Ekonomi Denizdeki santrallere 3 milyar dolar yatırım

Denizdeki santrallere 3 milyar dolar yatırım

23.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de kurulacak ve dünyanın en büyük deniz üstü (offshore) rüzgar enerji santrali olma özelliğini taşıyacak yatırımın değişen teknolojilere bağlı olarak 2 ila 3 milyar dolar arasında bir rakama mal olması öngörülürken, tesisten ilk elektrik üretimi için takvimler 2023’ü gösteriyor.

Denizdeki santrallere 3 milyar dolar yatırım

Şartnameye göre, santral ihalesi için son başvuruları 23 Ekim 2018 günü saat 12.00’ye kadar alınacak. Başvuruların incelenmesinin ardından kesin tarihi açıklanacak ihalede, yatırımcılar kilovatsaat başına tavan fiyat olarak belirlenen 8 dolar/cent üzerinden açık eksiltme usulüyle yarışacak.

Haberin Devamı

Açık eksiltme usulüne göre kilovatsaat başı en düşük teklifi veren yatırımcı veya konsorsiyum, söz konusu fiyat üzerinden 50 teravatsaatlik üretimi için enerji satış sözleşmesi imzalayacak. Kazanan yatırımcının maksimum 1200 megavat kapasiteyle kuracağı offshore santral için Saros (Edirne - Enez, Keşan), Gelibolu-Şarköy (Çanakkale-Tekirdağ) ve Kıyıköy’ün (Kırklareli - Vize) Türk karasuları içerisindeki alanları aday bölgeler arasında yer alıyor.

Yatırımcı bu bölgeler veya ölçümlerini ve gerekli çalışmalarını yaptırmış olmak şartıyla kendi önereceği bölge arasından ikisini seçerek en fazla 1200 megavatlık kapasite kurulumu hakkı kazanıyor. İhaleyi kazanan yatırımcının kapasiteyi aşamalı olarak kullanması halinde en az 840 megavatlık kısmı öncelikli olarak devreye alması gerekiyor.