Dünya Son dakika haberler: 13 yıl önce Biden'ı kurtaran Afgan'dan yardım çağrısı! 'Ne olur beni kurtarın'

Son dakika haberler: 13 yıl önce Biden'ı kurtaran Afgan'dan yardım çağrısı! 'Ne olur beni kurtarın'

01.09.2021 - 09:39 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, 2008 yılında aralarında Joe Biden'ın da bulunduğu üç ABD senatörünün bulunduğu helikopter, Afganistan'da bir kar fırtınası nedeniyle acil iniş yapmak zorunda kaldı. Taliban'ın bulunduğu bölgede senatörlerin yardımına koşan Afgan tercüman, şimdi yardım istiyor...

Son dakika haberler: 13 yıl önce Bidenı kurtaran Afgandan yardım çağrısı Ne olur beni kurtarın

13 yıl önce, Afgan tercüman Muhammed, o dönem senatör olan Joe Biden ve diğer iki senatörün kurtarılmasına yardım etti. Bir kar fırtınası sırasında iniş yapmak zorunda kalan Biden ve senatörler, Afganistan'ın uzak bir vadisinde mahsur kaldı.

Haberin Devamı

2008 başkanlık kampanyası sırasında, o zamanlar başkan yardımcılığına aday olan Biden, sık sık bu 'helikopter olayından' ve geziden, dış politika referansını parlatmanın bir yolu olarak bahsetti. Şimdi Muhammed, Başkan Biden'dan kendisini kurtarmasını istiyor.

Saklanırken tam adını kullanmamasını isteyen Muhammed, Amerikan The Wall Street Journal gazetesine Pazartesi günü son Amerikalılar Kabil'den ayrılırken, "Merhaba Sayın Başkan: Beni ve ailemi kurtarın. Beni burada unutmayın" diye konuşarak adeta yalvardı.

Son dakika haberler: 13 yıl önce Bidenı kurtaran Afgandan yardım çağrısı Ne olur beni kurtarın

Muhammed, eşi ve dört çocuğu, yıllardır Afganistan'dan çıkmaya çalıştı ancak girişimleri her seferinde bürokratik engellere takıldı. Muhammed şimdi de kendisini Taliban'dan saklanırken buldu.

Haberin Devamı

2008'de Afganistan'da onunla birlikte çalışan bir ordu muharebe gazisi olan Shawn O'Brien, "Yalnızca bir Afgan'a yardım edebilecekseniz, [Muhammed]'i seçin" diye yazdı: "Bunu hak etti."

PSAKI: SENİ ORADAN ÇIKARTACAĞIZ

Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, Salı günü Afgan tercümana yaptığı hizmetler için teşekkür etti ve ABD'nin Afgan müttefiklerini ülke dışına çıkarmaya kararlı olduğunu söyledi. Wall Street Journal muhabirinin Muhammed'in başkana yolladığı mesajını okumasının ardından Psaki, "Seni oradan çıkartacağız ve hizmetini onurlandıracağız" diye konuştu. 

HELİKOPTER OLAYI

Son dakika haberler: 13 yıl önce Bidenı kurtaran Afgandan yardım çağrısı Ne olur beni kurtarın

2008 yılında iki ABD Black Hawk (Kara Şahin) helikopteri kör edici bir kar fırtınası sırasında Afganistan'a acil iniş yaptığında, Muhammed 36 yaşında ABD ordusu için çalışan bir tercümandı. Helikopterde üç ABD senatörü vardı: Joe Biden, John Kerry ve Chuck Hagel.

Eski Blackwater firması ile özel bir güvenlik ekibi ve ABD ordusu askerleri, yakınlarında herhangi bir Taliban gücü var mı diye kontrol ederken, ekip acil bir yardım çağrısı gönderdi. O zamanlar Arizona Ulusal Muhafızları'nda başçavuş olarak görev yapan Brian Genthe, Bagram Hava Sahasından Muhammed ile senatörleri kurtarmaya gitti.

Muhammed, zamanının çoğunu, askerlerle birlikte 100'den fazla çatışmaya girdiği zorlu bir vadide geçirdi. Genthe, askerlerin ona çok güvendiğini, bazen zor bölgelere girdiklerinde başları belaya girerse kullanması için bir silah bile verdiklerini söyledi.

Yazarlar