Genel Sağlık Dağ çileği nedir, dağ çileği kurusu ne işe yarar?

Dağ çileği nedir, dağ çileği kurusu ne işe yarar?

11.05.2018 - 13:51 | Son Güncellenme:

Dağ çileği nedir merak edenler için çilek türüne özgü bu besin türü oldukça faydalı olmasıyla dikkat çekiyor.Halk arasında yaban çileği olarak bilinen dağ çileği, görünüşü ve tadı itibariyle çilekten daha farklı bir özelliklere sahip. Dağ çileğinin kurutarak da tüketebilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz. Peki, dağ çileği kurusu ne işe yarar? Dağ çileği nedir, dağ çileği ne işe yarar merak ettiğiz her şeyi sizler için hazırladık, yazımızı göz atarak bilgi edinebilirsiniz.

Dağ çileği nedir, dağ çileği kurusu ne işe yarar

Oldukça faydalı bir meyve olan dağ çileği nedir merak edilen sorulardan birisi. Yaban çileği olarak tükettiğimiz ve asıl ismi dağ çileği olan bu meyve yapısı itibari ile normal çilekten çok daha küçük boyutlara sahip bir tür. Tadı ile de normal çilekten farklılıklar gösteren dağ çileği nedir, ne işe yarar öğrenerek mevsiminde üretilmiş, organik dağ çileği tüketimi yapabilir, faydalarından yararlanabilirsiniz. İster kurutarak isterseniz ise çiğ olarak tüketebileceğiniz bir meyve türü olan dağ çileği nedir, dağ çileği kurusu ne işe yarar sizler için özel olarak hazırladığımız yazıya göz atarak dilediğiniz gibi bilgi edinebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dağ çileği nedir?

Çoğunlukla çilek ile karıştırılan bir meyve türü olan dağ çileği nedir merak mı ediyorsunuz? Normal çilekten farklı bir bitki olan dağ çileği; her mevsim yeşil kalabilen özel yapısı, 7-8 metreye kadar uzanabilen ağaç yapısı ile oldukça sağlıklı bir meyve türü. Fundagiller familyası içinde yer ala n ve halk dilinde yaban çileği olarak anılan bu çilek türü, görünüşü itibari ile de çilekten çok daha küçük bir yapıya sahip. Her yıl Eylül-Aralık ayında çiçek açan dağ çileği ağacındaki meyveleri her yıl olgunlaştığı vakitlerde zevkle tüketmek mümkün. Peki, bu kadar sevilen dağ çileğinin faydaları neler? Kurutarak da tüketilebilen dağ çileği kurusu faydaları nelerdir, yazımızın devamında sizler için hazırladık.

Haberin Devamı

Dağ çileği nasıl kurutulur?

Dağ çileği nedir, dağ çileği kurusu ne işe yarar

Dağ çileğini çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi kurutarak da kuru yemiş biçiminde tüketebilirsiniz. İki türlü kullanımı da önerilen dağ çileğinin kurusu özellikle uzmanlar tarafından sağlık açısından daha faydalı görülüyor.

Dağ çileğini kurutmak ise oldukça basit. Olgunlaşınca topladığınız ya da satın aldığınız doğal dağ çileklerini yıkayıp kurumasını bekleyin. Sonrasında bir tepsi içine hepsini tek tek dizin, güneş alan bir yerde tamamen kuruyana kadar dağ çileklerini bekletin. Kurutulmuş dağ çileklerini kuru yemiş gibi günlük olarak tüketebilirsiniz.

Az şekerli yapısı ile diyabet hastalarının da tüketebileceği dağ çileği kurusunun önemini mi merak ediyorsunuz; dağ çileği kurusu ne işe yarar, sizler için derledik.

Dağ çileği kurusu ne işe yarar?

Dağ çileği nedir, dağ çileği kurusu ne işe yarar

Yaşlanmayı geciktirir

Dağ çileği kurusu ile birlikte cildinizde meydana gelebilecek, yaşlanmaya bağlı etkileri ortadan kaldırabilirsiniz. Yaşlanma geciktirici özelliği ile dikkat çeken dağ çileğinin özellikle kurusunun tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Sindirim problemlerine iyi gelir

İshal vb. sağlık sorunlarına sahipseniz dağ çileği kurusu size iyi gelecek bir meyve türü olabilir. Sindirim problemlerinizi çözmek istiyorsanız günlük olarak bir avuç dağ çileği tüketimi yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kansere karşı etkili

Kansere karşı etkili bir ürün olan dağ çileği güçlü besin değerleri sayesinde vücut içindeki serbest radikaller ile savaşarak, vücuda girişlerini önler. Kanserojen maddelerle savaşan dağ çileği kurusu oldukça faydalı bir üründür.

Virüsleri önler

Çocuklarda felce neden olan, ağız yaralarına neden olan birçok virüse karşı etkili bir ürün olan dağ çileği kurusunu düzenli olarak tüketmeniz tavsiye ediliyor.

Damar tıkanıklığını önlüyor

Dağ çileği kurusu ne işe yarar sorusuna verilebilecek cevaplardan bir diğeri ise damar tıkanıklığını önlemesi. Kalp dostu olan dağ çileğini kuru ya da çiğ olarak tüketerek daha sağlıklı birisi olabilirsiniz.

Dağ çileği kurusunun diğer faydaları

-Az şekerli yapısı ile bilinen dağ çileği kurusunu kuru yemiş olarak ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
-Sivilce ve akne gibi sağlık sorunlarına iyi gelir.
-Kansere karşı koruyucu ve önleyici bir etkisi vardır.
-Etkili bir idrar söktürücüdür.
-Romatizmaya bağlı ağrıları azaltır.
-Sinir sistemini düzenler.
-Bağırsak kurtlarını temizleyici etkisi vardır.
-Ateş düşürülmesinde etkilidir.
-Aşırı tüketimde alkol etkisi yapar.
-Mide ağrılarını azaltır.( Kaynatarak suyunu içmek gereklidir.)
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-İçeriğinde bol miktarda C vitamini yer alır.

Yazarlar