Dinçer Karaca

Dinçer Karaca

dincerkaraca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hikaye basit ama eğlenceliydi; “Evde tek başına kalan küçük bir çocuğun yılbaşı gecesi eve girmeye çalışan hırsızlarla mücadelesi…” Filmde evdeki çeşitli oyuncaklarıyla kendine envai çeşit silah yaratmayı başaran kahramanımızın şimdilerde ise, kendi hayatıyla başı fena dertte ama konumuz bu değil…

Konumuz şimdiki teknolojiyle evde neler yapılabilineceği. Aslında tam bu noktada teknolojide çığır aşan bir buluş; “3D printer”, Türkçesiyle üç boyutlu yazıcılara değinmek gerekiyor.

Geçtiğimiz yıl içinde fabrikasyon üretimine başlanılan 3D printer’ların en önemli özelliği, adından da anlaşılacağı gibi 3 boyutlu yani elimize alabileceğimiz gerçek ürünler çıkarıyor olması. Örnek vermek gerekirse şu anda 3D printer’dan bir iPhone kılıfı veya bir bıçak, plastikten üretilebilecek herhangi bir objeyi çıkarmak mümkün. 3D printerlarının mürekkep yerine geçen ana maddesi plastik. Ama bu plastik bildiğimiz plastiklerin biraz daha farklı materyallerle karışmasından oluşuyor ve “print” işlemi tamamlandığında obje bir hayli sağlam ve katı hale gelebiliyor.

Haberin Devamı

Evde “Tech” Başına…


Evde tek başına 90’ların kült olmuş film serisiydi.

Teknolojik yönden iş bu durumda iken, diğer bir tarafta ise “yapılabilecekler” başlığı altında, özellikle suç dünyasını yakından ilgilendiren bir taraf var ki; o da “silah” yapımı.

Bu konuda bir hayli bir üne sahip olan Cody R. Wilson, kendi çizimi ve üretimi olan silahını (makineli tüfeğini) basına tanıttı (Bu tanıtımın belgesel tarzdaki videosunu aşağıda izleyebilirsiniz). İşin ilginç yanı sadece bu silah değil, bıçaktan küçük tabancalara kadar 3D printer’da üretebileceğiniz birçok cihazın çizimi, Wilson’ın sahip olduğu DEFCAD (https://defcad.com) sitesinde mevcut. Yapmanız gereken site açıldığında “search” kısmına istediğiniz objenin ismini girmek ve bilgisayarınıza 3D printer’ınız bağlıysa oturup beklemek. Birkaç saat içinde silahınız hazır.

Teknolojik açıdan inanılmaz bir gelişme olsa da, pratiğe bakıldığında korkunç denebilecek bir gelişme ile karşı karşıyayız. Şimdi bazılarınız diyebilir ki, “yahu isteyen, hele ki suçun içinde olan biri, silahı istediği zaman istediği yerde bulur, 3D printer’a ihtiyacı mı var?” Bu kısmı doğru. Ama bilindiği gibi bir suç işlendiğinde ve bu suçta bir silah kullanıldığında kriminal ekiplerin en çok yola başvurduğu bilim “balistik”tir. Balistik genel anlamıyla füze veya mermilerin hareketlerini inceleyen bir bilim dalı olmasına karşın aynı zamanda kullanılan silahın nerede ve ne zaman üretildiğine dair bilgileri de bize verir. Tabi satış kayıtlarından da silahın sahibine bir şekilde ulaşılmaya çalışılır.

Haberin Devamı

Evde “Tech” Başına…


CubeX adlı printer evde üretilmiş olan ilk desktop 3D printer markalarından biri.

Peki evde üretilen bir silahın balistik incelemesi nasıl yapılacak? Kaydı yok ki… Başta da belirttik, silah derken sadece tabancadan bahsetmiyoruz, ateşli tüm silahlardan bahsediyoruz. Bence bu devletlerin ve emniyet birimlerinin gelecekteki en büyük problemlerinden biri olacak. Şimdiden farkında olmak ve gerekli teknolojik adımları atmak gerekir.

Yani bir gün evde tek başına kalan bir çocuk, hırsıza karşı otomatik tüfekle karşılık verirse hiç şaşırmayın, bu hem teorik hem pratikte şu an çok olası bir durum.

Haberin Devamı

Kim bilir belki filmi de yapılır, ne dersiniz?..

Video: http://www.youtube.com/watch?v=DconsfGsXyA