklarını gördüler. 2015 yılında çukur eylemleriyle milli birliğimizi ve vatanımızın bütünlüğünü hedef aldılar. Teröristleri de bu niyetlerin gerisindeki güçleri de açılan o çukurlara gömdük, saldırıyı bertaraf ettik. Ardından 15 Temmuz darbe girişimini başlattılar. Ellerindeki en modern silahlara güvenerek çıktıkları sokaklardan, milletimizin o iman dolu göğsüne çarpınca darmadağın olarak ricat ettiler, geri döndüler.”

Cumhurbaşkanı Afrin müjdesini Çanakkale’den verdi: O gün galip geldik bugün de zafer bizim

"TANE TANE KIRACAĞIZ"

Milletin 15 Temmuz’da yüreğindeki imanın da cesaretin de sapasağlam ayakta olduğunu cümle aleme gösterdiğini ifade eden Erdoğan, “Baktılar ki içeriden olmuyor, bu defa sınırlarımız dışından ülkemizi kuşatmaya kalktılar. Suriye sınırımız boyunca, 911 kilometre bu girişimi de önce Fırat Kalkanı, sonra Zeytin Dalı harekatlarıyla yerle bir ettik, ediyoruz. Hamdolsun terör koridoru zinciri şimdilik 4 noktadan kırıldı. Zincirin kalan halkalarını da en kısa sürede tane tane kıracak ve bu oyunu tamamen bozacağız” dedi.

"İŞGALE DEĞİL, BARIŞA"

Dün Çanakkale’de nasıl destan yazıldıysa bugün de El Bab’da, Afrin’de terörle mücadele operasyonu yürütülen her yerde çok büyük başarılara imza atıldığını vurgulayan Erdoğan, “Dün Çanakkale’yi geçeceklerinden emin bir şekilde yola çıkıp kapımıza dayananlar, bugün de planlarının başarıya ulaşacağından şüphe duymayarak sınırlarımıza geldiler” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan,konuşmasını şöyle sürdürdü: “Görkemli zırhlılarıyla dünyanın dört bir yanından toplayıp getirdikleri askerleriyle erken zafer kutlayanları Çanakkale’de nasıl hüsrana uğrattıysak, sınırlarımız boyunca terör koridoru oluşturduklarını sananları da öyle şaşkına çevirdik. Birilerinin güçlerine, paralarına, silahlarına, hilelerine güvenerek çıktıkları yol Mehmetçiğimizin cesaretinin önünde sona erdi. Dağ, tepe demeden, her köşesi beton tünellerle, duvarlarla, iyi gizlenmiş nice tuzaklarla donattıkları Afrin’i, işte bugün 58. gününe giren operasyonumuz ile tamamen ele geçirdik. Tek bir sivilin burnunun kanamasına yol açacak en küçük bir adımımız olmamıştır. Çünkü biz işgale gitmedik biz sadece terör gruplarının yok edilmesine ve barışı gittik. Bu mücadelede en büyük ilham kaynağımız hiç şüphesiz Çanakkale Zaferi’dir. Çanakkale’de öyle hikayeler, öyle fotoğraflar, öyle ismi bilinen bilinmeyen kahramanlar var ki bunları görüp de duygulanmamak mümkün değildir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Allah’ın izniyle Çanakkale’de o gün biz galip geldik. Bugün de zafer bizimdir. Şu anda kendi topraklarımız yanında Suriye’de, Irak’ta, bölgemizde ve tüm dünyada verdiğimiz mücadele siz gençlerimize ve sizden sonra geleceklere daha büyük, daha güçlü bir Türkiye inşasına ilham kaynağı olacaktır. Türk Milleti olarak şerefimizle, şanımızla yürüttüğümüz istiklal ve istikbal davasının bayrağını nasıl ki Çanakkale’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, liderliğinde tarihe kaydettiysek inşallah Afrin’de de yeni bir tarih oluşturuyoruz.”

"YAPTIK, YAZAMADIK"

Erdoğan, bu büyük savaşın ve zaferin birkaç şiir, birkaç roman birkaç belgesel dışında hala hakkıyla anlatılamadığını düşündüğünü belirterek “Biz maalesef tarih yapmakta çok mahir ama onu yazmakta aynı derecede başarılı olmayan bir milletiz. Gerçi Çanakkale anlatılamayacak ancak yaşanılabilecek bir savaştı. Buna rağmen Çanakkaleyi yeni nesillere mümkün olan en ideal şekilde aktarmak için daha çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

YOĞUN KATILIM

Törenden saatler önce tribünlerin tamamı doldu. Öğrenciler, Atatürk’ün dev portresini ve Türk bayrağı açtı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yıldırım, Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Yeni Zelanda ve Avusturalyalı askerlerle vatandaşlar katıldı.

"AMAÇ AYNI AMAÇ RUH AYNI RUHTUR"

Erdoğan, Gelibolu’da, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Kule Temel Betonu ile Kule Kazık Çakım Töreni’ndeki konuşmasında da şunları söyledi: “Dün Çanakkale’de bizi esir etmeye çalışanlara derslerini vermiştik, bugün sınırlarımız boyunca kurmaya çalıştıkları terör devletiyle istiklalimiz ve istikbalimize göz dikenlere aynısını yapıyoruz. Elbette Çanakkale’deki mücadelenin büyüklüğüyle sınır ötesi operasyonlarımızın çapı karşılaştırılamaz ama amaç aynı amaçtır, ruh aynı ruhtur, iman aynı imandır. Neler vardı neler? O tünellerden çıkan silahları gördünüz değil mi? Ne oldu? İşe yaradı mı? Aynen 15 Temmuz gibi... 15 Temmuz’da işe yaradı mı? 251 şehit verdik ve 2 bin 193 gazimiz oldu ama devletimizi bu namussuzlara kaptırmadık. Şimdi de aynı şekilde 911 kilometre sınırımız olan Suriye’de terör örgütüne asla kaptırmadık.”

Siyasilerden mesajlar

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çanakkale Zaferi’ne ilişkin mesajında “Biliyoruz ki ülkemizin huzuru ve mutluluğu bu topraklar için toprağa düşmüş şehitlerimizin geride bıraktıklarının huzurundan geçer” ifadesini kullandı.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “15 Temmuz gecesinde, Fırat Kalkanı’nda, Zeytin Dalı Operasyonu’nda ve evlatlarımızın dağ başlarında, mağara kovuklarında, şehirlerde teröristlerle verdiği mücadelede ortaya koyduğu ruh, Çanakkale ruhunun aynısıdır” dedi.

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yayınladığı mesajında “Çanakkale Zaferi, inancın, azmin, fedakarlığın, direniş ruhunun, diriliş şuurunun, sinelerdeki vatan ve iman sevgisinin, tarihin sayfalarına altın harflerle yazılması demektir” dedi.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya “Bu zafer ‘Çanakkale Geçilmez’ diyerek düşmana göğsünü siper eden kahraman Mehmetçiğimizin vatan, din ve hürriyet için canını feda ettiği şanlı bir destandır. Çanakkale Zaferi ümmet bilinciyle bir milletin yedi düvele karşı onurlu direnişinin adıdır” ifadelerini kullandı.

- Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de “Dün Çanakkale’de yedi düvele karşı nasıl direnmişsek bugün de bölenlere, böldürenlere ve her türlü emperyal projelere karşı yine yiğitçe direneceğiz” dedi. ANKARA-Milliyet