Dünya 5 bin metredeki uçaktan düşen telefonu buldu! Birkaç çizik dışında sapasağlam

5 bin metredeki uçaktan düşen telefonu buldu! Birkaç çizik dışında sapasağlam

10.01.2024 - 08:44 | Son Güncellenme:

Alaska Airlines uçağının seyir halinde kopan acil çıkış kapısı gündemde kalmaya devam ediyor. Olayın ardından Boeing 737 Max 9 tipi uçaklar inceleme ve kontrol amaçlı yere indirilirken, olaya karışan uçaktan basınç farkı sebebiyle dışarı saçılan parçalar ve eşyaların akıbeti de yavaş yavaş belli olmaya başladı. Bunlardan biri de yaklaşık 5 bin metre yükseklikten düşmesine rağmen hâlâ çalıştığı iddia edilen cep telefonu.

5 bin metredeki uçaktan düşen telefonu buldu Birkaç çizik dışında sapasağlam

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Geçtiğimiz haftasonu Alaska Airlines’e ait Boeing 737 Max 9 yolcu uçağının 13 bin feet irtifada (yaklaşık 5 kilometre yükseklikte) seyir halindeyken acil çıkış kapısının uçaktan ayrılması sonucunda yaşanan gelişmelerin yankıları sürüyor. Olayın ardından ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Boeing 737 Max 9 tipi uçakların inceleme ve kontrol amaçlı yere indirilmesi yönünde direktif yayınlamış, acil uçuşa elverişlilik direktifi kapsamında alınan karar dünya çapında 171 uçağı etkilemişti. En büyük Boeing 737 Max 9 işletmecisi olan ABD merkezli hava yolu şirketi United Airlines, filosunda bulunan bazı 737 Max 9 tipi uçaklarda acil çıkış kapılarında bulunan bazı cıvataların gevşek kaldığını tespit etti.

5 bin metredeki uçaktan düşen telefonu buldu Birkaç çizik dışında sapasağlam

Haberin Devamı

Boeing 737 Max 9 krizi tüm hızıyla devam ederken, Alaska Airlines’e ait uçağın kapısı da geçtiğimiz Pazar günü Portland yakınlarında bir öğretmen tarafından evinin bahçesinde bulundu. ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) müfettişler sorunu anlamak için 66'ya 121 santimetre boyutlarında ve 28.5 kilogram ağırlığındaki tapayı inceleyeceğini ve soruşturmanın devam ettiğini açıkladı. Öte yandan geçtiğimiz gün ortaya atılan bir başka iddia ise duyanları şaşkına çevirdi. Beaverton, Oregon'da yaşayan Sean Bates adlı ABD vatandaşı, olaya karışan Alaska Airlines uçağındaki yolculardan birinin uçaktan fırlayan telefonunu bulduğunu iddia etti.

YOLDA YÜRÜRKEN BULDU

Sean Bates, geçtiğimiz pazar günü bir arkadaşı ile öğle yemeği yemek için buluşmaya hazırlandığı sırada ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) tarafından gönderilen bir mail aldı. Mailde acil çıkış kapısı gövdeden ayrılan Boeing 737 Max 9 uçağından düşen parçaların bulunması konusunda bölgede yaşayanlardan yardım isteniyordu ve bu durum havacılık meraklısı Bates’in de ilgisini çekti. Tahmini arama bölgelerinin kendisine çok yakın konumlar olduğunu fark eden Bates, öğle yemeğine gitmeden önce kendisine fazladan bir saat ayırmaya karar verdi ve uçaktan düşen parçaları aramak için dışarı çıktı.

5 bin metredeki uçaktan düşen telefonu buldu Birkaç çizik dışında sapasağlam

Haberin Devamı

Evden çıkıp mailde belirtilen tahmini arama bölgesinde dolaşmaya başlayan Bates, yürümeye başladıktan kısa süre sonra bölgede yaşayan ve kendisiyle aynı maili alan birkaç kişinin daha tahmini arama bölgesinde arama yaptığını gördü. Uçaktan düşen parçaları bulmak isteyenlerden birisi, aramalarına yardımcı olması için küçük bir drone kaldırmış ve bölgeyi havadan taramaya başlamıştı.

Yol boyu yürümeye başlayan Bates’in gözü, bir süre sonra yol kenarında bulunan bir çalılığa takıldı. Buraya doğru yaklaşan Bates, karşılaştığı manzara karşısında şaşkına döndü. Çalıların arasında ekranı yukarıya dönük ve hâlâ çalışan bir telefon duruyordu. İlk etapta telefonun bölgeden geçen bir arabadan atıldığını ya da düştüğünü düşünen Bates, telefonu eline aldığında şaşkınlığı katlanarak arttı.

EN SON MAİLİNİ KONTROL ETMİŞ

Telefonu yerden kaldıran Bates, telefonun soketinde şarj cihazından kopmuş olan bir kablo parçası olduğunu gördü. Bates, kabloyu çekmeye çalıştığı sırada ekranın aydınlanmasıyla neye uğradığını şaşırdı. Uçak modunda olduğu için bataryası bitmeyen ve ekran kilidi bulunmayan telefon açıldığında, Bates’in gördüğü şey açık kalmış bir e-posta oldu.

Haberin Devamı

5 bin metredeki uçaktan düşen telefonu buldu Birkaç çizik dışında sapasağlam


Mesajı kontrol eden Bates, gördükleri karşısında şaşkına döndü ve telefonun uçaktan düşen eşyalardan biri olduğunu anladı. Telefon ekranında bulunan mail, Alaska Havayolları'nın 1282 sefer sayılı uçuşuna ait bagaj teslim makbuzuydu. Bates sadece bir yolcunun telefonunu bulduğuna değil, aynı zamanda telefonun nasıl çalıştığına da inanamıyordu. 

NASIL SAĞLAM KALDI?

Telefonu bulduktan sonra sosyal medya hesabından bu konuda bir paylaşım yaptığını ifade eden Bates, “Fotoğrafı paylaştıktan birçok insan yorum yaptı. En çok gördüğüm yorum ‘Benim telefonum bir buçuk metreden düştüğünde paramparça oluyor ve bu telefon kilometrelerce yüksekten düştükten sonra gayet iyi görünüyor’ oldu” dedi. Bates'in paylaşımının altında konuyla ilgili birçok tartışma yaşanırken, uçaktan düşen telefonun ekran koruyucusu ve dayanıklı kılıfı sayesinde toprak bir alana düştüğü için sağlam kalmış olabileceğini düşünüyor.

Bates, telefonu bulduktan sonra NTSB yetkilileri ve yerel polis yetkilileri ile temasa geçti. Polis, Bates’in bulup teslim ettiği telefonun Alaska Havayolları’nın karıştığı olaydan sonra kendilerine teslim edilen ikinci telefon olduğunu açıkladı. NTSB tarafından yapılan açıklamada, Bates’in bulduğu telefonun sahibine teslim edilmek için Alaska’ya gönderildiği ifade edildi.