Ekonomi Dünya tur operatörleri Türkiye’ye çalışıyor!

Dünya tur operatörleri Türkiye’ye çalışıyor!

20.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yabancı turist Türkiye’yi özledi. Türk turizmi sıkıntılarını aşmak için çok çalıştı. 2018’de çalışmalar meyvelerini veriyor. Turistler tatil rotalarını yine Türkiye’ye çiziyor. Yabancı tur operatörleri Türk iş ortaklarıyla birlikte Türkiye pazarı için çalışıyor. Antalya, Alanya, Belek Bodrum, Dalaman yabancı turistin ilk tercihleri oluyor.

Dünya tur operatörleri Türkiye’ye çalışıyor

Türkiye ekonomisinin ‘bacasız fabrikası’, itici gücü olan turizm sektörü; geçtiğimiz iki yıl boyunca yaşadığı zor günleri bu yıl geride bırakıyor. Öyle ki, ‘son dakikacı’ tatilciler için sadece fiyat değil, yer bulmak da sorun olacağa benziyor.

Haberin Devamı

Zor geçen iki yılın yaralarını saran Türk turizmi, 2018’de hem yerli, hem de yabancı turistin yoğun ilgisiyle karşı karşıya. Tüm tatil destinasyonlarında tam dolulukla hizmet verilmesi bekleniyor. Elbette doluluk hedefleri sadece beklenti olmakla kalmıyor. Aylar, hatta yıllar önce tatilini ayarlayan yabancı turistlerin yaptıkları rezervasyonlar denizlere, şehirlere, sokaklara büyük bir akının habercisi!

2018 için 40 milyon yabancı turist hedefi bulunan sektör, şimdi gelirlerini de artırmaya odaklandı.

Dünya tur operatörleri Türkiye’ye çalışıyor

2015’i yakaladık

Geçen iki yıl ardından turizmcilerin en büyük hedefi 2015 yılı rakamlarını yakalamak ve bu sayıları artırmaya devam etmekti. Görünen o ki, 2018 yılı; turizm verilerinde kişi sayısı anlamında önemli iyileşmeleri geri getirecek. Bu sayede turizmciler, kaldıkları yerden pazarı çeşitlendirmeye, geliri artırmaya odaklanacak.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre 2015’te Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 36 milyon 244 bin 632 olarak gerçekleşmişti. Ancak 2015 yılının Kasım ayında Rus jetinin düşürülmesinden sonra Türkiye ile Rusya arasında ortaya çıkan gerilim, Suriye iç savaşının bölgede yarattığı jeopolotik riskler ile 15 Temmuz darbe teşebbüsü gibi nedenlerle Türkiye’de 2016 yılında yabancı turist sayında büyük azalma görüldü. Bu etki 2017 yılı boyunca da sürdü. Buna göre, 2016 yılında 25 milyona düşen yabancı turist sayısı, 2017’de 32 milyona yükselmişti.

Dünya tur operatörleri Türkiye’ye çalışıyor

Sadece Rusya değil

İlkbahar, yaz ve sonbahar için dünyanın pek çok ülkesinden otellere rezervasyon geliyor. Pek çoğu tur operatörleri aracılığıyla yapılan rezervasyonlar dışında, bireysel gelişler de var. Turizmin adeta yeniden doğuşu olacak 2018 yılında, normalleşme verileri sadece Rusya’dan değil, dünyanın pek çok bölgesinden geliyor. Türkiye’yi özleyen Almanya, İngiltere, Körfez bölgesi, İran, Belçika, Avusturya, Polonya, İskandinavya, Baltık ülkeleri gibi onlarca farklı bölgeden turistler yeniden geliyor.

Fiyat ne olacak?

Turizmin kan kaybına uğradığı 2 yıl boyunca yabancı turist çekmek için onlarca tanıtım, gezi, basın programı yapıldı. Ancak ne var ki, yabancı turistin geri gelmesi için bunlar yeterli olmadı. Bunun üzerine başta İspanya, Yunanistan, Güney İtalya’ya kayan yabancı turisti geri getirmek için ‘fiyat silahı’ çekildi. Yatakları doldurmak için fiyatlarda yüzde 50’ye varan indirime gidildi.

Haberin Devamı

Aynı zamanda turist başına ortalama harcama da, gelir de düştü. Ortalama harcama 2014’te 828 dolar iken, 2015 sonunda yaşanmaya başlanan krizlerle 756 dolara düştü. 2016’da bu düşüş 705 dolar ile hacmini iyice kaybederken, 2017’de ise 681 dolar ile dibi görmüş oldu. Bu rakam Türk turizm tarihindeki en az ortalama kişi başı harcama oldu.

İngilizler çok iyi döndü

Dünyanın büyük tur operatörlerinden Thomas Cook’un Türkiye Temsilcisi Diana Travel’ın Genel Müdürü Burak Tonbul, Avrupa bazlı yaptıkları çalışmalarda özellikle Almanya ve İngiltere’de Türkiye’ye büyük bir talep geldiğini iletti. Kişi sayısı olarak 2015 yılının yakalandığını belirten Tonbul, bunu gerçekleşen rezervasyonlar ile gördüklerini söyledi. Tonbul, “Tüm bu verileri çok iyi bir geri dönüş olarak değerlendiriyoruz. Talep çok fazla. Özellikle İngilizler yeniden gelmek istiyor. Doğu Avrupa pazarında da çok iyi durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

Her milletin kendine göre belirlediği bir bölge olduğunu ve özellikle buralara gitmek istediklerini anlatan Tonbul, “Yüzdesel anlamda bakarsak Antalya kişi sayısında tüm bölgelerin açık ara önünde. İngilizler’in dönüşü çok iyi olduğu için Dalaman revaçta. Burayı aynı zamanda Ruslar da keşfetti. Almanlar zaten seviyorlar” diye konuştu.

Oda fiyatları ve gelir anlamında yaşanan düşüşlerin ise telafi edilmesinin 2-3 yıl daha süreceğini belirten Burak Tonbul, “Fiyatları bu kadar düşürünce şimdi asıl fiyata ikna etmek gerekiyor. Bu da bir anda olmaz” ifadesini kullandı.

Dünya tur operatörleri Türkiye’ye çalışıyor

Yüzde 20 artış bekliyor

Türkiye’ye ciddi sayıda turist getiren OTI Hoolding’in temsilcilerinden Odeon Tours, bu yıl getireceği turist sayısının yüzde 20 oranında artacağını öngörüyor. 2018 yılının 2016 ve 2017’ye göre çok daha iyi geçeceği net olarak gördüklerini belirten Odeon Tours Genel Müdürü Ozan Somaklar, “2018’de turizmin her pazarda önemli bir artış yaşayacağını öngörüyoruz. Özellikle Rusya’dan gelen turistlerde yüzde 20-25 civarında bir artış olmasını bekliyoruz. Avrupa pazarının da 2016’dan çok daha iyi olacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2015’te Türkiye’ye toplam 1 milyon 66 bin 115, 2016’da ise 328 bin 867 turist getirdiklerini hatırlatan Somaklar, “2017 yılında 1 milyon 196 bin 616 turist ile Türkiye’ye en çok misafir getiren turizm grubu olduk. 2018 yılında ise geçen yıla göre 20’lik bir artış bekliyoruz. Biliyorsunuz, 2017 yılında Ferien Touristik’i satın alarak Almanya’da da operasyona başladık. 2017 yılında 25 bin olan Türkiye kapasitemizi 2018 yılında yaklaşık 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Başta Antalya, İstanbul ve Muğla’nın turistler tarafından daha çok tercih edileceğini aktaran Somaklar, Rusya’nın 2018’de Türkiye’ye en çok turist gönderen ülke olacağını, ikincinin Almanya, ardından İngiltere’nin geleceğini düşündüklerini söyledi.

Paket tur liderleri

Türkiye’ye paket turlarla turist getiren turizm grupları ve tur operatörleri yıllardır büyük gayretle çalışıyor. Büyük gruplar pazarın yüzde 40’ını elinde bulundururken, dünyanın pek çok noktasından yabancı turist getiren operatör bulunuyor. Son yıllarda Rusya ile sıkıntılar bu bölgede iş yapan operatörleri zorlasa da, işlerin yoluna girmeye başladığı değerlendiriliyor.

Turizm araştırmacısı Erol Karabulut yönetimindeki Turizmdatabank tarafından gerçekleştirilen Paket Tur Pazarı Araştırması 2015 yılında Tantur Turizm (TUI) ve Diana Travel ilk sıraları alırken, OTI Grup, Meeting Point International, Anex Tour, Pegas Touristik, Kilit Global, Corendon Touristic, Summer Tour ve MTS Incoming takip etti. Turizmdatabank tarafından yapılan Türkiye Paket Tur (Incoming) Pazarı 2016 yılı araştırması sonuçlarına göre ise, Türkiye paket tur pazarında 6.2 milyon turist kaybetti.

2016’da da Tantur Turizm/TUI ve Diana Travel’ı Meeting Point International, Corendon Grubu, Anex Tour, MTS-Globe, OTI Grup, Summer Tour ve Der Touristik izledi. 2017 yılında ise TUI, Diana Travel (Thomas Cook), OTI Grup, Anex Tour, Kilit Global, Pegas Touristik, Meeting Point International Turkey (MPI) sıralaması gerçekleşti.

Dünya tur operatörleri Türkiye’ye çalışıyor

Kalifiye turistte başa baş

Turizm yazarı Erol Karabulut Türkiye’ye gelen turist sayısı içinde 16-17 milyonunun paket turlarla gelen kalifiye turist olduğuna dikkat çekerken, bu sayının gelişmiş tüm turizm ülkelerinde aynı oranda seyrettiğini ifade etti. Karabulut, “İspanya günü birlik gelenlerle belki de 100 milyon turist ağırlıyor. Ama herkes kalifiye turist sayısına bakıyor.

Yani paket turlarla gelenler. 16-17 milyon size az gibi gelmesin. İspanya ile başa baş sayılır” dedi. Birçok pazarda önemli toparlanmalar yaşandığını anlatan Karabulut, kayıpların telafi edilmek üzere olduğunu söyledi.

Antalya’ya ilk üç ayda gelen turist sayılarını da değerlendiren Karabulut, yabancı ziyaretçi sayısının Ocak-Mart 2018’de yüzde 56.4 yükselişle 430 bine ulaştığını, bu dönemde, tur operatörlerinin paket turlarla Antalya’ya yüzde 53.6 artışla 376 bin dolayında turist getirdiğini kaydetti.

Hem tur, hem havayoluyla getiriyor

Coendon Turizm Grubu paket tur dışında, sahip olduğu havayolu şirketiyle de Türkiye’ye yabancı turist taşıyor. Coendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, Türkiye turizm tarihinde rekor sayıların görülebileceğini dile getirdi. Hollanda, Almanya, İskandinav ülkeleri gibi pek çok bölgeden ciddi talepler olduğunu anlatan Karaer, “Tur operatörü olarak Hollanda ve Belçika pazarında iyi durumdayız. Paket tur anlamında 450 bin kişilik hedefimiz var. Havayoluyla ise Avrupa’dan, İran’dan, Baltık Ülkelerinden, Rusya’dan ve daha birçok noktadan turist taşıyoruz. İki kapasiteyle birlikte bu yıl 1 milyon turist getirmiş olacağız” dedi.

Avrupalı turistin Türkiye’den vazgeçmeyeceğini belirten Karaer, “Türkiye, her türlü turizm anlamında çok iyi ürünler sunuyor. Fiyatların ise her yıl kademeli artışı sağlanabilirse, yeniden eski gelirlerimize ulaşıp, bunu da geçebiliriz” diye konuştu.

YARIN: YERLİ TURİST ERKEN REZERVASYONU SEVDİ Mİ?