Gündem Dünya haritası değişti

Dünya haritası değişti

31.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD terörü ve Kobani savaşını dünya nefesini tutarak izledi. Bu yıl dünya siyasetinde tansiyon bir dakika bile düşmedi. Yaşanan Ukrayna krizinde Rusya, Kırım’ı ilhak ederek dünya haritasını değiştirdi

Dünya haritası değişti

- Ebola salgını: İlk kez 2013’ün aralık ayında patlak vererek Afrika’da Liberya, Sierra Leona ve Gine’yi etkisi altına alan Ebola virüsü 2014 içinde tüm dünyanın korkusu haline geldi. 20 bin Ebola vakasından 7 bin 793’ü ölümle sonuçlandı.
- Malezya Havayolları’nın talihsizliği: Önce yolcularıyla beraber 8 Mart tarihinde Hint Okyanusu üzerinde kaybolan MH370 sefer sayılı uçak, daha sonra 17 Temmuz’da Ukrayna üzerinde vurularak düşürülen MH17 sefer sayılı uçak nedeniyle Malezya Havayolları kâbus gibi bir yıl yaşadı. Felaketlere, Malezya merkezli olan AirAsia firmasının uçağının yılın son günlerinde düşmesi eklendi.
- Ukrayna iç savaşı: Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile anlaşmayı imzalamaması üzerine şubat ayında başkent Kiev’de başlayan ayaklanma tüm ülkeye sıçradı. Yanukoviç koltuğundan indirildi ve Rusya’ya sığındı. Kırım, Rusya tarafından ilhak edildi.
- IŞİD terörü: El Kaide’nin Irak koluyken Irak Şam İslam Devleti adıyla kendini yenileyen örgüt, Irak ve Suriye’de terör estirdi. Hazirada Musul’u ele geçiren IŞİD gazetecilerin kafa kesme görüntüleri; Esad askerlerine yönelik katliamları; Şiiler, Hıristiyan ve Ezidilere yönelik saldırıları ile dünyayı şoke etti. Örgüt, elde ettiği topraklarda şeriat ve halifelik ilan ederek İslam Devleti adını aldı.
- Kobani kuşatması: IŞİD’in eylül ayında Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani’yi kuşatması dünyanın dikkatini çekti. Peşmerge ve Kürt güçlerine ABD öncülüğünde havadan yardım sağlandı; IŞİD hedefleri vuruldu.
- Siyahîler ayaklandı: ABD’nin Missiouri eyaletinin Ferguson kentinde 18 yaşındaki silahsız siyahî genç Michael Brown’ın öldürülmesiyle başlayan olaylar, polis cinayetlerinin gelmesi ile diğer kentlere de yayıldı. Jürinin Brown’ı öldüren polisin yargılanmasına gerek olmadığı yönünde karar alması isyanı tetikledi.
- ALS buz kovası iddiası: Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına farkındalığı artırmak için internet üzerinde ortaya çıkan kampanya özellikle ünlülerin katılımıyla tüm dünyaya sıçradı.
- iCloud skandalı: Apple’ın iCloud hesabında verileri bulunan birçok ünlü yıldızın özel fotoğrafları hacker’lar tarafından 31 Ağustos tarihinde çalındı ve yayımlandı.
- Gazze operasyonu: 3 Yahudi gencin kaçırılarak öldürülmesiyle başladı. İsrail, 7 Temmuz’da Gazze’ye hava, 17 Temmuz’da kara operasyonu başladı. 7 hafta süren operasyonda 1,500’ü sivil olmak üzere 2 bin 110 Filistinli yaşamını yitirdi.
- Feribot faciası: Güney Kore’de yolcularının çoğu öğrencilerden oluşan bir feribotun 16 Nisan tarihinde batması üzerine 295 yolcu ve iki kurtarma görevlisi öldü.
- Boko Haram tehdidi: Nijerya’da faaliyet gösteren Boko Haram terör örgütü, ülkenin Chibok bölgesinde 14-15 Nisan tarihlerinde 276 kız öğrenciyi kaçırdı.
- Hong Kong’da gösteriler: Çin’in özerk Hong Kong’daki seçimlerde aday olacak kişileri belirleyeceğini açıklaması üzerine demokrasi talebi ile 26 Eylül tarihinde sokak gösterileri başladı.
- Pakistan okul saldırısı: Peşaver kentinde 16 Aralık’ta Taliban’a bağlı silahlı kişiler bir askeri okulu bastı. Saldırıda çoğu öğrenci olmak üzere 148 kişi hayatını kaybetti.
- ABD-Küba yakınlaşması: ABD Küba ile yaklaşık 50 yıldır kopuk olan ilişkileri yeniden ‘normalleştirme’ kararı aldı. 17 Aralık’ta Başkan Obama yeni süreci açıkladı.
- Philae kuyruklu yıldıza kondu: 10 yıl önce Rosetta adlı uzay aracından fırlatılan Avrupa Uzay Ajansı’na ait Philae adlı modül, 12 Kasım’da 67P kuyruklu yıldızına kondu. Philae, Jüpiter’in yörüngesine yakın uçan ilk uzay aracı oldu.