Gündem Cushing sendromu belirtileri ve tedavi yöntemleri nedir?

Cushing sendromu belirtileri ve tedavi yöntemleri nedir?

23.04.2018 - 12:21 | Son Güncellenme:

Cushing sendromu vücudun normalden fazla miktarda kortizol hormonu üretmesidir. Kortizol ise böbrek üstü bezlerden salgılanan ve vücudun hastalık gibi stresli durumlara yanıt vermesindeki kilit noktadır. Dolayısıyla tüm vücut noktalarına etkisi bulunur. Vücudun aşırı miktarda kortizol üretmesi Cushing Sendromu olarak bilinir ve bu sendromun belirtilerini ve sebeplerini sizler için derledik.

Cushing sendromu belirtileri ve tedavi yöntemleri nedir

Cushing sendromu belirtileri

Haberin Devamı

Kortizol oranının vücutta fazla yükselmesi dokularda protein kaybı ile sonuçlanır. Bu süreç sebebiyle kişide yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk görülür. Ayrıca kortizol özellikle gövde kısmında yağlanmaya sebep olur. Hafıza problemleri, hipertansiyon, dikkat eksikliği, baş ağrısı, duygusal dalgalanmalar, aşırı susama, sık idrara çıkma, vücudun belli bölgelerinde yağlanmalar meydana gelir. Bu belirtilerin dereceleri kişiden kişiye değişebilir. Belirtilerin sıklığı ve derecesi kortizol hormonu seviyesi sebebiyle artış veya azalış durumlarıyla seyredebilir.

Cushing sendromu sebepleri

Cushing Sendromu hormonal bir rahatsızlıktan kaynaklandığı için genellikle ilaç kullanımı sonrasında görülür. Özellikle streoid içeren ilaçların uzun süreli kullanımı nedenlerin başında gelebilir. Organ nakillerinden sonra, lupus ya da romatoid artrit gibi rahatsızlıkların tedavilerinde kullanılan ilaçlar yüksek oranda streoid içerir. Bu da kortizol artışına sebep olabilir.

Haberin Devamı

Hipofiz bezinde bulunan tümörler de bu rahatsızlığa sebep olabilir. ACHT adlı hormonun fazla salgılanması sebebiyle ortaya kortizol uyarımı doğar. Bunun fazla salgılanması Cushing Sendromuna sebep olur.

Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması veya yine burada bulunacak tümör sebebiyle bu sendrom yine ortaya çıkabilir.

Cushing sendromu tanısı nasıl koyulur

Cushing Sendromu’nun tanısı için öncelikle belirtileri ile ilgili detaylı olarak doktorunuzla görüşün. Bu rahatsızlıktan şüpheleniliyorsa bazı testler yapılır. Bu testlerde kortizol seviyenize bakılır. İdrar tahlili, deksametazon baskılama testi, gece yarısı tükürük kortizol seviyesi ölçümü yapılır. Sonuçlar incelenir ve sendrom tanısı koyulursa sebebinin bulunması için MR ve böbrek üstü bezlerin görüntülenmesi gibi işlemler yapılır.

Cushing sendromu tedavi yöntemleri

Cushing sendromun tedavisi için öncelikle sebebinin bulunması gerekir. Uygulanacak yöntem buna göre seçilir.

Eğer ilaç kullanımı sebebiyle oluşmuş ise doktorunuzun tercihiyle ilacın dozu bir süreliğine düşürülebilir.

Haberin Devamı

Eğer bir tümör sebebiyle oluşmuş ise cerrahi bir müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale yapılamayacak bir noktada ise radyoterapi uygulanabilir. Radyoterapi ile tam anlamıyla sonuç alınamamışsa kortizol üretimini baskılayan ilaçlar kullanılmaya başlanabilir.

Bu tedavi seçenekleri sonuç vermemiş ise doktorunuzun tavsiyesi ile böbrek üstü bezleriniz alınabilir. Bu durumda ömür boyu ilaç kullanmanız gerekmektedir.