Ekonomi Doğalgaz çıkarması

Doğalgaz çıkarması

21.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji Bakanı Albayrak, 2 yüzer LNG gemiyle doğalgazda depolama kapasitesinin tüketimin yüzde 20’si seviyelerine ulaşacağını bildirdi. Albayrak, “Maden yatırımlarında entegre modele geçilecek” dedi

Doğalgaz çıkarması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Hatay Dörtyol ve Saros Körfezi’nde iki adet daha Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi’nin (FSRU) devreye alınacağını belirterek, doğalgaz depolama kapasitesinin, yıllık tüketimin yüzde 20’si seviyelerine ulaşacağını bildirdi.

Haberin Devamı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2018 bütçesini sunan Albayrak, arz güvenliğinin artırılması için İzmir Aliağa’da devreye alınan FSRU’nun önemine dikkat çekerek, “Hatay Dörtyol ve Saros Körfezi’nde olmak üzere iki adet daha FSRU tesisi devreye alınacak. Hatay Dörtyol’da 20 milyon metreküp günlük gazlaştırma kapasiteli FSRU, 2017 sonu itibarıyla faaliyete geçecektir. Ayrıca, devam eden çalışmalarla birlikte doğalgaz depolama kapasitesi 10 milyar metreküpün üzerine çıkarılarak, Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesi yıllık tüketimimizin yüzde 20’si seviyelerine ulaşacaktır” diye konuştu.

Doğalgaz çıkarması

Albayrak, Artvin, Hakkari ve Şırnak’a ilişkin doğalgaz dağıtım ihalelerinin tamamlandığını belirterek, “2018 sonuna kadar 81 ilimizin tamamına doğalgaz arzı sağlanacak. 2019 sonuna kadar ilave 222 ilçe ve beldeye daha doğalgaz arzı sağlanması için çalışmalar sürdürülmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

TürkAkım 248 km’de

TANAP’ta Eylül 2017 sonu itibarıyla yüzde 94 tamamlanma oranı beklediklerini ifade eden Albayrak, hattın Çanakkale Boğaz Geçişi’nde inşaat faaliyetlerine devam edildiğini bildirdi.

Rusya ile gerçekleştirilen TürkAkım’de de 9 Kasım 2017 itibarıyla 248’inci kilometrede boru döşendiğini bildiren Albayrak, Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Projesi’nde ilk gaz dolumunun ocakta yapılarak depolama işlemine başlandığını ve projenin birinci fazının 2017 kışı için gaz vermeye hazır hale getirildiğini söyledi.

Albayrak, “Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte proje kapsamında depolama kapasitesinde toplam 5,4 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesinde ise günde 80 milyon metreküpe ulaşılacaktır. Bir diğer doğalgaz depolama tesisimiz olan Kuzey Marmara Doğalgaz Deposunun Faz II Projesi 2016’da tamamlanarak tesisin depolama kapasitesi 2,8 milyar metreküpe, geri üretim kapasitesi ise günlük 25 milyon metreküpe ulaşmıştır. Tesisin genişletme çalışmaları 2020’de tamamlanacak olup, çalışma sonunda depolama kapasitesi 4,6 milyar metreküp ve geri üretim kapasitesi ise günlük 75 milyon metreküpe yükseltilecek” dedi.

Haberin Devamı

6 milyon metrelik sondaj yapılacak

Bakan Albayrak, MTA tarafından 2017’de 1 milyon, 2018’de 2 milyon ve 2019’da 3 milyon metre olmak üzere toplam 6 milyon metre sondaj yapılacağını kaydederek, “Devreye alınacak olan yerli kömür kaynaklı bu santraller sayesinde, yıllık doğalgaz ithalatımızın yaklaşık yüzde 14’üne tekabül eden doğalgaz harcamamız yurt içinde kalacak ve cari açığın azalmasına katkı sağlanacak. Önümüzdeki dönemde Eskişehir, Afyon, Konya ve Trakya kömür sahalarında bulunan yaklaşık 3,5 milyar ton kömür rezervlerimiz ekonomimize kazandırılacaktır” dedi. Albayrak, 10 yıl içinde rüzgar ve güneşin her biri için 10’ar bin megavat ilave kurulu gücün devreye alınacağını kaydetti. Albayrak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesinin 2023’te işletmeye alınmasının hedeflendiğini, Sinop’taki proje için zemin etüt ve fizibilite çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Albayrak, iki projede de yerli ekipman kullanımı için hassasiyet gösterildiğini belirterek, “Nükleer standartlara uygun ekipman üretip malzeme tedarik edebilecek yerli firmalarımıza yaklaşık 16 milyar dolarlık iş imkanı doğabilecek. Akkuyu ve Sinop projelerinin inşaatının en yoğun olduğu zamanlarda toplam 20 bin kişi, işletme döneminde ise 7 bin kişi çalışacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Uç ürün ‘ retimi

Madencilikte yeni bir iş modelini hayata geçireceklerini kaydeden Albayrak, “Madencilikte özel sektörün yatırımlarını daha kolay ve hızlı yapabileceği bir ortamı sağlamak, yatırımların önündeki yapısal sorunların giderilmesi, nihayetinde madencilik alanında arz güvenliğinin ve sürdürülebilir büyümenin kritik bir unsuru olarak değerlendiriliyor. İlgili yasal düzenlemelerden sonra uç ürün üretmek üzere entegre maden işletmeciliği için yeni bir model geliştirilerek ülkemizin ihtiyaç duyduğu nihai ürünlerin ülkemizde üretilmesi sağlanmış olacak” dedi.