Ekonomi Doğalgaz depolamada kapasite 5 kat artacak

Doğalgaz depolamada kapasite 5 kat artacak

24.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünya Bankası, Türkiye’deki Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi’ne 600 milyon dolar ve KOBİ’lerin finansmana erişimi projesine de 400 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar dolarlık krediyi onayladı.

Doğalgaz depolamada kapasite 5 kat artacak

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu’nca, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin genişletme çalışmaları için ilk 7 yılı geri ödemesiz olmak üzere 22.5 yıl vadeli 600 milyon dolarlık kredi onaylandı. Söz konusu finansmanla mevcut kapasitesi 1 milyar metreküp olan tesiste 4 milyar metreküp daha depolama kapasitesi oluşturulacak.

Haberin Devamı

Dünyada sayılı

Tesisin başlangıç kapasitesinin 1 milyar metreküp olduğu kaydedilen açıklamada, “Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Genişletme Projesi, hükümetin depolama tesisisin büyüklüğünü yine aynı yerde yapılacak yatırım ile 5 katına çıkartmaya yönelik çabalarını destekleyecektir” denildi.

Doğalgaz depolamada kapasite 5 kat artacak
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, “Tuz Gölü’ndeki doğalgaz depolama tesisi Türkiye’de bu tip bir depolama tesisinin ilk örneğini ve aynı zamanda dünyada da birkaç tesisten birini oluşturuyor” dedi. Zutt, arzın kısıtlı olduğu veya kış koşulları sebebiyle talebin aniden yükseldiği durumlarda, tesisin tüketicilere kesintisiz doğalgaz ulaştırılmasını sağlamaya yardımcı olacağını da belirtti.

Dünya Bankası ayrıca, Türkiye’deki Finansmana Kapsayıcı Erişim Projesi’ne yönelik 400 milyon dolarlık krediyi de onayladı. Finansmana kapsayıcı erişim projesine yönelik sağlanan finansman aracı, ilk 6 yılı geri ödemesiz olmak üzere 29 yıl vadeli olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Finansmana kapsayıcı erişim projesi, Türkiye garantörlüğü altında, borçlu ve uygulayıcı kuruluş sıfatı ile Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası (TSKB) aracılığı ile uygulanacak ve KOBİ’lere kullandırılacak.