Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir televizyon programında konuşan S. Arabistan Ekonomi Bakan Yardımcısı Muhammed Al Tuwaijri kemer sıkma önlemleri uygulanmazsa hükümetin mali durumunun ciddi baskı altına gireceğini belirterek, “Eğer petrol fiyatları düşmeye devam eder ve Suudi hükümeti ekonomik ve kemer sıkma önlemleriyle harekete geçmezse, üç dört yıl içinde krallığın iflas etmesi kaçınılmaz” diyor...
Ortadoğu’da krallıklar çatırdıyor.. .
Rakamların hükmettiği petrol değersizleştiriliyor...
Savaş oyunları alabildiğine hızlanıyor...
***
Ve iki yıl önce, Çizgileri Bulanıklaştırmak başlıklı yazımızda, gelinen bu durumu uyarmıştık...
Yazımızda, Amerikalı gazeteci Thomas Friedman’ın petrol fiyatlarının aşırı düşmesiyle Ortadoğu ve Rusya’nın gelecekteki durumuna dair analizlerine değinmiştik...
Yaklaşık iki yıl geçti aradan ve açıklamalarına bir daha göz gezdirdiğimizde anlıyoruz ki sınırlarımızın yanı başında gittikçe “düzleşen” dünyanın geleceğinde sadece “kendini sürdürebilen” politikalar sergileyen ülkeler ayakta duracak!
Friedman, ABD’nin yeni politikalarını şöyle özetlemişti:
Üstleneceğimiz politika daha mı fazla kötü adam üretecek, daha mı az, yoksa bir iki tane mi üretecek? Kararı bu sorular üzerine inşa etmeliyiz! Kısaca, çizgiler gittikçe bulanıklaşıyor... Bulanıklaştıranların “derin oyun” politikalarına hazırlıklı olmak gerekiyor...
***
“Acayip jeopolitik olayların başındayız” diyen Friedman, kendi ülkesi için belki çok sevindirici ama bunun dışındaki ülkeler için büyük tehlikelerin yaşanacağına dikkat çekerek diyordu ki:
Petrol fiyatları böyle düşmeye devam ederse hayal bile edemeyeceğimiz şeyler olacak! Bir varil petrolün 110 dolara çıkışıyla çok güzel duran kanarya yemiş kedi gibi olan Putin gibi dahi birçok lider var. Ama şimdi 55 dolara düşmüş durumda. 40 dolara düştüğünde ise bu liderler başka bir yerde olacak!
***
Ekonomik kriz çemberine ısrarla Türkiye’yi dahil etmeye çalışan yapımcı devletlerin senaristleri ve uzantıları filmi çekmeye başladı bile.
Ortadoğu ve Türkiye’de aksiyon sahnelerinin çekimlerine başlayan yapımcı devletler büyük bir duvara çarpacaklarını ne acıdır ki unutuyor.
Başbakan Binali Yıldırım çekimleri süren bu filmin içerideki oyuncularını, yani bankaları geçen gün çok sert bir şekilde uyardı ve dedi ki:
Bankaları uyarıyorum, tefeciliği bıraksınlar!
Tedbir alınmazsa S. Arabistanlı Bakan’ın iflas açıklamalarına diğer Arap ülkeleri de katılabilir...
Oyunlara yenik düşmemek için, oyun bozucu olmak lazım!