Siyaset Danıştay’ın kararı vekilleri üzecek

Danıştay’ın kararı vekilleri üzecek

10.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bir Danıştay hakimi, eşinin sağlık giderlerinin Danıştay bütçesinden karşılanması talebi reddedilince milletvekili eşlerinin durumunu örnek gösterdi. Danıştay’ın kararı sosyal güvencesi olan milletvekili eşlerini de etkileyeceği için Meclis yönetimi harekete geçti.

Danıştay’ın kararı vekilleri üzecek

Danıştay’dan milletvekillerini üzecek bir karar çıktı. Sağlık harcamaları konusunda milletvekillerine uygulanan hükümlere tabi olan Danıştay hakimlerinden İ.T. “bakmakla yükümlü olduğum eşimin sağlık masrafları Danıştay bütçesinden karşılansın” başvuru yaptı. Danıştay Başkanlığı “eşin sigortalı çalışıyor” diyerek bu talebi reddetti. İ.T. reddin iptali için açtığı davada “milletvekillerinin eşi sigortalı olsa da sağlık masraflarının Meclis bütçesinden ödendiğini” öne sürünce davanın kapsamı genişledi ve milletvekillerini de etkiledi.

Haberin Devamı

Milliyet’in ulaştığı belgelere göre, Danıştay Hakimi İ.T. bu yılın başında bakmakla yükümlü olduğu eşinin sağlık giderlerinin Danıştay bütçesinden karşılanması için başvuru yaptı. İ.T. başvurusunda “milletvekillerinin eşi sigortalı olsa da sağlık masraflarının Meclis bütçesinden ödendiğini” öne sürerek, bu uygulamayı örnek gösterdi. Ancak bu talep Danıştay Başkanlığı tarafından mevzuata aykırı olduğu için reddedildi. İ.T. bu kez ret işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.

İtirazlara da ret

Konuyu inceleyen Danıştay Tetkik Hakimi dosya için “yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerekir” görüşü verdi. Danıştay 15. Dairesi de talebin mevzuata aykırı olduğunu, sigortalı olan eşlerin sağlık giderlerinin karşılanamayacağına, yürütmenin durdurulması talebinin reddine hükmetti. İ.T. konuyu bu kez, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşıdı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da yapılan itirazı reddetti.

Haberin Devamı

Beyana dayalı

Danıştay’ın bu kararı, TBMM’deki beyana dayalı uygulamanın hukuki dayanağı olmadığını ortaya koydu. Meclis mevzuatında, milletvekili eşlerinin milletvekillerinin tabii olduğu tedavi haklarından yararlanması için “herhangi bir kapsamda sigortalı çalışmaması, aylık veya gelir almaması, isteğe bağlı sigortalı olmaması” şartı aranıyor. Bu haklardan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Genelkurmay Başkanı, komutanlar başta olmak üzere üst düzey askerler de yararlanabiliyor. TBMM’deki uygulamada eşlerin çalışıp çalışmadığı konusunda milletvekilinin beyanı yeterli görülüyor. Bürokratlar bu beyanı “doğru” kabul ediyor. Ancak Danıştay’ın bu kararıyla TBMM’deki bu uygulamaya da son verilmesi gündeme gelecek.

Torbaya girecek

Bu gelişmeler üzerine, TBMM bürokrasisi, bakmakla yükümlü olunan eşler sigortalı olsa da sağlık giderlerinin karşılanması amacıyla ilgili yönetmeliğin değiştirilmesi için vekillerden gelen talepleri incelemeye aldı.

Hazırlanan değişikliğinin Meclis Başkanlık Divanı’nda elden dolaştırılması gündeme geldi ancak mevzuata aykırılık itirazı nedeniyle bu değişiklikten vazgeçildi. Düzenlemenin kanunla yapılması ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan “torba” kanuna bir madde olarak eklenmesi konusunda fikir birliği sağlandı.

Haberin Devamı