Diyetisyen Bakış Açısıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Haberin Devamı

DİYETİSYEN GÖZÜYLE 8 MART DİRENİŞLERİ!
Bir kadın olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün bana verdiği yetkiye dayanarak kadınlara dayatılan psikolojik şiddetlerden bahsetmek ve ‘diyetisyen gözüyle beden algısına direnişlerimi’ sunmak istiyorum siz sevgili hemcinslerime..

Sevgili kadınlar,
Çok uzun zamandır sosyal medyadan, TV'lerden, dergilerden, gazetelerden aynı tip bir kadın güzellik algısı aşılanıyor bizlere. Büyük göğüsler, uzun bacaklar, hokka gibi bir burun, 0 beden vücut, belirgin elmacık kemikleri ve daha neler neler… Bunların her biri toplumumuzun KADINLAR üzerinde oluşturduğu birbirinden saçma güzellik standartlarından öte bir şey değil.

Kadınlara dayatılan güzellik algısı ve sürüklediği şekilci bakış açısıyla kadınların bazılarında psikolojik hastalıklar (anoreksia nervosa vb.) dahi ortaya çıkabiliyor.

Sağlıklı sınırlar içerisindeki beden kitle indeksine sahipsen, sağlıklıysan ve en önemlisi ‘sen’ mutluysan boşversene bitmek bilmeyen zayıflama reçetelerini. Amacın sonsuz zayıflamak değil sağlıklı olmak olsun. Kendin için, kendi istediğin için ve sağlık için bir şeyler yap!

Biliyorum, ne yazık ki kadın şiddetleri bitmek bilmiyor! Fizikseli bitse psikolojiği sürüyor..

‘Kadın dediğin... ‘le başlayan cümlelerden bıktık artık...
Belli başlı iç çamaşırı firmalarının kadınları sokmak istediği biçimden,
Sosyal medyada gerçek olmayan fotoşoplu, yağlı, parlak, pürüzsüz vücut görmekten,
Kadın vücudunu at koşturulacak bir alan olarak görenlerden ve erkeklerin gözüne hoş gelecek şekilde biçimlendirilen beden imajından bıktık artık.

Biz KADINIZ!
Boş veriverin başkası uğruna dayatılan güzellik ve beden imajını, ne yapıyorsak kendimiz ve kendi istediğimiz için yapalım. Kendimizi olduğumuz gibi kabul edelim! Zaten kadın vücudunun her hali güzel ve özel.

Çünkü kadınlar oldukları halleriyle zaten güzel!

Onun için gelin bize empoze edilen güzellik algısını yerle bir edelim. Hemen bugün, şu anda kendimizi olduğunuz gibi sevmeye başlayalım!

Daha mutlu, sağlıklı ve huzurlu kadınlar görelim..

Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü en içten duygularımla kutluyorum.

Sevgilerimle..


BESLENME VE DİYET UZMANI
Nida ÇELİKSOYDAN