Ekonomi Dev kampanya çarkları döndürecek

Dev kampanya çarkları döndürecek

08.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bankaların gayrimenkul sektörüne yönelik yeni bir kampanya başlatacağını duyuran Başbakan Yıldırım, “Piyasa hareketlenecek. Gelen parayla da tekrar ekonominin çarkları konut sektöründe dönecek” dedi.

Dev kampanya çarkları döndürecek

Başbakan Binali Yıldırım, gayrimenkul sektöründe stokları azaltacak büyük bir kampanyanın işaretini verdi. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 61. Olağan Genel Kurulu Toplantısı’na katılan Yıldırım, Ziraat Bankası ve diğer bankalarla konutta bir kampanya başlatacaklarını duyurdu. Konutta son olarak KDV’nin düşürüldüğünü hatırlatan Yıldırım şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Benzer şekilde tapu harcında da bir düşürme yaptık. Bu özellikle belirli bir metrekare üzerinde, zaten 150 metrekare altında böyle bir vergi yok, üzerindeki bütün konutlarda bir stok var... Bunlarla ilgili Ziraat Bankası ve diğer bankalar kampanya başlatacak. Onun tarihini, detayını vermeyeyim. Böylece piyasa hareketlenmiş olacak. Stok azaltılacak, oradan gelen parayla tekrar ekonominin çarkları konut sektöründe dönmeye başlayacak.”

Finansal dönüşüm...

Bankacılara kentsel dönüşümde maliklerin yüzde 51’inin rızası alınarak işlemlerin başlamasına olanak sağlayan düzenlemeyi hatırlatan Yıldırım, “Eğer işinize yarayacaksa size de böyle bir düzenleme yapabiliriz. Birlikte hareket edeceksek, bu fedakarlığı gönüllü bazda yapmak esastır. Ama memleket menfaati gerektiriyorsa hoşa gitmeyen kararlar da alınması gerekirse bundan da çekinmeyiz” dedi. Herkesin ev ödevi olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bizim ödevimiz nedir? Cari açığı, bütçe açığını planladığımız düzeyde tutmak. Bütçe açığı konusunda sapma yok, hatta iyileşme de olabilir. Çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz.”

Dev kampanya çarkları döndürecek

‘Yüksek faiz iyi değil, indirelim’

Bankacılık sektöründen beklediklerinin de olduğunu dile getiren Yıldırım, “Az önce Hüseyin Bey (TBB Başkanı Hüseyin Aydın) dedi ki, ‘Yüksek faizden bankalar kâr etmiyor.’ Bu sizin için iyi bir şey değilse, indirelim. Hem kâr edin, hem siz kazanın, hem memleket kazansın, hem de üretici kazansın. Sözü de aldık daha çok kazanmak için faizlerin inmesi gerekiyor. Ben buna katılıyorum, doğru bir tespit. Tabii biz de boş durmayacağız, enflasyonu aşağı çekeceğiz. Enflasyon diyelim 7’ye düşerse siz 8’lerde oynamaya başlarsınız, 5’e düşerse 6’larda oynarsınız. Herkes bu sonuçtan mutlu olur” diye konuştu.

Enflasyonla mücadele kararlılığı sürüyor

Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye son 15 yılı ele aldığımızda enflasyonda son birkaç ayı hariç tutarsak yüzde 70’lerden tek haneli rakamlara gerilemiştir. Şu günlerde enflasyonda hafif bir kıpırdama var, bu tabii ki hoşumuza gitmiyor ama enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığımızda zerre kadar sapma yoktur” dedi.

‘Notçunun aklı bile şüpheli’

Türkiye’nin notunu düşüren reyting kuruluşunun, cari açığı gerekçe gösterdiğini aktaran Yıldırım, şöyle konuştu:

“Bunların uzmanlığından değil, ben aklından bile şüphe ediyorum. Bu kadar basit bir konuyu eğer kavrayamamışlarsa, bunların verdiği notun kıymeti harbiyesi yok. Ne diyorlar? ‘Efendim bol bol teşvik veriliyor. Dolayısıyla bu cari açığı artıracak.’ Bunun bilimsel ekonomi kurallarıyla açıklanacak bir yanı yok. Zamanını çok manidar buluyoruz.”

Ülke olarak bütün göstergelerinin gelişmiş ülkelerden daha iyi olduğunu ifade eden Yıldırım, “Enflasyonu ve faizleri hariç tutuyorum. Peki Türkiye bu kadar yüksek faizi, yüksek enflasyonu hak ediyor mu? Etmiyor. Buradaki oranı bir kısmı Türkiye’nin izlediği aktif dış politika yüzündendir. Ekonomik gerçeklikle alakası yok” dedi.

‘Cari açık düşüşe geçiyor’

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Şu anda seçim ekonomisi tevatürü yapılıyor, dışarıda ve içeride hikâyeler üretiliyor. Sayın Başbakanımız 24 milyar liralık bir paket açıkladı. 1 yıllık vadeyle baktığınızda potansiyel gelir bunun 2 katı” dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, TBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, cari açığa bakılınca sanki bir kötüleşme var gibi görüldüğünü ancak petrol ve altın hariç bakıldığında göreceli bir iyileşme döneminde olunduğunu dile getirdi. Altın hariç cari açıkta ciddi bir kötüleşme olmadığını vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:

“Dolayısıyla aşırı ısınma hikayesi, eğer cari açık üzerinden üretiliyorsa, cari açık yüzde 4.4 civarında. Turizmdeki güçlü toparlanma ile cari açık tekrar yüzde 4’ün altına inebilecek. Türkiye aslında tasarruflarını da artırmıştır. Yatırım iştahımız büyük. Milli gelirin yüzde 30’u kadar yatırım yapıyoruz, yüzde 24’ü kadar tasarruf yapıyoruz.”

Dev kampanya çarkları döndürecek

Kredi yükselişi durdu

Gelecek döneme bakılması gerektiğini, cari açık ile tüketici kredileri arasında yakın ilişki olduğunu belirten Şimşek, tüketici kredilerinde yükselişin durduğunu hatta aşağı yönlü bir seyir içerisinde olduğunu söyledi. Şimşek, “Cari açığın bunu takip ederek önümüzdeki dönem altın ve petrol hariç cari açıkta bir daralma öngörmek doğru” dedi.

Haberin Devamı

Çift hane geçici...

Enflasyondaki gelişmelere ilişkin de konuşan Şimşek şunları söyledi: “Enflasyon geçici olarak çift haneye çıktı. Özellikle kur etkisi burada net bir şekilde ortaya çıkıyor. Kurda reel ekonomiden kopuk bir gidişat söz konusu. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları özellikle ara malı ve ham madde fiyatları en belirleyici olan faktör. Gıda Komitesi olarak gerekeni yaptık. Merkez Bankası’nın da eli kolu bağlı değil, gereken tepkiyi veriyor.”

‘Yapılandırma ödeme niyeti olanlara var’

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, “Borcunu ödeme niyetinde olanlarla yapılandırma yapılıyor. Borcunu ödeyebilme hikâyesi olanlarla yapılandırma yapılıyor. Yoksa hiçbir hikâyesi olmayan, gelecek projeksiyonu bulunmayan birileriyle asla ve kat’a yapılandırma yapılmıyor” dedi.

Dev kampanya çarkları döndürecek

Aydın, Genel Kurul’daki konuşmasında artan gelir ve refah sayesinde herkesin kazandığını belirterek, “Büyümenin temelinde yatırım, üretim, alın ve akıl teri var. Büyüme hormonlu değil, sağlıklı ve doğal. Bir veya birkaç sektörde değil, genele yaygın...” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Aydın, yeniden yapılandırmalara ilişkin ise şunları söyledi:

“Yeniden yapılandırılan alacak tutarı 2017 sonu itibarıyla 78 milyar TL. Bunun yüzde 76’sı kurumsal müşterilerden. Yapılandırılan alacakların toplam kredilere oranı yüzde 3.8 düzeyinde. Yapılandırdığımız kredilerin yüzde 80’i kesinlikle geri dönüyor. Geri kalan yüzde 20 takibe gitse bile bunlar da takipten ödeniyor.”

‘Bankacılık 16 yılda tam 16 kat büyüdü’

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, “Türk finans sektörü içinde önemli bir ağırlığa sahip olan Türk bankacılık sektörü son 16 yıllık dönemde sadece niceliksel olarak değil, niteliksel olarak da önemli bir değişim ve dönüşüm geçirdi” dedi.

Dev kampanya çarkları döndürecek

TBB’nin 61. Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Akben, finansal sistemin ekonomik gelişme üzerinde vazgeçilemez bir katkısının bulunduğunu söyledi. Akben, Türk bankacılık sektörünün 2002 yıl sonunda 213 milyar TL seviyesinde bulunan aktif büyüklüğünün 2015’te ilk kez milli geliri aştığını ve bu dönemde yaklaşık 16 kat artarak 2018 yılı mart ayı itibarıyla 3.4 trilyon TL’ye ulaştığını dile getirdi.

Küresel belirsizliklere ve olumsuz piyasa koşullarına rağmen son bir yıllık dönemde Türk bankacılığının yüzde 17.8 büyüdüğünü anımsatan Akben toplam 51 banka ile faaliyetlerine devam eden sektörün, şube sayısının 11 bin 549 ve personel sayısının ise 208 bin 210 olduğunu kaydetti.