Dünya Son dakika... 130 milyon dolarlık enkaz aranıyor! Rusya'ya karşı alarma geçtiler

Son dakika... 130 milyon dolarlık enkaz aranıyor! Rusya'ya karşı alarma geçtiler

18.11.2021 - 10:59 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, İngiliz ordusuna ait bir F-35B Lightning savaş jeti Akdeniz'de suya çakıldı. Rusya'nın eline geçmesinden korkulan gizli F-35 teknolojisinin uluslararası sulara düşmesi paniğe sebep oldu. Eğer Kremlin enkaza daha önce ulaşabilirse, gizlenmek için büyük çaba harcanan teknolojiye sahip olabilir.

Son dakika... 130 milyon dolarlık enkaz aranıyor Rusyaya karşı alarma geçtiler

İngiliz Kraliyet Donanması'na (RAF) ait denizaltılar, Akdeniz'in dibinden çok gizli teknolojiye sahip 100 milyon sterlinlik (130 milyon dolar) bir jeti kurtarmak için Ruslara karşı yarışmaya başladı.

Haberin Devamı

Bir RAF pilotu, donanmanın amiral gemisi HMS Queen Elizabeth'ten 'rutin tatbikat'a başladıktan kısa bir süre sonra denize çakılan F-35B Lightning'inden fırlamak zorunda kaldı. Uçak, 10 ABD uçağıyla birlikte gemideki sekiz İngiliz hızlı jetinden biriydi.

Uluslararası sularda meydana gelen kaza, Rusya'nın enkaza ulaşmasından önce yeni nesil jeti bulmak için bir yarışı tetikledi. Bir F35-B'nin ilk kez böyle bir alana düştüğü belirtildi.

Çok gizli radar ve sensörler de dahil olmak üzere ABD tasarımı uçaktaki teknoloji, F-35'in süpersonik hızlarda düşman topraklarında 'görünmeden' uçmasına izin verdiği için son derece hassastır. Bununla birlikte, Çin'in casusluk nedeniyle jet hakkında bilinmesi gereken her şeyi zaten biliyor olması da ihtimaller dahilinde.

Haberin Devamı

GİZLİ OPERASYON YÜRÜTÜLÜYOR

Uçağın yeri tespit edildi ve operasyon, jet yüzeye çıkartılana kadar bir İngiliz-ABD dalış güvenlik ekibi tarafından yönetilecek. Gizlice yürütülen operasyonun dalgıçları ve minyatür denizaltıları içerdiği anlaşılıyor.

İngiltere'nin en gelişmiş ve pahalı jeti olan tek kişilik uçak, dikey iniş yapabilirken, kalkış için yalnızca kısa bir piste ihtiyaç duyuyor. Yaşanan olay, RAF'ın F-35B filosu ve yedi ay önce İngiltere'den ayrılan 3 milyar sterlinlik uçak gemisi için ilk talihsizlik.

Son dakika... 130 milyon dolarlık enkaz aranıyor Rusyaya karşı alarma geçtiler

Kaza, İngiltere'nin şu anda 24'üne sahip olduğu F-35B hakkında yeni soruları gündeme getirdi. İngiltere, önümüzdeki yıllarda Amerikan havacılık devi Lockheed Martin'den 138 savaş uçağını 9,1 milyar sterline satın almaya hazırlanıyor ve bunlardan 48'inin 2025 yılına kadar teslim edilmesi bekleniyor.

2018'de bir ABD F-35 pilotu, bir eğitim tatbikatı sırasında Güney Carolina'da savaş uçağının düşmesinden sonra uçaktan kendini fırlatmak zorunda kaldı. ABD'li yetkililer USNI News'e verdiği demeçte, geçen yıl bir F-35B uçağının Kaliforniya'daki Donanma Hava Tesisi El Centro yakınlarında bir KC-130J'ye çarptıktan sonra düştüğünü söyledi.

'BAZILARININ KAYBOLMASI KAÇINILMAZDI'

Emekli Tuğamiral Chris Parry dün gece yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kazanın kesin nedenini soruşturma belirleyecek olsa da, kazanın motor arızası nedeniyle meydana gelmiş olması muhtemel görünüyor. F-35B'nin iyi güvenlik siciline rağmen, belirgin şekilde zorlu deniz ortamında çalışan bu yüksek performanslı uçaklardan bazılarının bir noktada kaybolması kaçınılmazdı." 

Haberin Devamı

Son dakika... 130 milyon dolarlık enkaz aranıyor Rusyaya karşı alarma geçtiler

Hafif yaralanan pilotun helikopterle kurtarıldığı öğrenildi. Pilotun ailesi, askeri liderler dün öğleden sonra olayla ilgili bir açıklama yapmadan önce kaza hakkında bilgilendirildi.

Lightning, RAF tarafından havadan karaya saldırılar ve elektronik savaş gerçekleştirebilen beşinci nesil bir savaş uçağı olarak tanımlanıyor.

Uçak, düşman hava sahasında tespit edilmeden çalışmak için bir dizi sensör kullanıyor.