Ebeveyn Diş hekimiyle ilk tanışma bütün hayatı etkiliyor

Diş hekimiyle ilk tanışma bütün hayatı etkiliyor

04.10.2017 - 15:23 | Son Güncellenme:

Çocuklarda diş doktoru ile ilk tanışmanın bütün hayatı etkilediğini belirtirken Pedodontist Dr.Dt. Seçkin SÜSAL, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Diş hekimiyle ilk tanışma bütün hayatı etkiliyor

Çocuklarda diş doktoru ile ilk tanışmanın bütün hayatı etkilediğini belirtirken Pedodontist Dr.Dt. Seçkin SÜSAL, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Çocukların diş sağlığı konusunda öncelikli yapılması gereken hem çocukların hem ailelerin bilinçlendirilmesi ve çürük oluşmaması için koruyucu hekimliğin önemli olduğunun altını çizmektedir. Çocukların, bebek dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren, diş hekiminden destek alınması doğru olacaktır.

Çocuğu Diş Hekimden Korkutmamalı

Pedodonti yani çocuk diş hekimliği, yaşa bağlı olarak çalışan tek diş hekimliği dalıdır. Çocuklarda kırık diş, diş çürüğü, dolgu, diş çekimi gibi bütün tedavileri üstlenir. Tedavi dışında çocuklar için koruyucu diş hekimliği programını yönetirler. Çocukların ağız ve diş sağlığı düşünüldüğünde amaç, öncelikle var olan dişlerin sağlıklı olmasını sağlamaktır. Çocuk doktorları nasıl çocukların genel sağlığını korumak için çalışırsa, pedodontistler de çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için çaba gösterir.

Haberin Devamı

Aile Önemli

Çocukların diş hekimi ile ilk tanışması, gelecekte diş hekimleri ile yaşayacakları duyguların temelini oluşturur. Çocuk hekimden korkarsa yetişkin zamanlarında da diş tedavisinde sorunlar yaşayabilir. Ülkemizde büyük çoğunluğun, diş hekimi fobisi nedeniyle, basit tedaviler ile kurtarılabilecek dişlerini kaybettiği düşünülürse, ailelerin küçük yaştaki çocuklarını diş hekimlerinden korkutmamaları gerekir.

Diş hekimi ziyareti öncesi çocuğa, korkmaması gerektiği ile ilgili cümleler kurmak, onda korkulacak bir durum olduğu izlenimini oluşturacaktır. Daha önce yaşanmış kötü deneyimlerin çocuğa aktarılmaması önemlidir. Ailelerin bu konudaki bir diğer hatası ise, dişlerini fırçalamayan çocukları, dişlerinin çürüyeceği, çekileceği ve bunlar yapılırken iğne olacağına dair söylemleridir.

Diş Hekiminize Güvenin

Alanında uzman bir Pedodontist, çocuk ağız ve diş sağlığı kadar, çocuk psikolojisine de hakimdir. Çocuğa yaklaşım, güvenini kazanmak ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirebilmek için onların diliyle iletişim kurulmasını gerektirir. Genellikle ilk seans, çocuğun alışması için sadece çocukla iletişim kurabilmek amacıyla tanışma seansıdır.

Pedodontistlerin muayenehaneleri, çocukların seveceği ve ilgilerini çekecek şekilde dekore edilir. Çocuk dişleri uzmanları, çocuklara özel olarak tasarlanmış koltuklarda, eğlenceli, oyun ortamında ve tedavi planlarına onları da dahil edecekleri seçenekler sunarak, renkli dolgular, değişik tatlı koruyucu jeller vs ile hem bilgilenmelerini hem de diş sağlığı hakkında sorumluluk kazandırmayı hedefler.

Haberin Devamı

Bir çocuğun, diş hekimi ile tanışma yaşı, çocuk diş hekimlerine göre bebeklik dönemleridir. Çocuğun ilk dişleri çıkmaya başladığı andan itibaren, sağlıklı bakılması daha sonrasında diş problemi yaşaması ihtimalini azaltır. Ayrıca küçük yaşlarda, diş hekimi ile iletişim kuran çocuklarda korku daha az gözlenir. Çocuk diş hekimleri, çocuk kendi diş bakımını yapabilecek yaşa geldiğinde, onları bu konuda da gerektiği gibi yönlendirecektir.

Unutmamalıdır ki, yetişkinlikte daha az diş problemi yaşamanın temeli, çocukluktan geçer.

Diş hekimiyle ilk tanışma bütün hayatı etkiliyor