Sindirim Dostu: Rezene

Latince adı ‘Foeniculum vulgare’ olan rezene maydanozgiller familyasına aittir ve tarihi çok eskilere dayanır. Kalorisi düşük, doyurucu bir sebze olan rezene genelde sindirim dostu olarak bilinir. Fakat faydaları çok daha fazladır.

İşte sağlığa faydaları:

Rezenenin mide gazı ve geğirme problemlerini rahatlatabilme özelliği vardır.

Rezene spazm önleyicidir. Özellikle rezene tohumunun kolik ve barsak kramplarını hafifletici antispazmatik etkisi vardır.

Rezene kadınlık hormonu östrojen gibi davranan bir sebzedir. Anne sütünü arttırma ve adet düzensizliklerini düzenlemek gibi östojenik etkileri nedeniyle kullanılmaktadır. 1938 yılında rezene yağının östrojenik etkilerinin en fazla tohumlarında olduğu ancak yaprak ve gövdede de bu etkilerin olduğu açıklanmıştır. Rezene menopoz semptomlarının düzeltilmesinde ve östrojen eksikliğine bağlı sorunların ortadan kaldırılmasında kullanılabilmektedir.

Haberin Devamı

Rezene yağı içeren şurupların balgam söktürücü etkileri vardır. Rezene, boğaz temizleme üzerinde etkilidir. Yani rahat nefes almaya yardımcı olmaktadır.

Rezenin potasyum içeriği yüksektir. Potasyum tüketimi yüksek tansiyon oluşumunu önlemeye yardımcı olacağı gibi tansiyonun düzenlenmesinde de etkilidir. 200 gr pişmiş rezene ise yetişkin bir bireyin % 20-30 oranında potasyum ihtiyacını karşılamaktadır.

Rezene çayı, su tutma oranını azaltır. Metabolizmayı hızlandırır, daha hızlı yağ yakımını sağlar, iştahı düzenler ve kilo kaybına yardım eder. Güney Kore’de 9 sağlıklı kadına rezene çayı ve plasebo çayı verilmiş sonrasında açık menü bir öğlen yemeği sunulmuş. Kişilerin yemek tüketimi analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda rezene çayı tüketiminin, plasebo çayı ile karşılaştırıldığında açlığın azalmasını ve yiyecek tüketiminin daha az olmasını sağladığı görülmüştür.

REZENEDEN NE YAPALIM?

1) Rezene salatası: Taze rezenenin beyaz kısımlarını yıkayıp temizleyerek ince ince doğrayın. Ardından limon, sirke, sumak, ilave ederek karıştırın. Afiyet olsun.

2) Kabak-rezene yemeği: Taze rezenenin yeşil kısımlarını yıkayıp temizleyerek ince ince doğrayın. Kabaklarınızı da yıkayarak halka halka doğrayın. Bir yandan soğan, sarımsak, salçayı tencerede kavurun. Ardından kabak ve rezeneleri ilave edin. Az miktarda su ilave ederek kapağını kapatarak pişmeye bırakın. Pişme sırasında vitamin-mineral kayıplarını en aza indirmek için kapağı olabildiğince az açın. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

3) Rezene çayı: 1 fincan (200 ml) kaynamış suya 1-2 çay kaşığı kuru rezene eklenir ve yaklaşık 5 dakika demlendirilir. Afiyet olsun.

**Her hangi bir sağlık sorunu olan kişiler doktorlarına danışmalıdır. Hamilelerde uterus kasılmalarını uyarabileceği için rezene tohumu tüketimi kesinlikle doğru değildir.

DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN

https://denizzunbulcan.com.tr/

https://www.instagram.com/dytdenizzunbulcan/

https://www.facebook.com/dyt.denizzunbulcan/?ref=bookmarks