Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan S. Arabistan'a çağrı: ‘İstanbul’da yargılansınlar’

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan S. Arabistan'a çağrı: ‘İstanbul’da yargılansınlar’

24.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı olayıyla ilgili Suudi Arabistan’a, “Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. 18 tutuklunun yargılanmasının İstanbul’da yapılmasını teklif ediyorum” çağrısı yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğandan S. Arabistana çağrı: ‘İstanbul’da yargılansınlar’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İngilizce ve Arapça simultane çeviri de yapılan grup toplantısında Erdoğan, Kaşıkçı olayına ilişkin bilgileri paylaştı. Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı

KEŞİF YAPTILAR: Kaşıkçı ilk olarak 28 Eylül Cuma günü saat 11.50’de başkonsolosluğuna gitti. Kaşıkçı’nın bu ziyaretinde cinayeti planlayıp, icra eden ekibe haber verildiği anlaşılıyor. Bir planlama, yol haritası burada çalışmaya başladı. 1 Ekim saat 16.30’da, operasyondan bir gün önce üç kişilik bir ekip tarifeli seferle İstanbul’a inip, önce otele yerleşiyor sonra da başkonsolosluğa gidiyor. Bu arada başkonsolosluktan bir başka ekip de Belgrad Ormanı ve Yalova’da keşif çalışmaları yaptı.

BİR ODADA TOPLANIYOR: Araştırma ve soruşturma derinleştikçe çok ilginç bilgilere ulaşılıyor. Çeşitli uçaklarla 15 Suudi güvenlikçi, istihbaratçı ve adli tıpçı Türkiye’ye geliyor. Bu kişilerden altısı 2 Ekim saat 18.20’de, yedisi ise saat 22.50’de özel uçaklarla Türkiye’den ayrılıyor.

Haberin Devamı

GÖREVDEN ALINDI: Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile 14 Ekim’de yaptığımız ilk telefon görüşmesinde, kendisine meseleyi elimizdeki bulgular ışığında anlattım. Kral Selman’ın talimatı üzerine başkonsolosluk binasına giren savcılık makamı ve emniyet müdürlüğüne bağlı ekiplerin burada çeşitli incelemeler yaptı. Başkonsolos, böyle bir şeye müsaade etmediği gibi, gelen ilk heyete ben, bu başkonsolosun yetersizliğiyle alakalı, kifayetsizliğiyle alakalı bazı şeyler söyledim. Aynı şeyi Kral Hazretlerine de söyledim. Bunun neticesinde konuşmamızdan bir gün sonra başkonsolos görevinden alındı.

KABUL EDİLMESİ ÖNEMLİ: 19 Ekim’de yani cinayetten 17 gün sonra Suudi Arabistan yönetiminin Cemal Kaşıkçı’nın başkonsolosluk binasında öldürüldüğünü resmen kabul etti. Aynı gün geç saatte Kral Selman ile bir telefon görüşmesi daha gerçekleştirdik. Cinayetin kabulünün ardından olaya karıştığı belirtilen 18 kişinin şu anda tutuklandığını bana ifade etti. Bu gelişmeler, cinayetin resmen kabul edilmesi bakımından elbette önemlidir.

VİCDANI YARALAR: Viyana Sözleşmesi ve diğer uluslararası hukuk kuralları böyle vahşi bir cinayetin soruşturulmasının diplomatik dokunulmazlık zırhının altına gizlenmesine izin vermez. Ortaya çıkan bilgiler ve deliller, Kaşıkçı’nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini gösteriyor. Böyle bir vahşetin örtbas edilmesi tüm insanlığın vicdanını yaralayacaktır.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA YARGILANSIN: Kral Selman bin Abdülaziz başta olmak üzere üst yönetime çağrıda bulunuyorum. Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. Dolayısıyla bu 15 artı üç kişi, 18 tutuklunun yargılanmasının İstanbul’da yapılması teklifimdir. Takdir kendilerinindir.

'CESET NEREDE?'

“Cinayetin anlık bir hadiseden kaynaklanmadığı, planlı bir operasyonun ürünü olduğu yönünde elimizde güçlü emareler var. Mevcut bilgiler ışığında şu sorular herkesin kafasını kurcalamaya devam ediyor; tamamı da olayla ilişkili vasıflara sahip bu 15 kişi cinayet günü niçin İstanbul’da toplanmıştır? Biz bu soruya cevap arıyoruz. Bu kişiler kimden emir alarak oraya gelmişlerdir? Başkonsolosluk binası niçin hemen değil de günler sonra incelemeye açılmıştır? Cevap arıyoruz. Cinayet açıkça ortadayken onca tutarsız açıklama niçin yapılmıştır? Öldürüldüğü resmen kabul edilen bir kişinin cesedi niçin halen ortada yok?”

Haberin Devamı

İŞBİRLİKÇİ KİM?

“Cesedin yerli işbirlikçiye verildiği” ifadesi şayet doğruysa çünkü bu açıklamayı yetkili bir ağız yapıyor, şimdi soruyorum, bu yerli işbirlikçi kimdir? Çünkü sıradan birisi bu yerli işbirlikçiden bahsetmiyor, Suudi Arabistan’ın yetkili bir ağzı bunu söylüyor. Öyleyse bu yerli işbirlikçiyi açıklamaya mecbursun, bunu açıklayacaksın. Hiç kimse tüm bu sorular cevaplanmadan meselenin üzerinin kapatılacağını aklından dahi geçirmesin.

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI ABD VE AVRUPA BASININDA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yaptığı açıklama Avrupa televizyonlarında canlı yayınlanırken, ABD yazılı basınında da konuşmaya geniş yer verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan S. Arabistana çağrı: ‘İstanbul’da yargılansınlar’

Washington Post: Türkiye Cumhurbaşkanı, Kaşıkçı’nın öldürülmesinin planlı olduğunu söyledi ve Suudi şüphelilerin iadesini istedi.

New York Times: Erdoğan, Suudilerin Kaşıkçı’nın Türkiye’de öldürülmesini planladığını söyledi. Erdoğan yeni birtakım detaylar sundu ve daha önce medyaya sızan iddiaları onayladı. Erdoğan, bu davanın peşini bırakmaya niyeti olmadığını gösterdi.

Haberin Devamı

The Guardian: Erdoğan: Suudi timi cinayeti önceden planladı. Konuşma, Türk Cumhurbaşkanı’nın, Muhammed bin Selman’ın masum olduğunu düşünmediğini ima etti.

The Independent: Suudi Arabistan üzerindeki uluslararası baskı yoğunlaşırken, Erdoğan Kaşıkçı’ya tam olarak ne olduğuna ilişkin yeni ayrıntılar verdi.

Financial Times: Erdoğan’ın konuşması Suudi Arabistan’a yönelik Ankara’nın kamuoyu önünde yaptığı en ayrıntılı suçlama. Riyad’da “iş zirvesine ev sahipliği yapan Suudi kraliyet ailesi üzerindeki baskı önemli ölçüde artırıldı.

'PRENSİN ADINI ANMADI'

Le Monde: Erdoğan’a göre Kaşıkçı’nın ölümü ‘siyasi’ ve ‘planlanmış’ bir cinayetti. Erdoğan, olayda rolü olan 18 şüphelinin İstanbul’da yargılanması çağrısı yaptı. Erdoğan ‘barbar bir cinayet’ ve ‘siyasi bir cinayet’ terimleriyle olayı değerlendirdi.

Le Figaro: Erdoğan, Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili ‘çıplak gerçeği’ ortaya koydu.

France 24: Erdoğan, olayın aydınlatılması konusunda Kral Selman’a olan güveninden bahsederken, Veliaht Prens’in adını bile anmadı.

Bild: Erdoğan, faillerin Türkiye’de mahkeme önüne çıkmasını istedi.

EFE: Erdoğan, Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğunu ve emri kimin verdiğini sordu.

El Pais: ‘Vahşi cinayetin planlı olduğunu’ söyleyen Erdoğan, bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.

El Mundo: Erdoğan, Viyana Sözleşmesi’nin değişmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan S. Arabistana çağrı: ‘İstanbul’da yargılansınlar’

DÜNYA İZLEDİ

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin soruşturmanın detaylarıyla ilgili açıklamasını, dünya televizyonları da canlı olarak izleyicilerine aktardı.

- Tunus’taki vatandaşlar, Erdoğan’ın, yaptığı konuşmayı kafelerdeki televizyonlardan takip etti.

- Erdoğan’ın konuşmasını ulusal ve uluslararası basın mensupları, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde canlı yayından takip etti.