Dişlerinize İyi Bakıyor musunuz?

Ağız sindirim ve solunum sistemlerini başlangıç noktası olduğundan ağız sağlığı genel vücut sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Ağızda oluşabilecek zararlı bakteriler sindirim ve solunum yollarıyla diğer organlara zarar verebilmektedir. Ayrıca sosyal yaşantımızda görünümümüzü en çok etkileyen unsurlardan birisi dişlerimizin görüntüsüdür. Yine ağızda oluşacak kötü kokular aile bireyleri üzerinde bile olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Dolayısıyla sağlıklı ve güzel görünmek için ağız sağlığımızı kesinlikle ihmal etmemeliyiz.

Haberin Devamı

Sağlıklı dişler ve güzel bir gülüş için neler yapılmalıdır?

Diş Fırçalama:

Ağız sağlığı için yapılabilecek en önemli şey tabii dişlerin fırçalanmasıdır. Diş fırçalamanın etkin bir şekilde yapılabilmesi fırçalama işleminin sıklığına, süresine, şekline, kullanılan materyallere bağlıdır. Dişler minimum günde iki kere fırçalanmalıdır. Özellikle gece yatmadan önce dişilerin fırçalanması çok önemlidir. Meyve gibi asitli yiyecekler tüketildiğinde dişler hemen fırçalanmamalı, ağız içi asit dengesi normale dönmesi için bir süre beklenmelidir. Çünkü yiyeceklerdeki asit dişlerde erozyona sebep olmaktadır, ağız içi asidikken yapılacak diş fırçalama işlemi dişlerde aşınmalara sebep olabilir.

Diş fırçalama işlemi ortalama iki dakika sürmelidir. Fakat süreden daha önemli olan dişlerin bütün yüzeylerinin fırçalanabilmesidir. Yapılan en büyük hatalardan birisi sadece dişlerin görünen yüzlerinin fırçalanmasıdır. Oysa diş taşı ve çürükler daha çok dişlerin yan ve arka yüzeylerinde oluşmaktadır.

Diş fırçalarının kılları belli bir kullanımdan sonra formunu kaybetmektedir ve ideal bir temizlik sağlayamamaktadır bu yüzden diş fırçaları üç ayda bir mutlaka değiştirilmelidir.

Diş İpi Kullanma:

Dişler çok iyi fırçalansa bile dişlerin arasına sıkışan yemek artıkları çıkarılmazsa bu bölgelerde çürük oluşumu meydana gelecektir. Bu yüzden diş ipi kullanımı da ideal bir ağız bakımının ayrılmaz parçasıdır.

Ağız Çalkalama Suyu Kullanma:

Ağız çalkalama sularının temizleyici etkisi yoktur. Diş fırçası ve diş ipiyle mekanik temizleme işlemi yapıldıktan sonra kullanılması daha ferah bir nefes sağlar.

Haberin Devamı