Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: Opera binası 2021’e yetişecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Opera binası 2021’e yetişecek

26.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanat ve spor dünyasından isimlerle bir araya geldiği iftarda AKM yerine inşa edilen opera binasını 2021’de bitireceklerini açıkladı. Erdoğan, “Sanatçı ve sporcu olarak toplumu yönlendirme gücünüzü hayırlı işlerde kullandığınız her durumda yanınızda yer alacağımı bilmenizi istiyorum” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Opera binası 2021’e yetişecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirilen iftar programında sanatçı ve sporcular ile bir araya geldi. Erdoğan, programda şu mesajları verdi: “Sanat ve spor milletlerin ortak değeridir. Sanatçı ve sporcularımızı el üstünde tutmanın, itibarlarını yükseltmenin, imkanlarını genişletmenin gayreti içinde olduk. Kültürel etkinliklere ayrılan devlet desteğini 2002’ye göre 50 kat artırdık, sadece sinema sektörüne verilen destek miktarını 40 kattan fazla yükselttik.

Haberin Devamı

Geçmişte sadece 9 filmi gösterime sunan sektör bugün 180 filme ulaştı. Sinema filmlerinin değerlendirilmesi ve sınıflandırılması kanunuyla, bilet satışı ve hasılat paylaşımı başta olmak üzere bu alandaki sıkıntıları büyük ölçüde çözdüğümüze inanıyorum.Gittiğimiz ülkelerde ilk sorulan sorulardan birisi dizilerimiz ve onlarla özdeşleşen sanatçılarımız oluyor. Amerika’nın ardından ikinci sırada yer aldığımız dizi film ihracatında 350 milyon dolarlık bir hacme ulaştık. Özel tiyatro sayısını 4 katına çıkarttık. Ülkemizin en modern opera standartlarındaki binası Cumhurbaşkanlığı Kongre Ve Kültür Merkezidir. Taksim’de de İstanbul’un şanına yakışır bir opera ve kültür merkezini inşa ediyoruz. Bir durum olmazsa 2021 yılında Taksim’deki eski adıyla Atatürk Kültür Merkezi’ni opera binası olarak yetiştirmiş olacağız. Somut olmayan kültürel miras listelerinde temsil edilmeyen ülkemiz bu gün 17 başlıkta bu listede yer alıyor. Bu listede dünyada 5. sırada bulunuyoruz. Dünya kültür mirası geçici listesindeki varlık ve alan sayımızı 18’den 77’ye, asal listedeki temsil sayımızı da 9’dan 18’e çıkardık.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Opera binası 2021’e yetişecek

Erdoğan, şöyle devam etti: “Spor tesisi sayısından gerçekten iftihar verici bir seviyeye yükseldi. Lisanslı 278 binden 9 milyonun üzerine çıktı. Türkiye genelinde 863 büyük spor salonu var. 34 şehirde uluslararası standarda 750 bin kapasiteli 37 stadyum yapmak için kolları sıvadık. 16’sını tamamladık, 13 inşaatı sürüyor, 8 ide proje aşamasındadır. Hem sporcu yetiştirme, hem de başarılı sporcularımızı destekleme konusunda pek çok programı devreye aldık. Uluslararası alanda ülkemizi temsil eden ve başarı kazanan sporculara sahip çıkıyoruz.”

‘Sanatçı rol modeldir’

Sanatçıların rol model olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Bir ülkenin ve milletin sembolü o hedefe ulaşmak sizlere ilave sorumluluklar yüklüyor. Her şeyden önce çocuklar, gençler, hatta büyükleri için rol model haline dönüştüğünüzü unutmamalısınız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Opera binası 2021’e yetişecek

Yaptığınız iş yanında özel hayatınızla oturmanızla kalkmanızla tercihlerinizle büyük kitleleri etkileyebiliyorsunuz. Öyle ki devletin kimi durumlarda, eğitim, kültür, aile bakanlıklarıyla yapamadıkları işleri sizler tavrınızla bir hamlenizle gerçekleştirebiliyorsunuz. Az önce Orhan babayla konuşuyorduk, sigara içmedim diyor, bende içmedim. Sigarayı bırak arabayı al, mesela sigara alkol uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddeler karşı toplumda bilinç uyandırmak için sizin göstereceğiniz bir duruş, kamunun yıllar süren kampanyalarından daha etkili olur. Aynı şekilde kadınlara çocuklara engellilere yönelik farkındalık oluşturmak çalışmalarında sizlerin öncülük etmesi çok farklı yerlere toplumu taşıyabiliyor.

Haberin Devamı

Hayvanlara yönelik duyarlılıkla bu yönde hızlı adımlar atılmasını sağlayabiliyorsunuz. Tüm bunlar sizlerin sorumluluğunuzun ağırlığını gösteriyor. Sanatçı ve sporcu olarak toplumu etkileme ve yönlendirme gücünüzü hayırlı işlerde kullandığınız her durumda daima yanınızda yer alacağımı bilmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Opera binası 2021’e yetişecek

‘Mekanın cennet olsun Üstad’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından “Mekanın cennet olsun Üstad” mesajıyla bir video paylaştı. 4 dakika 11 saniyelik videonun sonunda, Erdoğan imzasıyla “Vefatının 36. yıl dönümünde Üstad Necip Fazıl Kısakürek’i hasretle, muhabbetle, rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

ÜNLÜ İSİMLER KATILDI

Programa, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sanatçı Hülya Koçyiğit, Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Sibel Can, Yavuz Bingöl, Metin Şentürk, Hülya Avşar, Yusuf Güney, Hasan Kaçan, Alişan ve eşi oyuncu Buse Varol, Müge Anlı, Dünya ve Avrupa Şampiyonu Milli Güreşçi Rıza Kayaalp, Avrupa Şampiyonu Milli Güreşçi Taha Akgül, Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, teknik direktörler Şenol Güneş, Ünal Karaman, Bülent Uygun, futbolcular Emre Belözoğlu, Arda Turan, Burak Yılmaz, Mert Günok, Volkan Babacan, Hamit Altıntop, Cenk Tosun, Oğuzhan Özyakup, Necip Uysal, Çağlar Söğüncü, Yusuf Yazıcı, Abdulkadir Ömür, Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncuları ile spor ve sanat camiasından çok sayıda isim katıldı.