Siyaset Cumhuriyet Gazetesi davası: Gürsel’e tahliye, 5 kişi için tutukluluğa devam

Cumhuriyet Gazetesi davası: Gürsel’e tahliye, 5 kişi için tutukluluğa devam

26.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarlarına yönelik davanın 7. duruşmasında Kadri Güsel tahliye edildi. Ahmet Şık, Emre İper, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Kemal Aydoğdu’nun ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Cumhuriyet Gazetesi davası: Gürsel’e tahliye, 5 kişi için tutukluluğa devam

Gazeteciler Kadri Gürsel, Murat Sabuncuoğlu, Ahmet Şık ve Can Dündar’ın da sanıkları arasında bulunduğu Cumhuriyet gazetesinin yönetici ve yazarlarına yönelik “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçlamasıyla açılan davanın 7. duruşması dün Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Duruşmada tutuklu sanıklardan Kadri Güsel, tahliye edildi. Ahmet Şık, Emre İper, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Kemal Aydoğdu’nun tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafında görülen davanın dünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Ahmet Şık, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Yusuf Emre İper katıldı. Duruşmayı, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile 20’yi aşkın CHP’li milletvekili, HDP milletvekilleri Garo Paylan ve Celal Doğan da izledi. Duruşmada tanık olarak dinlenen Cumhuriyet Vakfı’nın eski başkan vekili Alev Coşkun vakfın yönetimine dair açtığı davanın gerekçesini anlattı.
‘Terörist çıkmaz’
Coşkun, “Bizim açtığımız dava ile bu dava arasında en ufak ilişki yoktur. Bizim davamız basit bir iptal davası, bu dava bir ceza davasıdır. Ben bu arkadaşlarımın geçmişini yaşam biçimini biliyorum. Bu arkadaşlardan terörist olmaz, bu arkadaşlardan FETÖ’cü olmaz” dedi. Duruşmada dinlenen Kadri Gürsel de “28 Temmuz 2017 tarihli celsenin sonunda ara kararınızda benim tanıklar üzerinde baskı yapma ihtimalim tutukluluğa devamına gerekçe olan iki maddeden biriydi. 11 Eylül’de ise bu tek gerekçe olarak yer aldı. Bu 10,5 aydır süren tutukluluğumun 15 gün uzayarak 11 ayı bulmasına sebep veren haksız bir gerekçe. Dinlenmiş olan tanıkların benimle ilgili herhangi bir hüküm vermeleri mümkün değildi. Çünkü onlardan yıllar sonra görev aldım. Bugün dinlenen tanıklar ifadelerinde benden bahsetmedi. Ne de benimle ilgili herhangi bir soru soruldu. Ben gözaltına alınıp tutuklandığımda 34 günlük yayın danışmanıydım. Göreve geliş şekli başında tutukluluğum devamını gerektiren “kaçınılmaz bağ ve illiyet” ileri sürülemez. Beni hapiste tutmak için herhangi bir gerekçenizin kalmadığından hareketle sayın mahkemenizden beraatimi rica ediyorum” dedi.
Şık: Talebim yok
Ahmet Şık ise “Hiçbir talebim yoktur” ifadesini kullandı. Mütaalasını açıklayan savcı, “kuvvetli suç şüphesi, adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağı, delillerin toplanmamış olması”nı öne sürerek tutuklulukların devamını istedi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Kadri Güsel’in tahliyesi edilmesini karar verdi. Ahmet Şık, Emre İper, Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Kemal Aydoğdu’nun ise tutukluluk hallerinin devamına hükmedildi.

Haberin Devamı