Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gagauzya çıkışı: Soydaşlarımızın yanında duracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gagauzya çıkışı: Soydaşlarımızın yanında duracağız

19.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Moldova’daki temasları kapsamında Gagauzya’nın özerkliğinin layığıyla işlemesi için mutabık kaldıklarını belirten Erdoğan, “Geçmişte olduğu gibi gelecekte de soydaşlarımızın yanında duracağız” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gagauzya çıkışı: Soydaşlarımızın yanında duracağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gagauzya Özerk Bölgesi’nin başkenti Komrat’ta Türk Başkonsolosluğu’nun yakında açılacağını söyleyerek, “İnşallah başkonsolosumuzu da atayacağız. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştük. Böylece buradan Türkiye’ye açılan yeni bir kapınız daha olacak” dedi. Erdoğan, Gagauzya’nın statüsüne ilişkin, “Cumhurbaşkanı Dodon ve Gagauzya Başkanı İrina Vlah’la yaptığım görüşmelerde Özerkliğin layığıyla işlemesi için somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldık. Türkiye olarak geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de soydaşlarımızın yanında duracağız” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon ile birlikte dün Gagauz Özerk Yeri’nin başkenti Komrat’ı ziyaret etti.

'MUTABIK KALDIK'

Komrat’ta komite binasının önünde konuşan Erdoğan, Dodon ve Gagauzya Başkanı Vlah’la yaptığı görüşmelerde Gagauzya’nın statüsüne ilişkin hukuki zeminin sağlamlaştırılması konusunda hemfikir olduklarını gördüklerini belirtti. Erdoğan, “Bu anlayışla Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetin desteği, Sayın Başkan ve Gagauz yetkililerin kararlılığı ile özerkliğin layığıyla işlemesi için somut adımlar atılması konusunda mutabık kaldık. Moldova’nın toprak bütünlüğü bizim için hayati öneme sahiptir. Türkiye olarak geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de soydaşlarımızın yanında duracağımızın altını çizdik. Ancak bizim görmek istediğimiz Gagauzya’nın birlik beraberlik içinde Moldova ile omuz omuza kalkınma çabalarını sürdürebilmesidir. Bunun için Türkiye’nin tüm kurumlarıyla Gagauzya’ya gerekli teşvik, destek ve kolaylıkları sağlamaya hazır olduğunu da ifade ettik” dedi.

Haberin Devamı

İKİ TOMA HEDİYE

Bu kapsamda TİKA başta olmak üzere belediyelerin, resmi kurumların Gençlik ve Spor, Ulaştırma, Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının, STK’ların Moldova makamlarıyla işbirliği içinde pek çok projeye imza atacaklarını belirten Erdoğan, “Buradaki güvenlikle ilgili de iki tane TOMA’yı buraya getirmiş olduk. Bugüne kadar hiçbir ayrım yapmadan sizlerin yanınızda olduk. Moldova’nın tüm bölgeleriyle kalkınması için elimizden gelen katkıyı yaptık” dedi.

Erdoğan Komrat’ta Gagauz halkına hitaben yaptığı konuşmada da özetle şunları söyledi:

KADİM DOSTLUK VAR: Bugün burada kardeşlik, dayanışma, işbirliği, Moldova ile Türkiye’nin kadim dostluğu var. Buraya elimiz boş gelmek yakışmaz dedik sizlere 81 milyonluk Türk milletinin, akrabalarınızın selamlarını getirdim.

MİRAS BIRAKTILAR: Karşımdaki şu muhteşem dayanışma manzarasına ulaşmamız hiç kolay olmadı. Bugünlere bizden önceki cumhurbaşkanlarının Türkiye ile Moldova’nın ortak geleceğine inanan devlet ve siyaset adamlarının gayretiyle geldik. Devlet ve siyaset adamlarının sergilediği işbirliği, hem Moldova’ya hem de Gökoğuz Yeri’ne huzur ve barış getirmiştir. Zor zamanlarda halklarının geleceğine yön veren ve bu topraklarda güzel bir miras bırakan liderlerin çabaları asla unutulmayacak. 28 Eylül’de Gökoğuz Yeri’nin kurucu başkanı Stefan Topal’ın vefatından duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum. Onlar bu dünyadan göç ettiler ama geride bizim sahip çıkmamız ve ileri taşımamız gereken bir miras bıraktılar.

Haberin Devamı

KOMŞU ÜLKE: Bugün iki ülke tarihte hiç olmadığı kadar birbirine yakındır. Fiziki sınırımız olmasa da biz Moldova’yı komşu ülke olarak görüyoruz. Moldova’nın toprak bütünlüğünün korunmasına büyük önem veriyoruz. Gerektiğinde elimizdeki tüm imkanları Moldova halkı için seferber etmekten çekinmiyoruz.

DEMOKRASİ VE MEDENİYET ÖRNEĞİ: Sizler, 1994 yılında diğer devletler iç çatışmalarla kıvranırken, kardeşçe yaşamayı seçtiniz. Avrupa’nın birçok ülkesi, geleceğe karamsarlıkla bakarken sizler bu topraklarda huzuru, barışı, dayanışmayı tercih ettiniz. Moldova ve Gökoğuz halklarının bu kararı her türlü takdirin üzerindedir. Sizlerin bu asil tavrı, tam anlamıyla bir demokrasi ve medeniyet örneğidir.

Haberin Devamı

KÜLTÜREL IRKÇILIK: Kendi kimliğinizi, dilinizi, iç barışınızı, birliğinizi, dirliğinizi koruyarak bu güzel mirası torunlarınıza aktarmanızı diliyorum. Bilhassa içinde bulunduğumuz dönemde bunun son derece önemli olduğuna inanıyorum. Zira Avrupa başta olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde etnik ve kültürel farklılıklar, kaçınmaya çalışılıyor. Asırlardır aynı toprağı paylaşan, aynı havayı soluyan, geçmişi ve geleceği ortak olan toplumlar ayrıştırılmak isteniyor. Kültürel ırkçılık adeta bir veba salgını gibi gün geçtikçe yayılıyor. İslam karşıtlığından, yabancı düşmanlığına, etnik milliyetçilikten terörizme kadar birçok sorun, bir arada yaşama idealimize sekte vuruyor. Buradaki soydaşlarımızın asla böyle bir tuzağa düşmemesi gerekiyor.

BAŞKONSOLOSLUK SÖZÜ: Aramızdaki bağlar daha da güçlenecek. Biz de daha çok işadamımızı Gökoğuz Yeri’ne, Moldova’ya yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. Komrat’ta başkonsolosluğumuzun açılmasını heyecanla beklediğinizi biliyorum. İnşallah çok yakında başkonsolosluğumuzu açıp, başkonsolosumuzu da atayacağız. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştük. Böylece buradan Türkiye’ye açılan yeni bir kapınız daha olacak.

Haberin Devamı

DİLİNİZE SAHİP ÇIKIN: Dil, kimliğin aynasıdır. Sizlerden dilinize sahip çıkmanızı, ortak tarihimizi, benliğimizi canlı tutmanızı bekliyoruz. Gökoğuz Türkçesini unutmayın, unutturmayın.

EKMEK VE TUZ İKRAM EDİLDİ

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı Komrat’ta komite binasının önünde Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon, eşi Galina Dodon ve Gagauz Özerk Bölgesi Başkanı İrina Vlah ile komite üyeleri karşıladı. Vlah’ın kırmızı beyaz bir takım giydiği karşılamada geleneksel olarak Erdoğan’a ekmek ve tuz ikram edildi. Bu geleneksel ikramın, “Ekmeği yiyen, tuzu tadan benim düşmanım olamaz” anlamına geldiği öğrenildi. Çocukların “Hoş geldiniz Gagauzya’ya” diyerek kırmızı güller verdiği Erdoğan, çocukları sevdi. Daha sonra Galina Dodon, Emine Erdoğan’ın elini tutarak yolun kenarında bekleyen çocukların yanına gitti.

'DOMBRA'LI KARŞILAMA

Sabah saatlerinde Komrat’ta İcra Komitesi binası ve açılışı yapılacak Kültür Evi’nin önünde bulunan cadde üzerinde halk, ellerinde Türk, Moldova ve Gagauz bayraklarıyla Erdoğan’ı karşıladı. Kültür Evi, Türk bayrakları ve posterlerle süslendi. Erdoğan’ın Gagauzya’ya gelişinde AK Parti’nin seçim dönemlerinde kullandığı “Dombra” şarkısının çalınması dikkati çekti. Şehrin bazı yerlerine, “Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Gagauzya’ya hoş geldiniz” şeklinde Türkçe pankartların asıldığı da görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gagauzya çıkışı: Soydaşlarımızın yanında duracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Gagauzya Başkanı Vlah tarafından merhum annesi Tenzile Erdoğan’la birlikte resmedildiği tablo hediye edildi.

‘Verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, isminin verildiği Kültür Evi’nin açılışında geleneksel Gagauz kıyafetleriyle halk oyunu ekipleri karşıladı. Daha sonra Kültür Evi’nin açılışında konuşan Erdoğan, “Bugün yine verilmiş sözlerimiz var inşallah bunları da yerine getireceğiz. Bununla birlikte birçok eserin Gagauzya’da yapımına başlayacağız ve onları da süratle sizlere hediye edeceğiz” dedi. Daha sonra Erdoğan, Didon ile beraber Kültür Evi’nin açılışını yaptı. Kültür Evi’nde verilen mini konseri de izleyen Erdoğan daha sonra çocuklarla fotoğraf çektirdi.

‘Komrat’a 16 yıldır hasretim vardı’

Komite binasındaki karşılamada bir konuşma yapan Dodon “Moldova, Gagauz bölgesine verdiği statünün, kanunların tam olarak çalışması için elinden geleni yapacak. Hükümlerin Moldova anayasasında yer alması için de gayret gösteriyoruz” dedi. Erdoğan ise, “Komrat’a 16 yıllık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı dönemimde bir hasretim vardı. Moldova’nın asli unsurlarından Gagauz soydaşlarımız, komşu olarak addettiğimiz Moldova ile aramızdaki kan bağını oluşturuyor. Gagauzya’nın varlığı Türkiye Moldova ilişkilerini daha da özel kılıyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Gagauzya çıkışı: Soydaşlarımızın yanında duracağız

Recep Tayyip Erdoğan Huzurevi’ne ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Komrat’ta tadilat ve onarımı TİKA tarafından yapılan ‘Recep Tayyip Erdoğan Huzurevi’ni ziyaret etti. Kızılay’ın medikal malzeme yardımlarının da verildiği ziyarete Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon ve eşi Galina Dodon da eşlik etti. Huzurevi bahçesine TİKA tarafından yapılan seranın da ziyaret edildiği programda huzurevi sakinleri yöresel şarkılardan oluşan mini konser verdi. Emine Erdoğan daha sonra Altındağ Belediyesi tarafından yaptırılan Gençlik Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Ziyarette Emine Erdoğan’a bakan eşleri eşlik etti. KİŞİNEV AA

Dev eğitim kompleksi

Gökoğuz Türklerinin kendi vatanlarında hayatlarını en üst standartlarda sürdürebilmeleri için destek vermeye devam edeceklerini bildiren Erdoğan, şöyle devam etti: “Gelecek yıl Komrat’ta büyük bir eğitim kompleksi inşa etmek için gereken adımları atıyoruz, proje bitmek üzere.”

Erdoğan, TİKA tarafından yapılacak Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Külliyesi’nin maketini inceledi.