İstanbul DEİK, Başbakan Davutoğlu'nu New York'ta Amerikan yatırımcılarla buluşturdu

DEİK, Başbakan Davutoğlu'nu New York'ta Amerikan yatırımcılarla buluşturdu

30.09.2015 - 14:48 | Son Güncellenme:

7’inci Türkiye Yatırım Konferansı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımlarıyla New York’ta gerçekleşti.

DEİK, Başbakan Davutoğlunu New Yorkta Amerikan yatırımcılarla buluşturdu

7’inci Türkiye Yatırım Konferansı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımlarıyla New York’ta gerçekleşti.
7’inci Türkiye Yatırım Konferansı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımlarıyla DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ev sahipliğinde, Goldman Sachs ile işbirliğinde dün akşam New York’ta gerçekleşti. Amerikan finansal yatırımcılarına Türkiye’deki yatırım ortamını tanıtmak amacıyla düzenlenen Konferansa, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Şerif Egeli, Goldman Sachs Yatırım Bankacılığı Başkanı John Waldron, ABD-Türkiye İş Konseyi Başkanı ve CocaCola Başkan Yardımcısı Ahmet Bozer, TAİK Başkan Yardımcıları Cüneyd Zapsu ve Ekim Alptekin, TAİK Yürütme Kurulu Üyeleri Temel Kotil ve Davut Ökütçü, Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, Nasdaq CEO’su Bob Greifeld, Sırbistan Eski Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ve büyük Amerikan firmalarının üst düzey yöneticileri katıldı. Konferansa yaklaşık yüz işadamı katılım sağladı.
Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Türkiye ekonomisinin bölgedeki tüm risklere karşın iyi bir performans gösterdiğini belirterek, küresel risklere karşı dayanıklı olduğunu ve seçimlerden nasıl bir sonuç çıkarsa çıksın kazanımların devam edeceğini ifade etti. Başbakan Davutoğlu sadece ülkelerin değil aynı zamanda şehirlerin performansının da çok önemli olduğunu, Türkiye’nin bölgesindeki tüm önemli şehirler düşüşe geçerken İstanbul’un son yirmi yılda büyük bir yükseliş yaşadığını, Roma İmparatorluğunda tüm yolların Roma’ya çıktığını, günümüzde ise tüm boru hatlarının, hızlı trenlerin, uçakların ve paranın İstanbul’a geleceğini ifade etti.
İstanbul’u dünyanın en cazibeli finans merkezi yapmak istediklerini belirterek, yatırımcıları davet eden Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Avrupa’daki en cazibeli şehir İstanbul, yatırım yapmak isteyenler, sadece ülkelere değil şehirlere de yatırım yapın. Eğer İstanbul yükseliyorsa, biz Türkiye’nin de yükseldiğini görüyoruz. Eğer İstanbul, ulaştırma bağlantıları açısından en önemli merkez haline geliyorsa, Türkiye’nin coğrafyası da bir değer olacaktır. Şunu çok iyi biliyoruz ki bizim gücümüzün kaynağı genç nüfus, demokrasi ve coğrafyadır. Coğrafyamız bir kıymet ve bir değerdir. İstanbul, iki milyar insana erişim sağlayabileceğiniz bir kapı haline geldi. İstanbul’u biz dünyanın en cazibeli finans merkezi haline getirmek istiyoruz”.
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, açılış konuşmasında 7’inci Türkiye Yatırım Konferansı’nın Türkiye-ABD iş ilişkilerine daima yapıcı katkıları olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2015 yılı ikinci çeyreğinde 3,8’lik büyüme oranı gerçekleştirdiğini belirten Vardan, Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında dördüncü sırada olduğunu vurguladı. Vardan ayrıca, ’Yeni Türkiye’ vurgusu yaparak, son 12 yılda yakalanan stratejik derinlik, zengin insan kaynağı ve ekonomik büyüme ile önemli ölçüde başarı yakalandığını ifade etti. Amerikalı yatırımcılara Türkiye’deki ekonomik durum ve iş dünyası ile ilgili bilgiler de aktaran Vardan, Türkiye’nin hareketli ekonomisi ve güçlü iş kapasitesine sahip olduğunu belirterek, Amerikalı yatırımcıları Türkiye’ye yatırıma davet etti.
Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Vardan, Başbakan Davutoğlu ve yanında Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımlarının Türk ve Amerikan iş dünyası ve DEİK için çok önemli bir katkı sağladığını belirtti. Vardan, “DEİK tarafından 7’incisi düzenlenen bu yatırım konferansına Başbakanımız ve değerli bakanlarımızın katılması çok önemliydi. Yangın yerine dönmüş bir coğrafyada bir istikrar adası olan Türkiye’yi ve potansiyelini ilk ağızdan duymak, Türkiye’ye yatırım yapmış veya yatırım yapmayı düşünen Amerikan firmaları için paha biçilmez bir imkan oldu. Bu toplantıyla Türkiye’nin temel ekonomik göstergeleri, büyüme dinamikleri, sektör ve pazar derinliğinin doğru anlatılma ihtiyacı en azından belirli bir kesim için karşılandı. Tabii ki bunu genişletmek ve daha geniş kitlelere ulaşabilmemiz gerekiyor. Bizler, Türkiye özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerinden sorumlu kurum olarak, DEİK’in tüm yurt dışı muhataplarıyla doğrudan temas ederek doğru bilgilendirmeyi yapmaya devam edeceğiz. İlgili ülkelerle ikili ticaret ve yatırım miktarının gelişmesi konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Yazarlar