Bebek Diş buğdayı nedir?

Diş buğdayı nedir?

01.08.2017 - 11:13 | Son Güncellenme:

Tüm anne ve anne adaylarının duyduğu ama detaylarını çok da fazla bilmediği diş buğdayı geleneği nedir? Ne zaman yapılır? İşte merak ettikleriniz…

Diş buğdayı nedir

Diş buğdayı, bebeğin ilk dişi çıktığında yapılan eski bir Türk geleneğidir. Anadolu’nun her yöresinde kendine has yapılan diş buğdayı genellikle aile arasında olur. Bunun yanında dişi ilk gören kişinin bebeği baştan ayağa donatması da geleneğin diğer bir unsurudur. Bazı yörelerde bu kişi dişi ilk gören olarak değil, diş buğdayı porsiyonunun altında gizlenen şekerlemeyi ilk bulan kişi olarak değişebilir.

Haberin Devamı

Diş buğdayı ne zaman yapılır?

Diş buğdayının yapılması bebeğin ilk dişinin çıkmasıyla ilgilidir. Bebeğin ilk dişinin çıkmasıyla beraber diş buğdayı hazırlıkları da başlar.

Diş buğdayı âdeti nasıldır?

Diş buğdayı partisinde bebeğin önüne bir örtü serilir. Bu örtü üzerine, defter, tarak, kitap, makas, oyuncak, fotoğraf makinesi gibi farklı meslekleri simgeleyen nesneler konur. Bebek bunlardan hangisini seçerse ileride meslek tercihini de bu nesne doğrultusunda yapacağına inanılır. Ayrıca dişi çıkmış olan bebeğin üzerine buğday serpilir. Bu ritüelin yapılma amacı da kalan dişlerin bir an önce çıkması içindir.

Diş buğdayı tarifi

Aşurelik buğday haşlanır ve soğuyarak ılık bir hal alması beklenir. Ilıyınca içine toz şeker ilave edilir, nar ve ceviz eklenerek karıştırılır. İçerisine yüzük ya da boncuk benzeri objeler saklayanlar da vardır. Bu objeleri bulanların bebeğe hediye alması gerekir.

Haberin Devamı

Diş buğdayı partisinde neler ikram edilir?

Diş buğdayı nedir

Diş buğdayı partisinde, buğdaylı karışımın yanı sıra pasta, kek, börek, salata, kurabiye, çay ve meyve suyu ikram edilir. Diş biçiminde çeşitli objeler ya da kurabiyeler de kullanılabilir. Kurabiyelerin üzerine bebeğin fotoğrafı olabilir. Bebeğin resminin buzdolabı magneti şeklinde tasarlanmış hali, kar küresi, minik çerçeve gibi çeşitli süslerle dolu hediyeler de hazırlanabilir. Pasta diş biçiminde yaptırılarak esprili bir görünüm yakalanabilir.

Yazarlar