Siyaset Cumhurbaşkanlığı’ndan yapay zeka çalışması

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapay zeka çalışması

25.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “Dijital Türkiye’de üretilen verilerin analiz edilmesinde yapay zeka algoritmalarının kullanılıp hataların ve anormalliklerin bulunmasıyla, hem iş süreçleri iyileştirilecek hem de tasarruf sağlanacaktır” dedi

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapay zeka çalışması

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, son dönemin öne çıkan yapay zeka teknolojisi ile iglili çalışma başlattı. Ofis, Türkiye’nin ihtiyaç ve öncelikleri göz önünde bulundurularak Ulusal Yapay Zeka Stratejisi hazırlık çalışmalarını yürütüyor. Strateji belgesinin bu yıl içinde yayınlanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, “Dijital Türkiye’de üretilen verilerin analiz edilmesinde yapay zeka algoritmalarının kullanılıp hataların ve anormalliklerin bulunmasıyla, hem iş süreçleri iyileştirilecek hem de tasarruf sağlanacak” dedi.

‘Rekabet gücü artacak’

Koç, “Günümüzde, dijital dönüşümü hedefleyen bütüncül ve yenilikçi politikaların uygulandığı, bu politikaların gerektirdiği yatırımların yapıldığı ve dijital teknoloji sektörlerine doğru aktarıldığı yapısal bir dönüşümün gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple; sürecin bugün geldiği aşamada, farklı kurumlarda ayrı ayrı yürütülen e-Devlet ve siber güvenlikle ilgili çalışmaların Cumhurbaşkanlığı çatısı altında Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı koordinasyonunda sürdürülmesi büyük önem arz etmektedir. Temel önceliğimiz dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla ülkemizin dünya sahnesinde rekabet gücünü arttırmak ve bu teknolojilerin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine destek olmaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

2023 hedeflerinin yakalanması için mutlaka bilgi ve iletişim teknolojilerine olan yatırımların kamuda artması gerektiğine vurgu yapan Koç, “2018 yılında, 5 milyar liralık bir kamu yatırımı yapıldı” dedi.

‘Yeni bir harekat alanı’

Dijitalleşmeyle artık bütün verilerin, her türlü hareketin takip edildiğini, verinin mahremiyetinin çok önemli olduğunu kaydeden Koç şöyle devam etti: “Biz, artık Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalmasını istiyoruz. Bir avuç toprağımızı koruduğumuz gibi bir byte verimizi de öyle koruyacağız. Bunun için de gerekli yatırımları ve destekleri sağlayacağız. Bizim kişisel verimiz de kamunun verisi de olabilir, bize karşı kullanılabilecek bir silaha çok kolayca dönüşebilir. Bunun farkında olan NATO bile siber dünyayı, uzayı kara, hava ve denizin yanında yeni bir harekat alanı olarak görüyor. Biz de bu siber güvenlik alanında milli yazılımlarla kendimizi korumamız gerekiyor.”