Tatil Damlataş Mağarası astıma iyi geliyor mu?

Damlataş Mağarası astıma iyi geliyor mu?

12.12.2017 - 15:01 | Son Güncellenme:

Damlataş Mağarası ile ilgii özellik bakımından bir çok unsur dile getiriliyor. Bunlardan biri de akciğer rahatsızlıklarını iyi geldiği ile ilgili. Peki Damlataş Mağarası'nın özellikleri neler. Damlataş Mağarası nerededir, nasıl gidilir? İşte detaylar..

Damlataş Mağarası astıma iyi geliyor mu

Damlataş Mağarası Antalya'nın Alanya ilçesinde deniz kıyısında bulunur. Alanya şehir merkezine 3 km uzaklıkta ve tarihi Alanya Kalesi'nin batı kıyısında olan mağara ile çeşitli rivayetler mevcut.

Haberin Devamı

1948 yılında liman inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak tespit olunan bugünkü yerinde, bir dinamit ateşlenmesi sonucu bulunmuştur. Birbirinden güzel binlerce sarkıt ve dikitlerle süslü bu mağara hemen koruma altına alınıp mağara hakkında araştırmalara başlanmıştır ve turizme açılmıştır. Damlataş Mağarası, Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarasıdır.

Damlataş Mağarası'nın kapısından içeri girince 50 m uzunluğunda bir geçit, 13–14 m çapında ve 15 m yüksekliğinde silindirik bir boşluk, ayrıca 15000 senede oluşmuş sütunlar vardır. Mağaranın iki katlı olan boşluğu 2500 m³ hava ihtiva etmektedir. Mağaranın içindeki ısı yaz-kış 22 °C’dir. Nem %95, sabit basınç 760mm'dir. Mağaranın havasında yüzde 71 azot, yüzde 20,5 oksijen, onbinde 2,5 karbondioksit ve bir miktar radyoaktivite ile iyonlar bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Damlataş Mağarası akciğer rahatsızlıklarına iyi geliyor mu?

Mağaranın ortamında bulunan normalden 8-10 misli fazla karbondioksit ve yüksek oranda nem gibi özelliklerinden dolayı astım hastalığına iyi gelmesinin tespit edilmesinden sonra mağara, astım hastaları tarafından özellikle ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir. Günde 4 saat olmak üzere 21 gün şifa amacıyla mağarada kalan astım hastası sayısı 2014 yılında yaklaşık 4 bin kişi olmuştur.

Mağaranın astıma iyi gelen dört vasfı olduğu tespit edilmiştir. Mağaranın ortamında bulunan normalde 8-10 misli fazla karbondioksit, yüksek oranda nem, alçak sühunet, radyoaktive gibi unsurların ilk ikisinin astıma iyi geldiği, diğer ikisinin de yardımcı faktör olarak kabul edildiği bilinmektedir.
Alanya'ya tedavi için gelen hastaların, öncelikle bir doktordan mağaraya girmesinde bir sakınca olmadığına dair rapor alarak, mağaranın ilgili memuruna baş vurması gerekmektedir. Tedavi süresince sembolik bir ücret ödenir.

Damlataş Mağarası'na nasıl gidilir?

Damlataş Mağarası Antalya ilinin Alanya ilçesinde yer almaktadır. Mağara, Alanya Marinasına 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Mağaraya bölgede en yakın bulunan yer ise Yeni Yüz Yıl Atatürk Parkı olarak belirlenmiştir. Mağaraya aracınız ile Alanya merkezden yaklaşık 10 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.