Diz içi enjeksiyon tedavisinin kireçlenme hastalığındaki yeri

Gonartroz’da diz içine değişik ilaçlar verilebilir. Uygun şekilde yapıldığında sıklıkla can acıtıcı bir uygulama değildir. Enjeksiyondan önce lokal anestezi yapmaya gerek olmasa da, iğneyi batırdığımız yere enjeksiyonun hemen öncesinde soğutucu sprey ile uyuşturma işlemi yapmaktayız. Enjeksiyon yapıldıktan sonraki bir kaç günde eklemde bir dolgunluk hissi ve sızlama yaşanabilir, bu durum normaldir ve geçicidir.

Diz içine enjeksiyonla verilebilen maddeler genel olarak Kortikosteroidler (kortizon) ve “kıkırdak koruyucu ajan” adı da verilen Hyalüronik Asit’tir.

Haberin Devamı

Hyalüronik Asit enjeksiyonları da kendi aralarında “düşük moleküler ağırlıklı” ve “yüksek moleküler ağırlıklı” olarak ikiye ayrılır. Hem daha uzun süre etkili olması hem de hastalıkta daha efektif sonuç vermesi nedeniyle son yıllarda yüksek moleküler ağırlıklı olan daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bunların yanı sıra, PRP enjeksiyonu da kireçlenme tedavisi olarak dünyada bir süre denenmiş ama beklenen ölçüde iyi sonuçlar alınamadığından tedavideki geçerliliğini yitirmiştir.

Hyalüronik Asit Nasıl İşler?

Kireçlenmenin neden olduğu ağrının belli bir süre azalmasına yardımcı olur ve böylece hastanın hayat kalitesini arttırabilir . Hyalüronik asit enjeksiyon tedavisi protez ameliyatı seçeneğini ortadan kaldıracak nitelikte güçlü bir yöntem değildir, ancak ameliyata giden süreci uzatabilen etkiye sahiptir. Eklemde eksilen hyalüronik asidin yerine konulmasıyla eklem kayganlığını sağlamak ve kıkırdağın dayanıklılığını artırmak esas hedeftir.

Amerikan Uluslararası Orteoartirit Araştırma Derneği’nin en son çalışmalarında eklem içine yapılan Hyalüronik asitin aynı zamanda eklem kıkırdağını koruyucu rolünün önemi vurgulanmıştır. Her ne kadar diz protezi ameliyatı seçeneğini ortadan kaldıracak düzeyde mucizevi bir tedavi olmasa da, kireçlenme tedavisinin önemli bir basamağını oluşturmaktadır.

Nitekim eklemi kayganlaştırıcı ve şok emici etkisinin yanı sıra, Hyalüronik Asit eklem içindeki enflamasyonu arttıran prostoglandin ve sitokinlerin aktivitesini etkileyerek de faaliyet göstermektedir.

Haberin Devamı

Kortikosteroidler ise , ağrı kesici ve inflamasyonu azaltıcı etkileri ile uzun zamandır kireçlenme tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak etki süreleri kısadır ve tekrarlayan dozlarda kullanılmaları gerekir. Kireçlenme hastalığının ilk evreleri için kullanılması daha uygundur.

Op.Dr. Gökçe MIK
Yetişkin ve Pediyatrik Ortopedi Uzmanı

www.gokcemik.com
0212 296 94 50

Facebook: Op.Dr.Gökçe Mık

Instagram: @opdrgokcemik

Twitter:@gokce_mik