Dünya Deniz seviyesindeki artış 2 m’yi geçebilir

Deniz seviyesindeki artış 2 m’yi geçebilir

22.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden bilim insanları, 2100’e kadar deniz seviyelerindeki yükselmenin geçmişte hesaplanandan 2 kat daha yüksek olabileceğini belirledi.

Deniz seviyesindeki artış 2 m’yi geçebilir

Araştırma ekibinin başındaki Prof. Jonathan Bamber, geçmişte yapılan araştırmalarda 2100’e kadar deniz seviyelerindeki yükselmenin azami 1 metre olacağının hesaplandığını hatırlattı ve “Ancak gördük ki küresel ısınma nedeniyle buzullar bu hızla erimeye devam ederse yükselme 2 katına çıkabilir. Bu da yüz milyonlarca kişiyi evinden, yurdundan taşınmak, göç etmek zorunda bırakabilir” dedi.

Haberin Devamı

Libya kadar alan...

Prof. Bamber, senaryonun böyle olması halinde yerkürenin, Libya’nın yüzölçümüyle eşdeğer olan 1.79 milyon kilometrekarelik alanının yok olacağına dikkat çekerek, yaşam alanlarının yok olması, yeterli gıda üretilememesi gibi nedenlerden dolayı Avrupa’da yaşanan Suriyeli sığınmacı sorununun 200 kat büyüğünün yaşanabileceğini söyledi. Bamber şunları dedi: “Kayıpların büyük kısmı tarım yapılan Nil Deltası, Bangladeş’in tarım alanları gibi verimli araziler olacak. Oralarda yaşamak zorlaşacak, New York, Londra gibi büyük kentler de tehdit altında olacak.”