Gündem Darbenin seyrini TSK’daki kahramanlar değiştirdi

Darbenin seyrini TSK’daki kahramanlar değiştirdi

21.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminin seyrinin TSK içindeki kahramanların gayretleri sayesinde değiştiğini dile getiren Yavuz, “15 Temmuz sonrası üst kademe FETÖ’cü kaldığını sanmıyorum” dedi...

Darbenin seyrini TSK’daki  kahramanlar değiştirdi

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, “Darbenin bastırılmasında halkın çok önemli rolü oldu ancak darbeyi sadece halk önlemedi. TSK içindeki kahramanların gayretleri darbenin yönünü değiştirdi. Cumhurbaşkanı’nın, bakanların, vekillerin, namuslu medyacıların ciddi rolleri oldu” dedi.
Bazı kesimler 15 Temmuz’a şüpheyle bakıyor?
FETÖ’cü darbe girişimini hiçbir şekilde tartışmaya gerek yok. 15 Temmuz açık bir
darbedir. FETÖ darbe girişimini sadece
15 Temmuz’dan ibaret görürseniz olmaz. Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, 17/25 Aralık süreçleri de darbe girişimiydi.
Darbenin önlenebileceğini iddia edenler bile var...
Bu konuda ancak senaryo üretilebilir. Senaryo üretmek spekülasyona girer. “Darbeyi siyasi iktidar biliyordu” diyenler bilmelidir ki, bu söylem FETÖ’yü temize çıkartmak, tehlikeyi görmemek anlamına gelir. Bu noktada siyasi iktidarın FETÖ darbesini bahane ederek farklı düşüncedeki bazı muhalifleri bastırması, devlet düzenini değiştirmesi, TSK’nın yeniden dizayn edilmesi tartışılabilir. Ancak 15 Temmuz çok açık bir FETÖ darbesidir. ABD, örgüt başı Gülen’i boşuna beslenmiyor.
Darbe girişimi başlamadan kışlada önlenemez miydi?
Bir asker gözüyle bakıp diyorum ki, bu darbe önlenebilirdi. Genelkurmay Başkanı darbe girişimini önleyemedi. İhbar geldiği saatlerde farklı tedbirler alınsa darbe teşebbüsü gerçekleşmezdi.

Darbenin seyrini TSK’daki  kahramanlar değiştirdi


Ne gibi önlemler?
İhbar elinize ulaştığı an, üst kademedeki herkesi kışlalara yollayacaksınız. Sadece şunu anlayabilirim, her zamanki ihbarlardan biri diye düşünmüş olabilirler. Yine de ordu ve garnizon komutanlarına “Ciddi tehdit bilgisi aldık, adamlarınızı kışlalardan çıkartmayın” emri verilmeliydi.
En ağır eleştiri sesleri eski silah arkadaşlarınızdan geliyor...
15 Temmuz gecesi kaç subay benzer durumu yaşamıştır. Bilmediğiniz adamlar kışlalardan adam çıkartıyor. Emir komuta gitmiş. Astların hangi tarafta ne yaptığını bilmiyorsunuz. Kimseye güvenemeyecek durumdasınız. O gece için “Şu saatten sonra reaksiyon gösterdi” diye eleştiri yapmayı doğru bulmam. Toptancı yaklaşıma girilmemeli. Birçok adamı suçladık. Birçok adam da tahliye oldu. Niye? O geceye ait sorumlulukları olmadığından. İçeride suçsuz yere yatanlar var.
Ordu komutanlarının anında gereğini yaptığını mı söylüyorsunuz?
İşi garip kılan ordu komutanlarının ilk anda olup bitenlerden haberi yok. Kimi evinde istirahat ediyor, kimi düğünde. Adem Huduti’nin ifadesine bakarsanız, erken uyuduğunu, telefon geldiğini ve kalkışmayı bu sayede öğrendiği söylüyor. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın tutumu çok net belliydi. Bence bilmeden konuşan arkadaşlarımız var. Herkes herkesi eleştirilebilir. 1. Ordu Komutanı’na kalkıp “Senin birliklerinde şu kadar FETÖ’cü varmış, niye bilmiyorsun?” diye de eleştiri yöneltebilirsin. Ancak devletin kendisi gizli bir örgütü açığa çıkartamamış. Ümit Dündar’ın o gece yaptıklarını takdirle karşılıyorum.
Her ortamda FETÖ’cü hainleri engelleyen kahraman askerlerden söz ediyorsunuz?
Hainlere karşı bir grup asker var ki çok aktif rol oynadı. 1. Ordu, 2’inci ve 5’inci Kolordu Komutanları, Ege Ordu Komutanı, Gelibolu’dan Musa Arsever Paşa, Çorlu’daki Erdoğan Paşa, Çerkezköy’deki Tugay Komutanı darbe kalkışmasının bastırılmasında kilit rol oynadılar. Trakya’dan gelecek yüzlerce tankın önünü kesen bu insanlar oldu. 66. Tugay’da şehit olan Albay Sait Ertürk, darbecilerin harekete geçmesini engellerken, Davut Ala gazi oldu. Eskişehir’deki Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi’ndeki albay arkadaş, tüm Hava Kuvvetleri’nin yürüttüğü faaliyetlerin seyrini değiştirdi. Zırhlı Birlikler Okulu’ndan sadece 2 tank çıktı. Geç reaksiyon eleştirisini yöneltenler bu kahramanlara saygısızlık ediyor. TSK sesini kesince farklı hikayeler anlatılır oldu.
Diyorsunuz ki, darbenin seyrini TSK değiştirdi?
Bir başka hikaye yazıyorlar. Darbenin bastırılmasında halkın tabii ki çok önemli rolü oldu ancak darbeyi sadece halk önlemedi. TSK içindeki kahramanların gayretleri darbenin yönünü değiştirdi. Cumhurbaşkanı’nın, bakanların milletvekillerinin, medyadaki namuslu insanların derbe girişimini engellemede ciddi rolleri oldu.

Güven ortamı inşa edilmeli
TSK’nın yeniden yapılandırılma sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Genelkurmay Başkanı şu an kime bağlı, ben de bilmiyorum! Kuvvet komutanlıklarını, Milli Savunma Bakanlığı’na bağladılar. Kuvvetler, sadece harekat ve istihbarat yönünden Genelkurmay Başkanı’na bağlı durumda. Operasyon yapma yetkileri yok. Kuvvet komutanı harekat veya operasyon emri veremediği askeri nasıl komuta eder bilmiyorum. Hukuki yetki ve sorumluluklar tam netleştirilmiş değil.
Şu an TSK’da yaşanan en büyük sorun nedir?
Güven ortamı yeniden inşa edilmeli. Siyasi iktidar ve komuta kademesine düşen en önemli görev TSK’daki güven erozyunun durdurmak, spekülatif söylemlerden kaçınmak olmalı. Ordunun başarıları öne çıkartılmalı.

Üst kademede FETÖ’cü kalmamıştır
TSK’da halen 40 bin FETÖ’cü olduğu iddiası var?
Bunu söyleyenlerin elinde liste mi var? TSK içinde kripto FETÖ artıkları kalmış olabilir. Ancak 15 Temmuz sonrası üst kademe FETÖ’cü kaldığını sanmıyorum. Söylendiği kadar güçlü olsalar, o gece daha farklı olabilirdi. Seferber edebildikleri insan sayısını gördük. TSK içinde sessiz kalanlar bile onlara katılmamak suretiyle darbenin bastırılmasında rol oynamış oldu.

BiTTi

Haberin Devamı