Alternatif Tıp Depresyondan selülite kadar faydası var

Depresyondan selülite kadar faydası var

19.01.2018 - 15:30 | Son Güncellenme:

Kış aylarının gelmesi ile birlikte adaçayının tüketimi artıyor. Dünya çapında da yaygın bir tüketime sahip olan adaçayı bitkisi sağlığa olan faydaları ile meşhurdur. Adaçayı kurutularak çay olarak tüketilmekle birlikte yemeklere de vermiş olduğu tat sebebiyle bolca kullanılıyor.

Depresyondan selülite kadar faydası var

Adaçayı nedir?

Haberin Devamı

Adaçayı ılıman bir iklimde 70-80 cm arasında değişen ağaçlarda yetişen bir bitki türüdür. Don olaylarının yaşandığı bölgelerde yetiştirilebilmesi için soğuklardan korunması gerekir. Türkiye’de batı bölgelerinde yoğun bir şekilde yetiştirilir. İçeriğinde bulunan A,C,B6,K vitaminleri; potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum elementleri açısından zengindir.

Adaçayının faydaları nelerdir?

Adaçayının faydaları geçmişten bugüne kadar artarak keşfedilmeye devam etmektedir. İçerisinde vücut için faydalı birçok madde barındırdığı için geçmiş dönemlerde “her derde deva” olarak adlandırılmıştır.

Depresyona iyi gelir

Günümüzde yoğun bir şekilde görülen önemli rahatsızlıklardan olan strese ve strese bağlı depresyona karşı etkilidir. İçeriğinde bulunan diosmetin, apigenin ve luteolinin gibi antioksidanların olması sebebiyle stres ve depresyona karşı iyi gelir. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisinin bulunmasıyla bu çaya gösterilen rağbet de artmıştır.Düzenli olarak günde 1 defa içilen adaçayı depresyon ve strese bağlı olumsuz düşüncelere karşı yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Unutkanlığa karşı etkilidir

Adaçayının düzenli kullanılması hafızayı güçlendirici etkide bulunabilir. Hafif Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere birçok hafıza kaybı rahatsızlıklarında kullanılabilir. Yaşlanmaya bağlı olarak oluşabilecek unutkanlığa karşı da yardımcı olabilir.

Diyabete olan faydaları

Adaçayının kolesterolü düşürme potansiyeli olduğu için diyabetle mücadele eden kişilere faydalı olabilir. Ayrıca yapraklarında bulunan antihiperglisemik özellikleri de diyabete karşı etkili olabilir.

Enfeksiyonlara ve romatizmalara karşı vücudu destekler

Adaçayının içermiş olduğu vitamin, mineral ve elementlerin yüksek derece antioksidan içermesi sebebiyle enfeksiyonlara karşı etkilidir. Astım, bronşit ve romatizmadan kaynaklanan enfeksiyonlara karşı da etkili olabilmektedir.

Kalp sağılığı korumaya yardımcı olur

Adaçayının kalsiyum ve potasyum açısından zengin olması günlük olarak tüketildiğinde kardiyovasküler sistemin düzgün çalışmasına kalp ritmininde korunmasına yardımcı olur. Sodyum içermesi sebebiyle kolesterolü dengelemesi kalp sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir.

Haberin Devamı

Sindirim sistemine faydalıdır

Adaçayının içerdiği yüksek miktardaki liften dolayı sindirim sistemine iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir. İshale ve aşırı terlemeye karşı etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlemesine yardımcıdır.

Yaşlanmayı yavaşlatma etkisi

Adaçayı yaprağının kan dolaşımını hızlandırması, hücreleri yeniler ve hasarların oluşmasını engellemekte yardımcı olabilir. İçermiş olduğu antioksidanlar sayesinde ciltte meydana gelen yaşlılıktan dolayı ortaya çıkan çizgileri ve kırışıklıkları gidermeye yardımcı olabilir. Serbest radikallere karşı etkili olması sebebiyle cilt sağlığı için çok faydalı bir bitkidir.

Selülit için faydalı olabilir

Adaçayının kan dolaşımını hızlandırıcı etkisinden dolayı selülitlere karşı faydalı olabilir.

Saç sağlığını korumaya yardımcı olur

Adaçayı yaprağından elde edilen yağ saç sağlığında kullanılabilir. Daha sağlıklı saçlar için bu yağ ile kafa derisine masaj yapılarak uygulanır. Ayrıca bu yağ beyaz saç sorununa karşı da kullanabileceğiniz alternatif bir yöntemdir.

Haberin Devamı


Adaçayının her ne kadar birçok faydası olsa da tek başına tedavi edici bir özelliği yoktur sadece destekleyici bitkidir. Hastalıklara karşı tedavi de mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Yazarlar