Ekonomi DowAksa’dan 195 bin istihdam

DowAksa’dan 195 bin istihdam

20.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

DowAksa’dan 195 bin istihdam

“Süper teşvik” olarak bilinen Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında yatırım yapacak firmalardan biri olan DowAksa tarafından Yalova’da doğrudan 400’den fazla kişiyi iş sahibi yapacak karbon elyaf yatırımı, oluşturacağı ekosistemle 2023 yılına kadar 195 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Haberin Devamı

DowAksa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, AA’ya yaptığı açıklamada, 2023 yılına kadar kademeli olarak gerçekleştirilecek yatırımlarla kurulu kapasiteyi yıllık 3 bin 500 tondan 13 bin 400 tona çıkaracaklarını ve dünyadaki pazar paylarının yüzde 10’a yükseleceğini söyledi.

Yalova’da yapacakları bu yatırımın sonucunda ortaya çıkacak yüksek katma değerli ürünlerin ihracatının ve tedarik zincirinde gerçekleşecek yeni yatırımların ülke ekonomisine ve büyümeye önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Berkman, aynı zamanda karbon elyaf üretim kapasitesinin genişlemesiyle birlikte karbon elyafa ihtiyaç duyan şirketlerin sayısının da artacağına işaret etti.

‘Stratejik önemi var’

Berkman, karbon elyaf etrafında bir ekosistem oluşturacaklarını belirterek, “2023’e kadar olan dönemde 195 bin kişinin istihdam edilmesine destek olacağız. Yine 2023 yılına kadar, kümülatif olarak net ihracata 3 milyar dolar katkı yapmanın yanı sıra ülkemizin ekonomisine doğrudan ve ekosistem aracılığıyla dolaylı olarak yapacağımız büyüme katkısı 41 milyar lira olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin karbon elyafa yapacağı yatırımın, ulusal güvenlik, enerji ve ticari konulardaki hedeflerine ve dolayısıyla ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Berkman DowAksa’nın, Türkiye’nin ilk ve tek karbon elyaf üreticisi konumunda bulunduğunu söyledi. Berkman, “Ürettiğimiz karbon elyaf ve yenilikçi, ileri teknoloji içeren ürünler, ülkemizin kritik ve stratejik ihtiyaçlarını yerel olarak yüksek miktarlarda karşılayabilecek bir potansiyele sahip. Özellikle savunma sanayisinde kullanılan bu stratejik ürüne Türkiye’nin yerli üretim ile sahip olması, ülkemizin savunma sanayisinde dışa bağlılığını azaltması açısından çok önemli. Biz de çalışmalarımızı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’mızın savunma, havacılık ve uzay sanayisinde kullanılan stratejik ürünlerde dışa bağımlılığı azaltma vizyonu doğrultusunda sürdürüyoruz” dedi. Hükümetin sağladığı teşvik sayesinde bu hedeflerini gerçekleştirmek için önlerinde bir engel kalmadığını belirten Berkman, “Ayrıca Yalova’da üretilen karbon elyafın tüm dünyada farklı sektörlerde kullanılması için de çalışıyoruz. Gelecekte uzay çalışmalarında Yalova’da üretilen karbon elyafı görebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Arabadan füzeye...

Mehmet Ali Berkman; “Karbon elyaf, çelikten 4.5 kat hafif olmasına rağmen 4-5 kat dayanıklı. Ağırlıklı olarak havacılık, uçak ve savunma sanayisi, rüzgar enerjisi başta olmak üzere enerji sektörü, altyapı ve otomotivde kullanılıyor” dedi. Berkman, karbon elyafın, SpaceX’in Mars’a gitmek için tasarladığı uzay gemisinden Wimbledon’da dünyanın en iyi tenisçilerin kullandığı raketlere, insansız hava aracına kadar birçok yerde kullanıldığını anlattı.