Teknoloji Dünya'da ilk kez özel şirkete ait platformdan uzaya mekiği fırlatıldı

Dünya'da ilk kez özel şirkete ait platformdan uzaya mekiği fırlatıldı

26.05.2017 - 13:00 | Son Güncellenme:

Yeni Zelanda'da dünyada ilk kez özel bir şirkete ait  platformdan uzay mekiği fırlatıldı. Amerikan Rocket Lab şirketi, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda Mahia Yarımadası'nda kurduğu, dünyada bir ilk olan özel sektör yatırımı platformdan, kendi üretimi olan bir Electron mekiğinin test fırlatışını gerçekleştirdiğini duyurdu.

Dünyada ilk kez özel şirkete ait platformdan uzaya mekiği fırlatıldı

Merkezi California'da bulunan şirketten yapılan açıklamada, mekiğin yerel saatle 16.20'de (TSİ 09.20) platformdan fırlatıldığı, üç dakika içinde uzaya ulaştığı fakat yörüngeye oturmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Yeni Zelanda hükümetinden ülkede üç test fırlatışı yapmak üzere izin alan şirket yetkilileri, ikinci denemede kargo yükü eklenecek mekiği bu kez yörüngeye oturtmayı amaçladığını ifade etti.

Şirket, platformu bu yıl sonunda ticari amaçlı fırlatışlara açmayı, nihayetinde haftada bir fırlatış yapabilecek kapasiteye ulaştırmayı hedefliyor.

Rocket Lab'ın geliştirdiği Electron mekiği, ABD'li girişimci Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX gibi özel mekik ve uzay aracı üreticilerinin yaptığı mekiklerin aksine, ağırlığı birkaç tona ulaşan yükler yerine 150 kiloya kadarki daha hafif yükleri taşıyabiliyor.

Karbon fiber malzemeyle inşa edilen ve elektrikli bir motora sahip olan mekik, gövdesini hafif kılan bu özellikleri sayesinde daha düşük maliyetlerle uzaya fırlatılabiliyor.

Haberin Devamı

Şirketin kendi işlettiği platformdan yapılan bir fırlatışın maliyeti yaklaşık 5 milyon dolar. Kıyaslama yapmak gerekirse, NASA'nın Mars'a insanlı uzay araçları yollamak üzere inşa ettiği SLS mekiğinin uçuş başına maliyetinin 500 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.