Dünya 4 ABD başkanı uzaya 'gömülüyor!' Tarih belli oldu, artık tek amaçları var

4 ABD başkanı uzaya 'gömülüyor!' Tarih belli oldu, artık tek amaçları var

09.03.2023 - 13:03 | Son Güncellenme:

ABD'nin yıllar önce hayatını kaybetmiş 4 başkanı 2 ay sonra DNA'ları aracılığıyla uzaya yolculuk yapacak. 'Büyük projenin parçası' olarak nitelendirilen bu olayın ardında ise tek bir amaç var.

4 ABD başkanı uzaya gömülüyor Tarih belli oldu, artık tek amaçları var

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Uzayda yaşamın bir gün gerçek olup olmayacağına dair yapılan araştırmalarda pek çok nesne görev yaptı. Bunlar arasında en unutulmazlardan biri de hiç kuşkusuz oyuncaklardı. Danimarka merkezli ünlü bir çocuk oyuncağı firmasına ait ürünler 2011 yılında uzaya fırlatılmıştı. Yine benzer şekilde bir gün gerçekten değerleneceği düşüncesiyle daha önce de bozuk para koleksiyonlarının uzaydaki yerini aldığı da ilgi çeken bir başka olaydı. Bütün bunların haricinde çok daha ilginci ise ölmüş kişilerin DNA'sının uzaya gönderilmesi fikri oldu. Üstelik bu ölmüş kişiler dünyaca tanınan figürler arasında yer alıyor. İşte dört eski siyasi figürün ölümlerinden yıllar sonra DNA'ları aracılığıyla yapacakları uzay yolculuğunun detayları...

Haberin Devamı

4 ABD başkanı uzaya gömülüyor Tarih belli oldu, artık tek amaçları var

20 Şubat tarihi ABD için önemli bir gün anlamına geliyor. Amerikalılar her yıl şubat ayının üçüncü pazartesi gününü Başkanlar Günü olarak kutluyor. Bu özel günün amacı ise geçmişte görev yapmış, hayatta olan ya da olmayan ülkenin eski başkanlarını onurlandırmak. Geçen ay 20 Şubat'ta gerçekleşen törende ise daha önce eşi benzerine rastlanmamış tarihi bir olay yaşandı. Törende Teksas merkezli bir şirket olan Celestis yetkililerinin yaptığı bir açıklama gündeme adeta bomba gibi düştü. Celestis yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, geçmişte görev yapmış ve tarihe damga vurmuş Amerika Birleşik Devletleri eski başkanları George Washington, Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy ve Ronald Reagan onurlandırılmak uzaya gönderilecek.

Haberin Devamı

Celestis şirketi ölmüş kişilere ait kalıntıları uzaya gömen bir şirket olarak biliniyor. 20 yılı aşkın süredir hizmet veren bu şirketin bugüne dek birçok ismin küllerini ve DNA içeren kalıntılarını uzaya fırlattığı kayıtlar arasında. İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre şirket, NASA tarafından hayatta olmayan bilim insanlarını onurlandırmak için de seçilmiş olan ve birlikte çalışmalar yapılan bir şirket. 

SAÇLARI UZAYA GÖNDERİLİYOR

Peki hayatını kaybetmiş 4 eski ABD başkanını uzaya gönderme planı nasıl işleyecek? Celestis yaptığı açıklamada başkanların saç örneklerinin gönderileceğini belirtti. Böylece bu yolla gönderilen DNA örnekleri gelecekte uzayın derinliklerine yerleşen uygarlıkların biyolojik tarih kitapları olarak görebilecekleri, ABD ve insanlığın hikâyesini anlatacak bir veri depolama yolu olarak kullanılacak. Ancak elbette bu uygarlıkların uzay boşluğunda süzülen 'DNA kütüphanelerini' nasıl bulacaklarına dair henüz bir bilgi yok.

4 ABD başkanı uzaya gömülüyor Tarih belli oldu, artık tek amaçları var

DNA, uzayda binlerce yıl bozulmadan saklanabilmesi ve geçmiş hakkında daha fazla bilgi edinmek için 'kozmik bir zaman kapsülü' olarak kullanılabilmesi nedeniyle bir veri depolama çözümü olarak da araştırılıyor.

YOLCULUK 4 MAYIS'TA BAŞLAYACAK

'Enterprise' adı verilen ve 4 Mayıs'ta gerçekleşmesi planlanan uzay uçuşunda dört eski başkanın yanı sıra 1960'lı yıllara damga vurmuş 'Star Trek' (Türkiye'de bilinen adıyla 'Uzay Yolu') dizisinin yaratıcısı Gene Roddenberry ve eşi Majel Barret Roddenberry, dizinin oyuncularından James Doohan ve dizide görev yapan birçok ismin külleri de uzaya gönderilecek.

Kısa bir süre sonra Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden ULA Vulcan roketiyle uzaya fırlatılacak isimlerin 150 ila 300 milyon kilometre yol kat ederek uzaya ulaşması planlanıyor.

Celestis, gelecek nesiller için mevcut olan teknolojinin sadece DNA'yı okumakla kalmayıp aynı zamanda insanlık hakkında bilgi çıkarmasını ve ait oldukları kişilikleri öğrenmesini de planlıyor.