Doğanın iyileştirici ve özgürleştirici gücü ile Kızlar Atakta!

Kızlar Atakta, 12-18 yaş grubu kızların spor, doğa ve takım çalışması ile zihinsel ve fiziksel kapasitelerini artırmak amacıyla yola çıkan, bir sürdürülebilir sosyal dönüşüm projesi. Motivasyonu yüksek, kendine güvenen, cesaretli ve girişimci kızları topluma kazandırmayı hedefliyor.

Farklı etnik gruplardan, kültürlerden ve sosyo-ekonomik alt yapılardan gelen kızlar, içeriğini uzmanların hazırladığı bir kampta buluşuyor.

Kamp programında; deneyimsel öğrenme, duygusal zekâ, oryantiring (doğada yön bulma), liderlik ve takım çalışması, problem çözme ve müzakere becerilerini geliştiren “kampçılık, yoga, koşu, yüksek parkur geçişi, keşif dalışı, açık denizde yüzme, bisiklet, doğa yürüyüşü, yelken kullanımı” gibi sportif aktiviteler bulunuyor. Dans, resim, yaratıcı drama ile sanatsal ve kişisel gelişim faaliyetler de yer alıyor. Ayrıca üç farklı atölye var: "İletişim sanattır", "Kimim ben?" ve "Gelecek Ağacı"

Haberin Devamı

2017 yaz dönemi; 3 Temmuz-17 Eylül tarihleri arasında altışar günlük kamplar halinde, her hafta 14 katılımcı, 7 gönüllünün katılımıyla gerçekleşecek. Konaklama, eski Çukurbağ ilkokulunun restore edilerek köy akademisine dönüştürüldüğü Düşler Akademisi Kaş tesislerinde çadırlarda olacak.

Kızlara rol model olacak "Gönüllü Kadınlar" aranıyor

Kamp süresince gönüllü olarak ablalık, koçluk, liderlik yapmak isteyen kadınlar, web sitesindeki form ile başvurabilirsiniz. Kaş'ta doğa ve kızlarla başbaşa olmaya gönüllüyseniz ve doğa sporlarına yatkınsanız, 2017 yaz kayıtları devam ediyor.

Kamp alanına kendi olanakları ile ulaşan gönüllülerden neler mi bekleniyor?

- Toplumsal dönüşüme inanarak kızların atağa geçmesi için harekete geçmekten çekinmemek..

- Tüm süreç içinde katılımcı kızlara rol model olarak lider, girişimci, cesaretli kadın profiline uygun davranmak.

- İyi yüzme bilmek, yüksekten korkmamak, çadırda kalabilmek, spora yatkın olmak.

- Sabah 7’den akşam 9’a kadar süren yoğun programa içtenlikle ve istekle katılımcı olmak, katılımcıları motive etmek.

- Mutfakta kahvaltı hazırlamak, genel temizliğe yardımcı olmak gibi ortak yaşam gereksinimlerine destek vermek.

Haberin Devamı

"Doğa Kültürü Eğitimi" ile hayata bakış değişiyor

Kamp lideri Eğitimci Duygu Dünya Önen, doğanın ve doğa sporlarının iyileştirici ve özgürleştirici gücü ile, kızların başlangıçta çekinerek girdikleri çadırlarda, kamp sonunda kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini söylüyor.

Duygu Dünya Önen, on sekiz yaşında üniversite için Amerika’ya gidene kadar İstanbul’da büyümüş, çocukluğunda doğayla teması sokakta oyun oynamak ve bisiklete binmekle sınırlı kalmış. Amerika’nın New Hampshire eyaleti Hanover kasabasında okula başladığında, dünyanın ve Amerika’nın dört bir yanından gelen öğrenciler için, üst sınıfların organize ettiği doğada beş günlük bir alıştırma gezisine katılmış. Öğrenci arkadaşlarının ergenlik yıllarında doğa kamplarına katıldığını ve kampların hayata bakışlarına çok şey kattığını görüp “Türkiye’de de böyle bir doğa eğitimi kültürü olsa.” diye düşünmüş.

Ekoloji eğitimimi tamamlarken AYDER’in Alternative Camp projelerinde ve dünyanın farklı yerlerinde ekolojik tarım gönüllüsü olarak çalıştım. Kızlar Atakta projesinin hedefini duyduğumda “tam da hayalimdeki proje dedim." diyor.

Haberin Devamı

Katılacak kızlar nasıl seçiliyor?

Proje şu anda bireysel başvuruya açık değil. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği aracılığıyla aşağıdaki koşullarda olan kızlara ulaşılıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı protokolü gereği devlet koruması altındaki çocuklara erişiliyor.

- Şiddettin yaşandığı çevrede bulunan ve/veya şiddette mağdur kalmış ve/veya şiddet görme risk altında olan.

- Ekonomik olarak imkanları kısıtlı olan (maddi kısıtlar, yoksul veya az gelirli ailelerden gelen)

- Sosyal gelişim bakımından imkanları kısıtlı olan (kültürel-ailesel-ortamdan kaynaklanan kısıtlar nedeniyle okula gidemeyen/tamamlayamayan ve/veya okul-yurt-yaşadığı yer dışında hiç geliştirici etkinliklere katılamayanlar)

Kızlar Atakta Projesi'ne açık davet var

Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) üçüncü yılında olan projeyi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteği ve EMpower Vakfı hibe fonu katkısı ile hayata geçiriyor.

adresinde katılımcıların yorumlarını okuyup, kamptan görüntüleri izlediğiniz zaman çalışmanın etkisini hisediyorsunuz.

Kızların potansiyellerini keşfettiği proje, ilgili tüm sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve özel sektör işbirliğine açık.

Diliyorum ki, daha fazla destekçi ile daha çok kişiye ulaşsın. Bireysel başvurulara da cevap verebilecek kadar büyüsün.

Aslı Dede

Yesilcocuk.com Kurucu & Yayın Yönetmeni

Web: www.yesilcocuk.com

Facebook: facebook.com/yesilcocukcom

Twitter: twitter.com/yesilcocukcom

Instagram: instagram.com/yesilcocukcom