Gündem Doğru meslek nasıl seçilir?

Doğru meslek nasıl seçilir?

22.04.2018 - 15:22 | Son Güncellenme:

Yıllar boyu çalışacağınız mesleği seçmek zordur. Karar aşamasında pek çok faktörü göz önünde bulundurmalı, iyi seçim yapmalısınız. İşte doğru meslek seçiminde sizler için hazırladığımız birkaç ipucu…

Doğru meslek nasıl seçilir

Doğru meslek tercihinde en önemli şey neyi isteyip istemediğinize karar vermektir. Her insanın farklı özellikleri olduğu gibi farklı istekleri de vardır. Bu süreçte kendinizi tanıyıp hayalinizde kurduğunuz mesleği belirleyin. Meslek tercihinde en önemli noktalardan biri olduğu gibi size yol gösterici nitelik taşımaktadır. Yapmak istediğiniz şeyi belirlerken hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurun. Örneğin açık hava olmayı çok seviyorsanız sürekli laboratuvarda çalışmanızı gerektirecek bir meslek mutsuz olmanıza neden olur. Okuldayken sevdiğiniz derslerden yola çıkarak bir meslek düşünebilirsiniz. Örneğin edebiyata ilginiz varsa bu konuda ilerleyip edebiyat öğretmeni ya da yazar olabilirsiniz. Bu konuda kendinizi keşfedip aslında istediğiniz şeyi bulmak çok önemlidir. Belki de yıllar boyu yapacağınız mesleğin tohumları lise sıralarında atılıyor olabilir. Becerilerinizi belirleyin, onlara özgü meslekleri araştırın. Neyin size uygun olup olmadığını kontrol edin.

Haberin Devamı

Doğru meslek tercihinde en önemli konulardan biri seçtiğiniz mesleğin gelecekteki durumudur. Seçtiğiniz meslek sizi 30 yaşında da 40 yaşında da mutlu edecek mi diye düşünmelisiniz. Yapacağınız işin sizin refah seviyenizi karşılayabilir olmasına dikkat etmelisiniz. Seçtiğiniz meslek hayallerin yanında ileriki yaşantınız için sağlıklı bir geçim kaynağı olup olmayacağına özen göstermelisiniz. Gelecekte mesleğinizin revaçta olup olmadığını iyice araştırın. Gelecekteki konumunu, statüsünü göz önünde bulundurun. Aynı zamanda mesleğiniz kariyer fırsatlarına, gelişime açık mı diye kontrol edin. Fırsatları yaratan ve onları kullanan biriyseniz bu meslekte yükselme şansınız oldukça yüksek olabilir.

Önceliğinize karar verin. Seçtiğiniz mesleğin ihtiyaçlarınıza karşılık verip vermediğine bakın. Örneğin önceliğiniz maddi anlamda yüksek bir kazançsa, seçtiğiniz meslek ile bunu elde etme olasılığını göz önünde bulundurmalısınız. Önceliğiniz statü ve saygınlıksa bu mesleği yaparak bunu kazanabilir miyim diye düşünmelisiniz.