Siyaset Dörtlü zirve 27 Ekim’de

Dörtlü zirve 27 Ekim’de

20.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya’nın katılımıyla İstanbul’da düzenleneceği belirtilen Suriye Konulu Dörtlü Zirve’nin tarihi belli oldu.

Dörtlü zirve 27 Ekim’de

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye Konulu Dörtlü Zirve’nin 27 Ekim tarihinde düzenleneceğini bildirdi. Kalın, “Zirve toplantısında başta sahadaki durum, İdlib mutabakatı ve siyasi süreç olmak üzere Suriye ihtilafının tüm veçheleriyle ele alınması ve ihtilafa kalıcı çözüm bulunmasına yönelik ortak çabaların uyumlulaştırılması öngörülmekte” ifadelerini kullandı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, zirveyle ilgili hazırlıkların sürdüğünü bildirirken, “Bu, çok önemli kararların alınacağı bir zirve değil. Toplantı için hazırlık yapıyoruz” dedi. Peskov, Putin’in İstanbul’daki zirve sırasında ikili görüşmeler yapacağını da kaydetti.

Haberin Devamı

Macron’dan şart

Fransa ise, Suriye Konulu Dörtlü Zirve’nin siyasi süreci ilerletmek ve Suriye’nin kuzeyinde güvenliği uzun süre sağlamak için ilk aşama olduğunu açıkladı. Europe 1 radyosunun cumhurbaşkanlığı sarayı Elysee kaynaklarına dayandırdığı haberde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “o tarihe kadar İdlib’de herhangi bir askeri saldırı başlamazsa” zirveye katılım sağlayacağı, aksi halde bunun, zirvenin toplanması için gerekli şartların oluşmadığı şeklinde değerlendirileceği vurgulandı. Birleşmiş Milletler (BM) ise, 27 Ekim’deki Suriye Konulu Dörtlü Zirve’yi memnuniyetle karşıladı.