Dünya 6 Ocak 2021 Kongre baskını! ABD'de o günden sonra hiçbir şey aynı olmadı

6 Ocak 2021 Kongre baskını! ABD'de o günden sonra hiçbir şey aynı olmadı

05.11.2021 - 10:28 | Son Güncellenme:

ABD'nin başkenti Washington'da, 6 Ocak'ta gerçekleşen Kongre baskının yankıları dinmiyor. Kongre'ye 6 Ocak 2021'de düzenlenen saldırı, Amerikan tarihinin en karanlık günü olarak hafızalardaki yerini aldı ve o günden sonra hiçbir şey aynı olmadı.

Derleyen: Nazlı Erdol Akar - Üst düzey bir ABD İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi, Çarşamba günü, 6 Ocak'ta gerçekleşen Kongre baskınının, hükümetin tehdit bilgilerini, özellikle de çevrimiçi kamuoyu açıklamalarını nasıl analiz ettiği konusunda büyük değişikliklere yol açtığını, ayrıca istihbarat ve kolluk kuvvetlerinin, yaklaşan tehlikeyi algıladıktan sonra gerektiğinde daha görünür şekilde proaktif olmaları gerektiğini söyledi.

6 Ocak 2021 Kongre baskını ABDde o günden sonra hiçbir şey aynı olmadı

Haberin Devamı

İç Güvenlik Bakanlığı'nda istihbarat analizini denetleyen John Cohen, iç terörizm hakkında Meclis İstihbarat alt komitesinde açıklamalar yaptı. "İstihbarat hakkında farklı düşünmemiz gerekiyor. Bu tehdit, bilgiye nasıl baktığımız konusunda farklı düşünmemizi gerektiriyor” dedi ve saldırı öncesi göstergelerin, bireylerin kamuya açık iletişimleri aracılığıyla gözlemlenebileceğini kaydetti: "Gizli bilgi toplama genellikle değerli istihbarat yakalamak için gerekli olmayabilir, ancak analistlerin anayasal olarak korunan konuşma ve tehditle ilgili faaliyetleri ayırt edebilmesi gerekir."

6 Ocak 2021 Kongre baskını ABDde o günden sonra hiçbir şey aynı olmadı

Washington Post bu hafta, FBI ve diğer kolluk kuvvetlerinin 6 Ocak'ta Kongre'de şiddete başvurma konusunda çevrimiçi, kamuya açık tartışmalar hakkında tekrarlanan, sert uyarılar aldığını bildirmişti. Ancak Post'un soruşturması, hükümetin genellikle bu tür ifadelerin Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Değişikliği tarafından korunduğuna karar verdi ve ipuçlarını daha fazla takip etmeyi reddetti.

Haberin Devamı

İKİ HAFTA ÖNCE İHBAR GELDİ

Kongre binasına yapılan benzeri görülmemiş saldırıdan iki hafta önce, FBI'a yapılan bir aramada sosyal medyadaki kişilerin Kongre'yi basmayı düşündüklerinden bahsettiklerini ihbar etti.

6 Ocak 2021 Kongre baskını ABDde o günden sonra hiçbir şey aynı olmadı

FBI, kongre üyeleri Joe Biden'ın Donald Trump'a karşı seçim zaferini onaylamaya hazırlanırken, Kongre ve hükümet yetkililerine yönelik tehditlerde bir artışa dikkat çekmesine rağmen, ihbarı aldıktan 48 saatten kısa bir süre sonra soruşturmayı kapattı.

FBI KENDİNİ SAVUNDU

The Post'un haberine yanıt olarak, üst düzey FBI yetkilileri istihbarat çalışmalarını ve 6 Ocak ayaklanması öncesinde yaptıkları hazırlıkları savundular. Ayrıca gerekli bilgileri, Kongre üyelerini korumaktan sorumlu Capitol Polisi ile paylaştıklarını söyledi. FBI yetkilileri ayrıca, aldıkları bilgilerin çoğunun, daha fazla araştırmayı garanti eden belirli bir planlama değil, şiddete ilişkin "istek uyandıran" konuşmalar hakkında olduğunu söyledi.

FBI Direktör Yardımcısı Timothy Langan, büronun "Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Değişikliğe göre korunan konuşma veya barışçıl protestolara dayalı soruşturma açmadığını" yineledi.

6 Ocak 2021 Kongre baskını ABDde o günden sonra hiçbir şey aynı olmadı

Haberin Devamı

Ancak Cohen, 6 Ocak isyanının DHS'deki değişiklikleri şimdiden teşvik ettiğini söyledi. "Bence kolluk kuvvetlerinde ve istihbarat analitik dünyasında, hem 6 Ocak'taki olaylardan hem de önümüzdeki haftalardan öğrendiğimiz pek çok ders var" dedi.

Cohen, Amerika Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bakanlığı'nın "online faaliyetlerin analiz edilmesi ve faaliyetlerin potansiyel şiddet riski perspektifinden değerlendirilmesi ile ilgili olarak çok daha ileriye dönük" hale geldiğini ve bu bilgiyi diğer kurumlara sağladığı analize dahil ettiğini söyledi. Ayrıca yetkililerin, hükümet töreni veya protesto gibi halka açık olaylardan önce şiddeti körüklemeye çalışanları caydırmak için adımlar atmaya çalıştıklarını da ifade etti.

6 Ocak 2021 Kongre baskını ABDde o günden sonra hiçbir şey aynı olmadı

Cohen ayrıca, Başkan Biden'in 20 Ocak'ta göreve başlamasından önce, Washington'da veya ülkenin dört bir yanındaki eyalet başkentlerinde daha fazla şiddete yönelik internet üzerinden çağrılar yapan insanlar olduğunu kaydetti. Cohen, "Kolluk kuvvetlerinin tepkisi o gün 6 Ocak'tan çok farklıydı" dedi. Yetkililer, açılış törenine kadar güvenlik önlemlerinin çok görünür şekilde gösterilmesini sağladı ve bu da olası şiddet olaylarında caydırıcı rol oynadı.

Haberin Devamı

Cohen, "Analizimiz, potansiyel bir şiddet eyleminin ne zaman olabileceğini anlamaya ve ardından caydırıcı olarak hizmet eden fiziksel güvenlik önlemleri oluşturmak için bazen çok görünür ve kamusal adımlar atmaya çok daha fazla odaklandı." ifadelerini kullandı.