Ekonomi Disipline devam

Disipline devam

21.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni dönemde istikrar ve para politikasını destekleyecek güçlü kamu maliyesi olacağını dile getiren Bakan Ağbal, “Mali disiplin çıpasındaki kazanımlar bırakılmayacak” dedi.

Disipline devam

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde hazırlanacak ilk bütçenin nasıl olacağını anlattı. Ağbal, “Yeni sistemde artık Cumhurbaşkanı, bütçeyi Meclis’e sevkedecek. Hükümet, KHK çıkarma yetkisi aldı. Bakanlıkların yeniden yapılandırılması bir an önce yapılacak. Yeni bakanlık yapılarına uygun olarak kamu idareleri, bakanlıklar kendi bütçe tekliflerini hazırlayacak” dedi.

Haberin Devamı

Orta Vadeli Program (OVP) çalışmalarına temmuzda başlayacaklarını kaydeden Ağbal, “2019-2021 dönemine ilişkin 3 yıllık OVP açıklayacağız. Göreceksiniz yine disipline devam. Ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Ekonomik istikrara destek olacak para politikasını destekleyecek güçlü bir kamu maliyesi performansını oluşturacağız. 24 Haziran seçiminden sonra güçlü bir iktidar ortaya çıkacak. Bunun getirdiği olumlu bir hava olacak. Enflasyonun aşağı çekilmesi olmak üzere kamu maliyesinde orta vadede görünürlüğü bugünden daha iyi bir noktaya gelecek. Ekonomimiz en önemli çıpalarından biri mali disiplin ve Türkiye bunu hiçbir şekilde bu kazanımı bırakmayacak. 24 Haziran, yeni Türkiye’nin başlangıcı olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Bütçe gayet iyi’

Ağbal, TBMM’deki özel sohbetinde şu mesajları verdi:

- “Bütçe sonuçlarını açıkladık sonuçlar gayet iyi vergi gelirleri, bütçe gelirleri gayet iyi geldi. Bütçe giderleri tarafında bir artış var ama bütçe gelirleri tarafında gerçekten ekonomideki canlılığa paralel gerek gelir vergisi, gerek kurumlar vergisi, gerek katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi gelirlerini her birisinde gerçekten bütçe giderlerindeki artışı telafi edecek artışlar var. Ekonomideki canlılık vergi gelirlerinde kendisini gösteriyor. Bu açıdan ilk 4 aylık bütçe gelirleri çok açık şekilde gösteriyor ki yıl sonunda bizim vergi gelirleri gerçekleşmeleri bütçe hedefinin üzerinde olacak.”

Verimlilik ve hız gelecek

- “Cumhurbaşkanımız işaret ettiler, mali disiplinden vazgeçmemiz mümkün değil. Ekonomimizin en önemli çıpalarından biri mali disiplin ve Türkiye bunu hiçbir şekilde bu kazanımı bırakmayacak.

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getirdiği bütün verimliliği, bütün üretkenliği ve hızlı işleyen kamu yönetimi sistemini bu ilk bütçede göreceğiz. Türkiyenin çok güçlü parametreleri var Türkiye içerde ve dışarda oynanan oyunları çok güçlü bir performans gösterdi.”

Temmuzda başlayacak

- “İlk 4 ayda bütçede öngördüğümüzün çok üzerinde yeniden yapılandırma geliri elde edildi. Şimdi yeniden yapılandırma kanunun çıkarıyoruz hiç bütçe kanunuda olmayan bir gelir bunları da üst üste koyduğumuz zaman biz hedefimizi koruyoruz. Bunu için de çalışacağız, ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız, ama bütçede son 2 yıldır ne yaptık ne dediysek o oldu...

Haberin Devamı

- 5018 sayılı Kanun’a göre merkezi yönetim bütçe kanunu hazırlanacak, anayasamıza da uygun olarak hazırlanacak. Yeni sistemde artık Cumhurbaşkanı merkezi yönetim bütçesini Meclis’e sevk edecek. Hükümet KHK çıkarma yetkisi aldı. Bakanlıkların yeniden yapılandırılması bir an önce yapılacak buna uygun olarak yeni bakanlık yapılarına uygun olarak kamu idareleri bakanlıklar bütçe tekliflerini hazırlayacak. Temmuz ayından itibaren başlarız.

- Kurumlar yaz aylarına girmeden teknik hazırlıklarını başlatması gerekiyor. Yine disipline devam. Bugüne kadar ayağımızı yorganımıza göre uzattıysak son derece ekonomik istikrara destek olacak para politikasını destekleyecek güçlü bir kamu maliyesi performansını oluşturacağız.”