Gündem DAEŞ’in mahkeme ‘kâtibi’ yakalandı

DAEŞ’in mahkeme ‘kâtibi’ yakalandı

12.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sahte pasaport ve kimliklerle Bursa’ya gelen 3 DAEŞ’li, polisin operasyonuyla yakalandı. Şüphelilerden birinin örgütün mahkemesinde kâtiplik yaptığı öğrenildi

DAEŞ’in mahkeme ‘kâtibi’ yakalandı

Silahlı eğitim aldıkları Suriye’de örgüt adına savaştıktan sonra Türkiye üzerinden sahte pasaportlarla Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Fas ve Tunus uyruklu üç DAEŞ üyesi ile bunlara yardım eden bir kadın Bursa’da yakalandı. Şüphelilerden birinin, Suriye’de bulunduğu dönemde terör örgütü DAEŞ’in sözde mahkemelerinde katiplik yaptığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Bursa polisi, Suriye’de silahlı faaliyet gösteren üç teröristin sahte pasaport ve kimlikle kente geldiklerini belirledi. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Yıldırım’daki eve operasyon düzenledi.

Operasyonda Tunus uyruklu “Abu Ali” kod adlı Rauf Ben M. (37), şüphelilere yardım eden kız kardeşi Amma H. (31), Fas uyruklu “Abu Nur” kod adlı Muhammed O. (29) ve Tunus uyruklu “Abu Hacer” kod adlı Taha Ben A. (36) gözaltına alındı.
Evde yapılan aramada sahte Portekiz ve İtalyan kimlikleri ile pasaportları ele geçirildi. 2013’ten sonra Suriye’ye giden şüphelilerin, örgüte ait kamplarda silahlı eğitim aldıkları, ardından da DEAŞ adına çeşitli noktalarda savaştıkları öğrenildi. Şüphelilerden Muhammed O’nun, yasa dışı yollardan Avrupa’ya gitmeden önceki işlemlerini tamamlamak amacıyla bir süreliğine konaklama için Bursa’daki tanıdıklarının yanına geldiği belirtildi. Zanlının Rauf Ben M. ile Taha Ben A’yı da davet ettiği ve ev kiraladıkları belirlendi. Evde ele geçirilen sahte kimlik ve pasaportların, İngiltere’deki kişilere hazırlatıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Amma H’nin, İngiltere’den gelen bu sahte pasaport ve kimlikleri, Dubai’de teslim aldığı, turist olarak Türkiye’ye giriş yaparak Bursa’da ağabeyi ve arkadaşlarına verdiği öğrenildi. Muhammed O.’nun ise Suriye’de bulunduğu dönemde DAEŞ’in sözde mahkemelerinde katiplik ve bir dönem örgütteki sözde emirin şoförlüğünü yaptığı saptandı.

Örgüt mensuplarının, Bursa ve Kilis’te il göç idaresi müdürlüklerine sahte isimlerle müracaatta bulundukları da ortaya çıktı. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

23 şüpheliden 7’si tutuklandı

Van merkezli üç ilde terör örgütü DAEŞ’e yönelik operasyonda gözaltına alınan 23 kişiden 7’si tutuklandı. Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 28 Aralık 2017’de Van merkezli Diyarbakır ve Mardin’de terör örgütü DAEŞ’e yönelik operasyon gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, Suriye ve Irak’taki çatışma bölgeleriyle bağlantılı şahıslara yönelik eş zamanlı düzenlenen operasyonda Van’da 13, Diyarbakır’da 9 ve Mardin’de bir olmak üzere 23 şüphelinin yakalandığı bildirildi. Açıklamada, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 23 şüpheliden 7’sinin mahkeme tarafından tutuklandığı, 16’sının adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı kaydedildi.