Ekonomi Dolar tavana çarptı

Dolar tavana çarptı

22.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fed toplantısı sonrası hareketlenen dolar kuru 3.47’den 3.51 TL’ye geldi. Ancak içinde bulunduğu alçalan trendin direnci olan 3.52’yi kıramadı.

Dolar tavana çarptı

Dolar kuru, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önceki günkü toplantısı sonrası başını yukarı doğru çevirdi ancak güçlü satışlar kurdaki çıkışı frenledi.

Haberin Devamı

Dolar kuru Trump etkisi ve Fed’in faiz artışında aceleci olmayacağı beklentisiyle yılbaşından bu yana tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kaybetti.

Dolar/TL kuru 3.94’lü seviyelerden 3.38’lere kadar geriledi. Sanayi üretimi ve Türkiye büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi iyimserliği artırdı. Son bir ayda yabancı ve yerli yatırım bankaları yatırımda TL varlıkları öne çıkarırken yılsonu kur tahminlerini 3.40’ın altına revize ettiler.

20 Eylül’deki Fed toplantısı sonrasında gözler yine kur hareketlerine döndü. Fed’in ekim ayından itibaren başlayacağı bilanço küçültmede, ekim ayında itfası gelen tahvil ve bonoların yeniden alınması azaltılacak ve piyasaya böylece daha az para verilerek kademeli parasal sıkılaştırma sağlanacak.

Haberin Devamı

Aralıkta ne olur?

Fed son gerçekleştirdiği toplantıda aralık ayında bir faiz artırımını da masada tuttu. Aralıkta faiz artırımı beklentisi yüzde 70’in üzerine çıktı.

Peki Fed toplantısı sonrası trend değişecek mi? Grafiklere baktığımızda dolar/TL kurunun yılbaşından bu yana devam eden alçalan trendi sürdürdüğünü görüyoruz.

Dolar/TL’de 3.52 seviyesi önemli. Yukarı doğru kırılırsa dolar/TL alçalan trendden çıkmış olacak. Eğer kırılamazsa yeniden 3.50 seviyesinin altına doğru hareketi 3.45’lerin test edildiğini görebiliriz. Kurun bundan önceki sert ataklarında Türkiye için artan jeopolitik riskler ve yurt içindeki gelişmeler nedeni ile diğer gelişmekte olan ülkeler ile negatif ayrışma görülmüştü.

Oysa ki şimdi ekonomik veri akışı Türkiye’yi öne çıkarıyor. Öte yandan yurtiçi yerleşik yatırımcıların elinde 167 milyar dolarlık döviz var ve bunun maliyeti yılbaşından bu yana ortalama 3.60’larda. Yani kur 3.60’ın üzerine çıkmadıkça yurtiçi yerleşik yatırımcılar kurdan dolayı hâlâ zararda.

Dolar tavana çarptı

FED ŞAHİN ÇIKTI

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) kararları sonrası volatilitenin arttığı ve doların güçlendiği dikkati çekerken, verilen mesajların tutarlılık sergilemesinin piyasalar açısından pozitif olduğu, buna karşın bilanço küçültülmesi nedeniyle tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketin, gelişen piyasalara sermaye akışını zora sokabileceği belirtiliyor. AA’ya konuşan analistler, enflasyon ve ekonomik büyümeye ilişkin tedirginliklere karşın Fed’in yıl sonuna kadar bir faiz artırımı yapması konusunda kararlı olduğuna işaret ederek, Yellen başkanlığındaki Fed’in, verdiği mesajlar bakımından tutarlılık sergilediğine dikkati çekti.

İlk tepki sınırlı oldu

Yellen’ın açıklamalarının piyasalarda “şahin” olarak değerlendirildiğini de aktaran analistler, gelişmeler sonrasında uluslararası piyasalarda güçlenen dolar ve yükselen tahvil faizlerinin takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer Fed’in, aralıkta faiz artırımı konusunda kararlı bir tutum ortaya koyduğunu ancak beklentilerden bir miktar “şahin” tutum sergilediğini ifade etti. Sözer, “Her ne kadar ilk tepki sınırlı kalmış gibi görünse de, 4.5 trilyon dolarlık Fed bilançosu küçülmeye başladıkça ABD tahvil getirilerinde yukarı yönlü baskıların artacağını tahmin ediyoruz” dedi.

DenizBank Yatırım Hizmetleri Grubu Strateji Yönetmeni Orkun Gödek ise Fed sonrası Borsa İstanbul’da çok negatif bir seyir beklemediklerini aktararak, dolar/TL tarafında ise kısa vadede 3.55’in üzerinde kalıcılık öngörmediklerini bildirdi.