Ekonomi Dünya iyiye gidiyor büyümeye devam

Dünya iyiye gidiyor büyümeye devam

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünya ekonomisinde başlayan büyüme trendinin bu yıl da devam etmesini beklediklerini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, Türkiye ekonomisinin bundan olumlu etkileneceğini kaydetti. Erbil, 2018’de yüzde 5 büyüme bekliyor.

Dünya iyiye gidiyor büyümeye devam

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, dünya ekonomisinde ABD ve Avrupa ülkeleri ekonomilerinin başı çektiği iyileşmelerin bu yıl da devam etmesini beklediklerini ifade ederek, Türkiye ekonomisinin bundan olumlu etkileneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisi açısından risk olarak global sistemde merkez bankalarının ekonomik iyileşmeler nedeniyle sıkılaştırıcı para politikalarına yönelmelerini ve bölgesel olarak da jeopolitik siyasi gelişmelerin etkili olacağını kaydeden Erbil, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Erbil, Türkiye ekonomisinin temel sorunu olarak enflasyona dikkat çekerken, bölgesel olarak jeopolitik risklerinin tahmin edilemeyecek düzeyde karışık olduğunu söyledi.

Konuta talep var

2017 yılının büyüme açısından çok olumlu geçtiğini belirten Erbil, Türkiye ekonomisinin bu yıl da büyümesini sürdüreceği söyledi. İhracat ve turizmde olumlu gelişmelerin olduğunu söyleyen Erbil, tüketim talebinin devam edeceği görüşünü iletti.
Konut kredisi talebinin sürdüğünü bildiren Erbil, “Belli bir kesimden konut kredisine ciddi talep var. Yatırım değil ihtiyaç amaçlı alınıyor” dedi. 2017’de devreye sokulan Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin istenen moral ve motivasyona büyük destek verdiğini ifade eden Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, enflasyonu ise Türkiye ekonomisinin ‘yumuşak karnı’ olarak tanımladı. Erbil, enflasyonun yılın ikinci yarısında düşüş trendine girmesini beklediklerini söyledi ve bu yıl için yüzde 4 ile 5 oranında büyüme öngördüklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Dünya iyiye gidiyor büyümeye devam
Global riske dikkat

2017 yılının kendilerini “mahcup etmediğini” söyleyen Erbil, “2017 senesi birçok anlamda olumlu gelişmelere tanık olduğumuz bir şekilde nihayetlendirdik. Global risk faktörünü gözardı etmemek kaydıyla, 2018’de ekonomide iyileşme bekliyoruz” dedi. Enflasyon ve kurdaki hareketliliğe rağmen, 2017 yılında Türkiye’nin ciddi bir büyümeye imza attığını vurgulayan Erbil, “Dünya merkez bankaları bu sene daha sıkıştırıcı bir politika izleyecekler, bu bir risk faktörü olabilir” dedi.

Enflasyon zorlayacak

Enerji ve emtia fiyatlarındaki oynaklık ve kurun enflasyon üzerinde baskı yaptığını ve enflasyonun 2017’de en zorlayıcı faktörlerden biri olduğunu söyleyen Erbil, şöyle konuştu: “Yumuşak karnımız enflasyon. Enflasyon bir süre bu seviyelerde kalacak gibi görünüyor ama yolun ikinci yarısından sonra düşüş trendine girmesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Mali disiplin korunacak...

Türkiye’nin 2017 büyümesinin yüzde 7 çıkmasını beklediklerini belirten Erbil, 2018 büyüme beklentilerinin ise yüzde 4-5 oranında olduğunu söyledi. Erbil, “Global risk faktörünü gözardı etmemek kaydıyla, 2018de ekonomide iyileşme bekliyoruz dedi. Türkiye’nin 2017’de mali disiplini iyi yönettiğini kaydeden Erbil, mali disiplinin bu yıl da korunacağını düşündüklerini ve olumlu trendlerin devam edeceğine inandıklarını söyledi. Erbil, açıklanan işsizlik rakamlarına göre, 2017 yılında yaratılan 1.5 milyon iş sayısının Avrupa ile hemen hemen aynı olduğu söyleyerek güven endekslerinin arttığına dikkat çekti.

KGF’de sorun beklenmiyor

Kredi/mevduat oranının 2017 sonu itibariyle yüzde 117 olduğunu söyleyen Erbil, bu oranda daha fazla bozulma beklemediklerini söylerken, “Toplam büyümemiz yüzde 20.5, mevduat yüzde 18, sorunlu kredilerimiz yüzde 2.5 ve sermaye yeterliliğimiz yüzde 19 oldu. Kredi Garanti Fonu kredilerindeki sorunluluk oranının sektör ortalamasından daha negatif olacağını düşünmüyoruz. 2018, dolar kurundaki volatilitenin düşeceği, daha normalleşmiş bir kredi büyümesinin olacağı bir sene olacaktır” diye konuştu. Kredilerin genel olarak liraya dönmesinin sağlıklı bir gelişme olduğunu düşündüklerini söyleyen Fuat Erbil, “Bu durum, Türkiye’deki bankaların dışsal şoklara karşı mukavemetini artırıyor” dedi.