Dünya Devrim Muhafızları’na intihar saldırısı

Devrim Muhafızları’na intihar saldırısı

14.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran’da Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) bağlı sınır muhafızlarını taşıyan otobüse yönelik intihar saldırısı düzenlendi. Bombalı araçla gerçekleştirilen saldırıda en az 41 kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Devrim Muhafızları’na intihar saldırısı

DMO’dan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada, bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında Devrim Muhafızları Ordusu’nun kara gücü Kudüs karargahına bağlı sınır muhafızlarını taşıyan otobüsün hedef alındığı belirtildi. Saldırıda en az 41 kişi ölürken, 20 kişi de yaralandı. İran resmi haber ajansı IRNA, saldırının Sistan ve Belucistan eyaletinde, Zahedan ve Kaş kentlerini bağlayan yolda düzenlendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

İntihar saldırısını ‘Ceyşu’l Adl’ isimli örgüt üstlendi. İran’ın terör örgütü olarak ilan ettiği ‘Ceyşu’l Adl’, ülkedeki ‘Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu’ ileri sürerek Tahran yönetimine karşı silahlı mücadele veriyor. Öte yandan, Sistan-Beluçistan Valiliği eyalette 3 günlük yas ilan etti.

Kanlı saldırılar sürüyor

BBC’nin aktardığına göre, Sistan ve Belucistan eyaletinde Şii ve Sünni nüfus bir arada yaşıyor. Beluci silahlı gruplar, Pakistan ile uzun sınır, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, ayrımcılık gibi sorunların yanı sıra halkın yerel ve merkezi hükümete karşı hoşnutsuzluğunun bölge güvenliğini etkilediği ifade ediliyor.

Geçen pazartesi İslam Devrimi’nin 40. yıl dönümünün kutlandığı İran’da, son dönemdeki kanlı saldırılar dikkat çekiyor. Geçen yıl temmuz ayında Irak sınırında bir Devrim Muhafızları üssüne saldırı düzenlenmiş, en az 10 kişi ölmüştü. Eylül ayında ülkenin güneybatısındaki Ahvaz kentinde bir askeri geçit töreni sırasında gerçekleştirilen saldırıda ise 24 kişi hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

İran ABD’yi işaret etti

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, saldırıyla ilgili ABD’yi işaret etti. Twitter’dan açıklama yapan Zarif, Polonya’da ABD’nin öncülüğünde düzenlenen İran karşıtı konferansla aynı gün terör saldırısı düzenlenmesinin tesadüf olamayacağını söyledi. Zarif, “İran’ın, ‘Varşova sirkinin’ gerçekleştiği gün terör saldırısına uğraması bir tesadüf mü? Özellikle aynı teröristlerin destekçilerinin Varşova sokaklarında kutlama yaptığı ve Twitter’da sahte hesaplarla kutlamaları desteklediği zamanda?” dedi.