Gönüllü kadınlar sınıfları atölyeye çevirip, yangın bölgesi için şalvar dikiyor
Gönüllü kadınlar sınıfları atölyeye çevirip, yangın bölgesi için şalvar dikiyor Antalya'nın Manavgat ilçesinde yangından zarar gören köyleri dolaşan Nilüfer Öztürk, kadınların şalvar, iç çamaşırı ve çocuk pijaması istemesi üzerine hareket geçti. Öztürk'ün sosyal medya hesabından çağrısı üzerine bir araya gelen kadınlar, yetkilileriyle görüşüp izin aldıkları ilkokulda boş sınıfları dikim atölyesine çevirdi. Bazıları iş yerlerinden izin alan, bazıları ise çocuklarını komşularına bırakan kadınlar, yangında evleri ve eşyalarını kaybeden kadınlar için elbise dikmeye başladı.
4.08.2021 Haberler
Artan kumaşlarla başladı, küçük bir atölye kurdu
Artan kumaşlarla başladı, küçük bir atölye kurdu Eskişehir’de öğrenim hayatını sürdüren 24 yaşındaki Adnan Eraslan, kıyafetten perdeye, çantadan kilime tüm kullanım eşyalarını kendi imâl ediyor. Günlük kullanım ürünlerinin neredeyse tamamının fabrika çıkışlı olmasıyla birlikte yaşamın kolaylaştığı düşünülse de artan çeşitliliğe rağmen tüketiciler kimi zaman aradığını bulamamaktan şikayet edebiliyor. Ürün kalitesi, çeşitlilik ve ekonomik açılardan beklentileri karşılayabilmenin en iyi yolu ise ürünü kendinizin tasarlayıp imâl etmesi. Anadolu Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümünde öğrenci olarak yaşamını sürdüren Adnan Eraslan, Eskişehir’in dayanılmaz soğuğuna ekonomik bir çözüm bulmak için çıktığı yolda bugün neredeyse bir terzihane gibi üretim yapıyor. Eskişehir’e ilk geldiği dönemde kışlık giysilerinin ve buna ayıracak bütçesinin olmamasından dolayı kıyafet dikmeye başladığını söyleyen Eraslan’ın ailesinde terzilik işleriyle uğraşan kimse yok. O zamanlarda kullanmadığı yazlık kıyafetlerden parçaları kesip birleştirerek elde ettiği kışlık kıyafetlerle ihtiyacını karşılayan Eraslan’ın en büyük isteği ise ileride dekorasyon, kıyafet, çanta gibi bir çok alanda üretim yapabileceği bir atölyeye sahip olmak.
11.09.2019 Haberler
Tohumun dikilebilir olduğu nasıl anlaşılır?
Tohumun dikilebilir olduğu nasıl anlaşılır? Dolabın derinliklerinde bulduğunuz tohumların dikilebilir olup olmadığını nasıl anlarsınız?
10.05.2018 Dış Mekan
Yaz çileğini kışın da üreterek kazançlarını katladılar
Yaz çileğini kışın da üreterek kazançlarını katladılar Türkiye’de çilek yetiştiriciliğinin en önemli yerlerinden birisi olan Aydın’ın Sultanhisar ilçesi, son 3 yıldır kışın ortasında da çilek üreterek bir ilki başardı. Bahar ve yaz aylarının en lezzetli meyvelerinden biri olan çilek, kışın üreticisine daha fazla kazandırdı.Yaklaşık 3 ay önce hazırlıklarını tamamladıkları çilek dikim işlerinin ardından geçtiğimiz 29 Ekim'de ilk hasadını yapan Atçalı çilek üreticisi, ürününü kilosu 10-12 TL’den satıyor. Çilek hasadını zor şartlarda yapan çilek üreticisi kış üretimi ile birlikte yılın on iki ayına yaydıkları çilek üretiminden oldukça memnun. Sezon dışında da para kazanmayı başaran üreticisi yaz aylarına oranla 3-4 kat daha fazlaya sattığı çilekten artık daha çok para kazanıyor. Yaklaşık 100 dönüm çilek serası olan ama sadece 10 dönümünde ‘plak’ denilen çilekten yetiştiren üretici ve çalışanlar dışarıda soğuk havaya rağmen sera içerisinde çalışırken terliyor.Sultanhisar’a bağlı Atça Mahallesi'ndeki çilek serası sahibi Mustafa Ergen, 10 yıldır çilek üretimi ile uğraştıklarını ifade ederek, “Babamla birlikte yaklaşık 100 dönüm arazinin 10 dönümünü kış çileğine, 90 dönümünü ise yaz çileğine ayırdık. 3 yıldır da kış çileği üretiyoruz. Aile çiftçiliği yapıyoruz. Çilek daha çok nisan, mayıs, haziran aylarında hasada gelir ve toplanırdı. Biz bunu 12 aya yaymak istedik. Ve plak denen bu çeşidi ürettik. Bu sayede meyvemiz biraz daha kaliteli, dolgun ve renkli oldu. Kış çileğini haftada bir topladığımız için tonaj az oluyor. Ama yaz çileğine oranla daha iyi kazandırıyor. Biz ilk hasada 29 Ekim'de başladık. O tarihten itibaren haftada bir kez topluyoruz. Pazarımız iyi. Fiyatlarımız güzel. Çileklerimiz de iyi. İzmir’den, İstanbul’dan, Antalya’dan ve çevre illerden pazarcılar gelip bizden çilek alıyor. Bu şekilde tüketiciye ulaştırıyoruz. Çileği normal şartlarda yaz aylarında 3-4 günde bir toplamak gerekir. Güneş ışınları çileğe erken vurduğundan kızarma yapar. Ancak kış çileği güneşi geç aldığı için bir haftada bir toplanabiliyor
11.09.2019 Haberler
Rüyasında ismini duyduğu meyveden 250 ton üretti
Rüyasında ismini duyduğu meyveden 250 ton üretti Amasya’da yaşayan çiftlik sahibi 49 yaşındaki Ahmet Karan, rüyasına giren meyveden 5 yılda 250 tonun üzerinde üretim yaptı. Uzun yıllardır başta elma olmak üzere çeşitli meyvelerden yetiştirmesine rağmen istediği geliri elde edememesinin ardından 6 yıl önce rüyasındaki ‘hünnap dik’ sesi üzerine çiftliğindeki meyve ağaçlarını söküp yerine Türkiye’nin en büyük hünnap bahçesini kuran evli ve 4 çocuk sahibi Karan, diktikleri hünnaplardan 2. yılda 12 ton, 3. yılda 35 ton, 4. yılda 50 ton, 5. yılda 70 ton ürün alması sonrası bu yılki hasattan da yaklaşık 100 ton ürün elde etmeyi hedefliyor.“Gördüğüm rüya ile ticari hayatım tamamen değişti" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın evinden eksik etmediği meyve olan hünnaptan elde ettiği gelirle borçlarını ödeyen Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Karan, “Gördüğüm rüya ile ticari hayatım tamamen değişti. Rüyadaki ses bana ‘daha ne duruyorsun. Bütün tarlaların kenarına hünnap dik’ diyordu. Kafamın içinde döndü bu rüya. İnsanlarla istişare ettiğimde dikmemi söylediler. Tanınmadığını söylediler. Halbuki meyvenin ciddi bir geleceği vardı. Bunu da yaşayarak gördük” diye konuştu.Çinliler ‘süper meyve’ diyor Hücre yenileyici özelliğiyle bütün vücudu destekleyen hünnap meyvesine Çinlilerin ‘süper meyve’ dediklerini, Amasya’nın hünnap yetiştiriciliği açısından son derece uyumlu iklim koşullarına sahip olduğunu anlatan 49 yaşındaki Karan, hazırlayacağı hünnap paketlerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da göndereceğini söyledi.
11.09.2019 Haberler
Fidan dikiminde faciadan dönüldü
Fidan dikiminde faciadan dönüldü Uşak'ta, belediyenin düzenlediği fidan dikim töreninde faciadan dönüldü. Meyilli arazide sürücüsüz olarak yaklaşık 200 metre giden dozer, tören alanındaki kalabalığa 50 metre kala park halindeki bir kamyonete çarpıp ağaçlara takılarak durdu.
11.09.2019 Yaşam

Benzer Haber Etiketleri