Gündem Doğum yardımı nedir? Doğum yardımından kimler faydalanabilir?

Doğum yardımı nedir? Doğum yardımından kimler faydalanabilir?

10.10.2018 - 14:58 | Son Güncellenme:

Doğum yardımı devletin annelere verdiği ücret olarak bilinmektedir. Binlerce anneye destek olmak amacıyla verilen doğum yardımı 1,2 ve 3. çocuğa göre değişkenlik gösteriyor. Peki Doğum yardımından kimler faydalanabilir?

Doğum yardımı nedir Doğum yardımından kimler faydalanabilir

Devlet tarafından doğumları desteklemek için verilen doğum yardımı için vatandaşların araştırmaları sürüyor. 2015 yılından sonra canlı doğan çocuklar için verilen doğum parası olarak da bilinen ücret her yıl artış göstermektedir. Peki Doğum yardımı parası nereden alınır? Ödemeler ne zaman yapılır?

Haberin Devamı

DOĞUM PARASI NE KADAR?

Birinci çocuklarından dolayı 300 TL

İkinci çocuklarından dolayı 400 TL,

Üçüncü ve sonraki çocuklarından dolayı da 600 TL

DOĞUM YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Doğum yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

DOĞUM YARDIMINDAN FAYDALANMAK İÇİN NE YAPILMASI GEREKİR?

Haberin Devamı

Doğum yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS)’nde kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.

DOĞUM YARDIMI ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILIR?

Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemi (DYS)'ne girildiği ayı takip eden ayın son haftası hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir.